Logo image
Logo image

Kuinka selvitä helteestä? Parhaat konstit

3 minuuttia
Helteellä kaikistä pienistäkin konsteista voi olla apua. Tekemällä muutamia varotoimia vältät korkean lämpötilan haitalliset vaikutukset, eikä olo tunnu niin tukalalta.
Kuinka selvitä helteestä? Parhaat konstit
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Helteestä selviäminen on erittäin tärkeä taito, erityisesti kun ottaa huomioon että äkilliset lämpöaallot ovat yleistyneet viime kesien aikana. Yhtäkkinen lämpötilan kohoaminen voi vaarantaa terveyden. Kuinka selvitä helteestä? Tässä artikkelissa jaamme parhaat konstit.

Onneksi helteestä selviäminen ei ole kovin vaikeaa. Pidä vain mielessä tietyt perusasiat, jotta lämpötilannousu ei vaikuttaisi terveyteesi liiaksi. Näitä ohjeita tulisi noudattaa tarkoin erityisesti lasten ja vanhusten kohdalla, sillä heille helle voi olla kaikkein haitallisin.

Joissakin paikoissa lämpötila voi kohota jopa lähelle 40 celsiusastetta. Jos et tee riittäviä varotoimia helteellä, siitä voi seurata monenlaisia ongelmia, aina nestehukasta, lihaskramppeihin, lämpösairauksiin ja jopa jonkin elimen pettämiseen.

Paras keino selvitä helteestä on noudattaa alla olevia vinkkejä.

Juo jatkuvasti ja käytä sopivia vaatteita

Some figure

Kun lämpötila näyttää hellelukemia, riittävä nesteytys on ehdottoman tärkeä asia. Parasta on juoda runsaasti vettä (vielä parempi on, jos se otetaan suoraan jääkaapista). Monet sokeria sisältävät juomat sen sijaan lisäävät janontunnetta entisestään, joten niitä ei suositella. Sokerittomat hedelmämehut ovat myös hyvä vaihtoehto, mutta alkoholia ei suositella missään muodossa. Nestettä on juotava silloinkin, vaikka ei olisi jano.

Helteellä on tärkeää pukeutua kuumuutta sietäviin vaatteisiin. Käytä luonnonkuiduista kuten puuvillasta valmistettuja vaatteita, sillä ne helpottavat hikoilua. Suosittelemme väriltään vaaleita vaatteita, sillä ne heijastavat valoa imemättä sitä itseensä.

Kannattaa lukea myös: Lämpöuupumus: 4 luontaishoitoa

Kuinka selvitä helteestä kotona

Helteellä on parempi pysyä sisätiloissa. Jos ulos on pakko mennä, on suositeltavaa pysytellä varjossa. Parasta on oleskella ilmastoiduissa rakennuksissa tai muissa viileissä paikoissa.

Ilmastointi on mahtava apu helteellä, mutta sitä tulisi käyttää oikein. Jos sinulla on ilmastointi, lämpötila tulisi asettaa 2225 celsiusasteeseen. Tätä viileämpi lämpötila voi aiheuttaa flunssan tai muita tauteja.

Laske sälekaihtimet ja sulje ikkunat kotona kuumimpien tuntien ajaksi, jotta lämpö ei pääsisi sisälle. Illalla (kello 2122 välillä) ikkunat kannattaa avata muutamaksi tunniksi, jotta saat sisään viileämpää ilmaa.

Kodinkoneet ja sähkö

Yksi kesän hyvistä puolista on lisääntynyt valon määrä. Tästä syystä valoja ei kannata sytyttää ellei ole aivan pakko. Valot tuottavat lämpöä, mitä helteellä yritetään juuri välttää.

Sama koskee kodinkoneita ja laitteita. Suljettuinakin ne hohkavat lämpöä, jos ne on kiinnitetty sähkönlähteeseen. Vaikka ne eivät muodostakaan hurjasti lämpöä, monet niistä voivat moninkertaistaa lämmön tunteen sisällä. On siis parasta pitää ne suljettuina ja käyttää vain tarvittaessa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kaikki mitä sinun tulee tietää normaalista ruumiinlämmöstä

Kuinka selvitä helteestä: lisävinkkejä

Some figure

Helteestä voi selviytyä onnistuneesti noudattamalla joitakin hyvin yksinkertaisia vinkkejä. Tässä muutamia:

  • Älä käytä meikkiä. Voiteet ja ihorasvat sisältävät lämpöä sitovia elementtejä. On siis parasta olla käyttämättä meikkiä tai käyttää sitä mahdollisimman vähän.
  • Älä syö liikaa. Isot ateriat luovat lämpöä aineenvaihdunnan kautta, mikä nostaa kehon lämpötilaa. Pyri syömään kevyitä aterioita useita kertoja päivässä.
  • Kostuta ihoa tarvittaessa. Jos olo on tukalan kuuma, heitä kylmää vettä kaulalle, ranteisiin ja otsalle. Kehon viilentäminen onnistuu helpoimmin näiden kehonpisteiden kautta.
  • Suojaudu riittävästi, kun menet ulos. Jos olet menossa ulos, kannattaa käyttää aurinkolaseja ja suojata pää auringolta. Kun aurinko on voimakkaimmillaan, on hyvä käyttää aurinkovarjoa (tai sateenvarjoa). Käytä viileitä kenkiä, jotka eivät estä hikoilua.
  • Käytä aloe veraa. Voit jäädyttää pari aloe vera -geelistä valmistettua kuutiota. Jos iho tuntuu tulikuumalta tai on hyvin kuiva, hankaa niillä ihoasi. Ne virkistävät mukavasti!

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • García, F. F., & Álvarez, D. R. (2008). Olas de calor e influencia urbana en Madrid y su área metropolitana. Estudios Geográficos, 69(265), 495-518.
  • Indoor, C. (2007). La Importancia de la Hidratación en. Simposio Virtual.
  • Trejo, O., Miró, Ò., De La Red, G., Collvinent, B., Bragulat, E., Asenjo, M. A., … Sánchez, M. (2005). Impacto de la ola de calor del verano de 2003 en la actividad de un servicio de urgencias hospitalario. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13077379

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.