Logo image
Logo image

Kuinka usein joogaa tulee harrastaa, jos haluaa pudottaa painoa?

3 minuuttia
Jos et pidä erityisesti juoksemisesta tai muusta aerobisesti rasittavasta liikunnasta, jooga voi olla sinulle varteenotettava vaihtoehto tehokkaampaan painonpudotukseen.
Kuinka usein joogaa tulee harrastaa, jos haluaa pudottaa painoa?
Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jokainen painoa pudottava tietää, että tavoitteiden saavuttamisen helpottamiseksi meidän on löydettävä juuri itsellemme sopiva liikuntalaji. Jos olet kiinnostunut kokeilemaan uusia lajeja, uskomme, suosittelemme kokeilemaan joogaa; se voi olla mielenkiintoinen vaihtoehto painonpudotukseen.

Painonpudotuksessa tärkeintä on ylläpitää säännöllisyyttä tavoitteiden saavuttamiseksi. Liikuntaa tulisikin harrastaa vähintään kerran viikossa, jos mahdollista päivittäin, jotta tulokset alkaisivat näkyä ympäri kehoa ja tuntisit olosi energisemmäksi. Jooga ei ole lajina poikkeus, vaan tehokkaampaan painonpudotukseen myös joogaa on muistettava harrastaa säännöllisesti.

Usko tai älä, jooga ei ole pelkästään rentouttavaa meditointia ja verkkaista lihasten venyttelyä, ja siksi haluammekin esitellä seuraavaksi muutamia erinomaisia syitä sille, miksi joogan harrastaminen kannattaa sisällyttää osaksi tehokkaampaa painonpudotusta.

Joogan hyödyt painonpudotuksessa

Jooga saa koko kehosi lihaksiston työskentelemään samaan aikaan, vaikka fyysinen vaativuus ja rasituksen taso vaihtelevat myös joogalajin mukaan. Oli kyseessä sitten mikä tahansa joogan muoto, sen asennot eli asanat auttavat kiinteyttämään tasapuolisesti kaikkia kehon lihaksia.

Lihasten kiinteytyessä myös niiden tuottama energiankulutus tehostuu, jolloin rasvanpoltto ja elimistön puhdistaminen alkavat keskittyä enemmän alueille, joissa rasvaa löytyy enemmän. Lisäksi joogan harrastaminen parantaa aineenvaihduntaa, jolloin myös ylimääräisen rasvan kerääntyminen kehoon vaikeutuu.

Rasvanpolton ja tehostetun aineenvaihdunnan lisäksi jooga auttaa vähentämään stressiä ja levottomuutta, jotka ovat varsin yleisiä syitä painonpudotuksen vaikeutumiseen. Erityisesti stressin uskotaan olevankin yksi pääsyistä vastuttamattomille mielihaluille epäterveelliseen ja rasvaiseen ruokaan.

Stressin myötä myös kehon kortisolitasot nousevat, jolloin keho alkaa sitoa itseensä enemmän rasvaa. Joogan avulla stressin vähentäminen ja muiden negatiivisten tunteiden poistaminen helpottuu, jolloin sekä mieli että keho rentoutuvat.

Sinua voi myös kiinnostaa: 6 tapaa hallita stressiä ja ahdistusta luonnollisesti

Parhaat jooga-asennot painonpudotukseen

Vaikka kaikki joogan eri asennot eli asanat edistävät painonpudotusta, tietyt asanat tähtäävät tehokkaammin nimenomaan rasvanpolttoon. Esittelemme seuraavaksi muutamia asanoita, joiden avulla painonpudotusta voidaan tehostaa entisestään:

Kobra

Tässä asanassa keho polttaa rasvaa tehokkaasti erityisen vatsan alueella. Kobra auttaa myös kiinteyttämään pakaroita ja reisiä sekä vahvistamaan selkää.

Some figure

Soturi

Soturiasennossa koko keho saadaan työskentelemään yhtä aikaa tasapainon ylläpitämiseen. Tehokkain vaikutus tällä asanalla on jalkoihin, ja siksi tämä asento toimiikin erinomaisena apuna niiden vahvistamiseen ja kiinteyttämiseen. Jalkojen lisäksi soturiasento vahvistaa erityisesti vatsalihaksia.

