Kuinka nostaa energiatasoa välittömästi

Salaisuus parempaan energiatasoon päivällä ovat terveelliset tavat, jotka tuovat myös hyvää oloa.
Kuinka nostaa energiatasoa välittömästi
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 07 kesäkuuta, 2023

Joskus tuntuu, ettei edes kahvin juominen litratolkulla auta pitämään energisenä koko päivää. Et tiedä mistä se johtuu, mutta et jaksaisi millään hoitaa kaikkia velvollisuuksiasi. Hyvä uutinen on se, että muuttamalla muutamia tapoja voit nostaa energiatasoa ja olla tuotteliaampi päivän aikana.

Kuinka nostaa energiatasoa välittömästi

Päivän askareet voivat väsyttää, ja jos tähän lisätään vielä huonot ruokailutottumukset ja vähäinen uni, on täysin normaalia tuntea olonsa vetämättömäksi päivän aikana. Tästä syystä jaamme kanssasi seuraavat neuvot, joilla pysyt energisenä koko päivän. Aloita jo tänään!

1. Nuku kunnon yöunet

Tämä ensimmäinen suositus voi tuntua ilmiselvältä, mutta se kannattaa pitää mielessä. Hyvät yöunet auttavat jaksamaan paremmin päivän aikana. Se ei liity mitenkään unen määrään (vaikka 8 tuntia onkin ihanne), vaan pikemminkin sen laatuun. Yritä tehdä olostasi miellyttävä sängyssä kunnon peitolla ja pitämällä huone mahdollisimman pimeänä. Vältä katsomasta televisiota tai puhelinta tuntia ennen nukkumaanmenoa.

2. Harrasta liikuntaa

Liikunnan harrastaminen nostaa energiatasoa

Vaikka saattaa kuulostaa täysin ristiriitaiselta harrastaa liikuntaa aamulla, se on paljon parempi vaihtoehto kuin kuntoilla iltapäivällä tai illalla. Tämä johtuu siitä, että liikunta vapauttaa endorfiineja, jotka parantavat mielialaa ja valmistelevat sinua päivään.

Tätä varten ei tarvitse aloittaa töitä myöhemmin; voit esimerkiksi viedä koiran ulos vartiksi heräämisen jälkeen. Joudut heräämään hieman aiemmin, mutta se on sen arvoista.

Toinen vaihtoehto niille, jotka eivät tykkää nousta ylös aikaisin, on hyötyliikunta. Pyöräile töihin, käytä portaita hissin sijaan tai pysäköi autosi kauemmas työpaikalta, niin joudut kävelemään hieman pidemmän matkan.

3. Meditoi

Jos liikunta ei ole sinun juttusi (vaikka se onkin erinomaista terveyden kannalta) ja haluat jonkun rennomman aktiviteetin ollaksesi energisempi päivällä, suosittelemme omistamaan 10 minuuttia ajasta meditaatiolle.

Meditoidakseen ei tarvitse olla tiibetiläinen munkki tai alan asiantuntija. Asettaudu yksinkertaisesti vain lootusasentoon (jalat ristissä ja selkä suorana), sulje silmäsi ja keskity hengitykseen. Unohda hetkeksi työ-, raha- ja ihmissuhdeasiat tai muut kodin velvollisuudet ja keskity ainoastaan kehoosi.

4. Päästä luonnonvaloa sisään

Luonnonvalo nostaa energiatasoa

Paras keino herätellä kehoa aamuisin on luonnonvalo. Kun keho havaitsee sen, se herää. Tästä syystä nukumme öisin, kun on pimeää. Avaa kaikki verhot, tai ainakin sytytä yöpöydän lamppu heti herätyskellon soitua, jotta kehosi tietää, että on aika herätä.