Aurinkotervehdys

Some figure

Aurinkotervehdys on yksi joogan monipuolisimpia asanoita ja erinomainen harjoitus koko kehon kiinteytykseen. Aurinkotervehdyksessä yhdistyvät useat eri asanat, jolloin koko keho pääsee liikkeeseen.

Lankku

Lankku on monille tuttu perinteisenä vatsalihasharjoituksena, mutta se on myös yksi joogan asanoita. Lankku auttaa polttamaan rasvaa erityisesti vatsan alueella, mutta vahvistaa samalla myös käsivarsia, hartioita, selkää, reisiä ja pakaroita, mikä tekee tästä asanasta koko kehoa muokkaavan harjoituksen.

Kuinka usein sinun tulee harrastaa joogaa pudottaaksesi painoa?

Painon pudottamiseksi joogaa tulisi harrastaa aivan yhtä säännöllisesti kuin mitä tahansa muutakin liikuntaharrastusta. Yleensä liikuntaa suositellaan harrastettavaksi päivittäin noin 45 minuutista tuntiin ja sama pätee myös joogaan.

Joogaa suositellaan harrastettavaksi säännöllisesti vähintään 4 kertaa viikossa, aina noin tunti kerrallaan. Joogaa voi halutessaanharrastaa myös joka päivä, tosin muista tällöin jaksottaa treeni intenssiivisempiin ja rauhallisempiin harjoituskertoihin, ettet väsytä kehoasi liikaa.

Joogalajeista Ashtanga-jooga ja Bikram-jooga ovat erityisen tehokkaita vaihtoehtoja painon pudotukseen:

  • Ashtanga-joogassa fyysisiä asanoita tehdään vauhdikkaammin, jolloin myös koko keho alkaa hikoilla enemmän.
  • Bikram-joogassa taas asanat tehdään kuumassa joogasalissa, jossa lämpötila säädetään noin 40ºC asteeseen, jolloin rasvanpoltto ja hikoilu tehostuvat.

Lue aiheesta lisää: 15 minuutin tehokas rutiini rasvanpolttoon

Kuten missä tahansa muussakin liikuntalajissa, tulet huomaamaan joogan kehoa kiinteyttävät vaikutukset jo muutamassa kuukaudessa harjoitusten edetessä. Tärkeintä onkin muistaa ylläpitää säännöllistä rutiinia sekä yhdistää liikunta tasapainoiseen ruokavalioon.

Jooga voi auttaa sinua myös kontrolloimaan epäterveellisiä mielihaluja ja liikasyömistä, jolloin myös tulokset alkavat näkyä nopeammin ympäri kehoa. Huolehdi tarkkaan, että ruokavaliosi on riittävän ravitseva, sillä yksipuolinen ja liian niukka ruokavalio vain hidastavat painon putoamista entisestään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lauche, R., Sibbritt, D., Ostermann, T., Fuller, N. R., Adams, J., & Cramer, H. (2017). Associations between yoga/meditation use, body satisfaction, and weight management methods: Results of a national cross-sectional survey of 8009 Australian women. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2016.09.007
  • Ross, A., Brooks, A., Touchton-Leonard, K., & Wallen, G. (2016). A Different Weight Loss Experience: A Qualitative Study Exploring the Behavioral, Physical, and Psychosocial Changes Associated with Yoga That Promote Weight Loss. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2016/2914745
  • Ross, A., Friedmann, E., Bevans, M., & Thomas, S. (2013). National survey of yoga practitioners: Mental and physical health benefits. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2013.04.001
  • A. Ross, A. Brooks, K. Touchton-Leonard, G. Wallen, “A Different Weight Loss Experience: A Qualitative Study Exploring the Behavioral, Physical, and Psychosocial Changes Associated with Yoga That Promote Weight Loss”, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2016, Article ID 2914745, 11 pages, 2016. https://doi.org/10.1155/2016/2914745
  • National Health Services. Sleep ‘affects weight loss’. (2011). Recuperado el 27 de septiembre de 2020. https://www.nhs.uk/news/obesity/sleep-affects-weight-loss/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.