5. Nauti hyvä aamiainen

On tärkeää syödä aamiainen pian heräämisen jälkeen, sillä sen tehtävänä on antaa tarvittavat ravintoaineet päivän aloittamiseen. On hyvin yleistä, että kiireiset ihmiset juovat vain kupin kahvia matkalla töihin, mutta tämä ei riitä. Herää 10 minuuttia aiemmin (äläkä torkuta herätyskelloa niin paljon) ja valmista täysipainoinen aamiainen, johon kuuluu hedelmiä, viljoja ja maitotuotteita (mieluiten vähärasvaisina).

Hiilihydraatteja ja kuitua sisältävä aamiainen nostaa energiatasoa päivän ajaksi. Esimerkki hyvästä aamiaisesta: kulhollinen kreikkalaista jogurttia kaurahiutaleilla, viipale täysjyväleipää juustolla ja banaani.

6. Pidä ryhti hyvänä

Hyvä ryhti pitää hereillä

Voit myös muuttaa joitakin tottumuksia työpaikallasi. Ensimmäiseksi suosittelemme siirtämään työpöydän lähelle ikkunaa, jotta saat luonnonvaloa. Tämä pitää aivot virkeinä.

Toinen suositus on pitää ryhti hyvänä, ei vain ehkäistäkseen kipuja ja jumeja, vaan myös välttääkseen nuokkumisen ruudun ääressä. Pidä selkä mahdollisimman suorana, hartiat rentoina ja niska miellyttävässä asennossa.

7. Liikuskele ympäriinsä

Emme tarkoita tällä liikunnan harrastamista kesken työpäivän, vaan pientä liikuskelua välttääksesi jäykät lihakset tuntien istumisesta samassa asennossa. Nouse tuolilta viideksi minuutiksi tunnin välein ja kävele hieman ympäri toimistoa.

Jotta tämä ei näyttäisi laiskottelulta, käytä tuo aika esimerkiksi työpuheluiden soittamiseen tai lue asiakirjoja, niin että voit olla seisaaltaan ja kävellä hieman. Tämä edistää verenkiertoa ja nostaa energiatasoa.

8. Hyödynnä musiikkia

Musiikki nostaa energiatasoa

Joskus tuntuu, ettei mikään pidä hereillä ja energisenä. Miten olisi motivoiva musiikki? Voit kuunnella sitä itseksesi kuulokkeista tai yhdessä työkavereiden kanssa, jos se on sallittua työpaikallasi. Rauhalliset melodiat aktivoivat aivoja ja lisäävät keskittymiskykyä. Lisäksi ne lievittävät stressiä ja jännitystä. Ja elämä on paljon hauskempaa!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 ruokaa, joista saat paljon energiaa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 ruokaa, joista saat paljon energiaa

Kehomme tarvitsevat energiaa jokapäiväisten tehtävien suorittamiseen, mutta usein ruuasta saamamme ravinteet eivät riitä ja tunnemme olomme väsynee...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pilcher, J. J., Ginter, D. R., & Sadowsky, B. (1997). Sleep quality versus sleep quantity: Relationships between sleep and measures of health, well-being and sleepiness in college students. Journal of Psychosomatic Research. https://doi.org/10.1016/S0022-3999(97)00004-4
  • Seo, D. Y., Lee, S., Kim, N., Ko, K. S., Rhee, B. D., Park, B. J., & Han, J. (2013). Morning and evening exercise. Integrative Medicine Research. https://doi.org/10.1016/j.imr.2013.10.003
  • Karageorghis, C. I., & Priest, D. L. (2012). Music in the exercise domain: a review and synthesis (Part II). International Review of Sport and Exercise Psychology. https://doi.org/10.1080/1750984X.2011.631027
  • Thoma, M. V., La Marca, R., Brönnimann, R., Finkel, L., Ehlert, U., & Nater, U. M. (2013). The Effect of Music on the Human Stress Response. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0070156
  • Lykins, E. L. B., & Baer, R. A. (2009). Psychological Functioning in a Sample of Long-Term Practitioners of Mindfulness Meditation. Journal of Cognitive Psychotherapy. https://doi.org/10.1016/j.ijrefrig.2013.09.027

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.