Kuinka luoda suhde puolison lapsiin?
Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz
Perhekäsitys on muuttunut ja monipuolistunut vuosien varrella. Monien uusien mallien joukossa ovat uusperheet eli ne, joissa toisella tai molemmilla aikuisilla on lapsia aikaisemmista suhteista. Jos joudut tähän tilanteeseen, luultavasti yksi mieleesi tulevista kysymyksistä on: ”Kuinka suhtautua puolison lapsiin? Millaisen suhteen haluan luoda heidän kanssaan?”
Se on varmasti vaativa ja haastava tilanne kaikille. Se voi kuitenkin olla myös miellyttävä ja rikastuttava kokemus.
Parhaiden puolien esiin tuomiseksi ja yleisimpien ongelmien välttämiseksi, löydät tästä artikkelista joitain perusohjeita uusperheen arkeen.
Kuinka luoda suhde puolison lapsiin?
Jokainen suhde on erilainen, mutta kun yhtälössä on muita ihmisiä (tässä tapauksessa lapsia), on parisuhteessa useita haasteita.
Molempien osapuolten rakkaudella, kunnioituksella ja kommunikaatiolla voitte kuitenkin nauttia sujuvasta ja onnellisesta uusperheen arjesta. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi sinun tulisi pitää mielessä alla antamamme vinkit.
Hyväksy tilanne
Jos olet itse vanhempi, tiedät paremmin, mitä perhe-elämä sisältää. Mikäli kumppanillasi on lapsia ja sinulla ei ole, sinun voi olla vaikea tottua ajatukseen siitä, kuinka tämä vaikuttaa suhteeseesi. Lapset tarvitsevat huolenpitoa, huomiota ja läsnäoloa.
Vanhemman työ on kokopäivätyötä. Vanhemmat ovat vastuussa lapsista, joten spontaani päätöksenteko ei ole useinkaan mahdollista. Sinun tulee suunnitella arki lasten ehdoilla ja joskus, jopa keskellä yötä, joku lapsista saattaa päätyä nukkumaan kanssasi samaan sänkyyn.
Sen hyväksyminen, että elämääsi ei astu vain yksi ihminen vaan kokonainen perhe, voi olla monimutkaista mutta välttämätöntä. Et voi moittia lapsia tai pyytää kumppaniasi laiminlyömään lapsiaan parisuhteenne vuoksi. Ymmärrys ja tuki ovat tärkeitä asioita, kun puhutaan uusioperheistä.
Aseta rajat
Suhteen aloittaminen sellaisen henkilön kanssa, jolla on lapsia, voi asettaa sinut epävarmaan ja moniselitteiseen asemaan. Siksi sinun on keskusteltava kumppanisi kanssa ja määritettävä joitain perusasioita.
Esimerkiksi mitä odotat suhteelta, minkä roolin aiot ottaa puolison lasten elämässä tai kuinka paljon vastuuta olet valmis ottamaan. Näiden seikkojen selvittäminen alusta alkaen voi välttää väärinkäsitykset ja ongelmat tulevaisuudessa.
Pidä huolta parisuhteestasi
Vaikka et ole lasten vanhempi, tulette jakamaan vastuun lapsista. Sinä ja kumppanisi saatatte tyystin uppoutua uusperheestä huolehtimiseen, että unohdatte parisuhteenne.
On erittäin tärkeää löytää tilaa ja aikaa olla kumppanin kanssa emotionaalisen läheisyyden rakentamiseksi. Parisuhteen vahvistaminen on tärkeää, kun muodostetaan uusperhettä.
4 vinkkiä: miten rakentaa suhde puolison lapsiin
Alussa et ehkä edes osaa puhua kumppanisi lasten kanssa, koska se on tilanne, joka voi aiheuttaa levottomuutta kaikissa osapuolissa. Siksi tässä on muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua kommunikoimaan puolisosi lasten kanssa.
1. Ota askel kerrallaan
Sopeutuminen tähän uuteen perherakenteeseen voi olla monimutkaista kaikille. Siksi sinun on annettava itsellesi aikaa sopeutua.
Yritä lähestyä kumppanisi lapsia vähitellen. Ensin neutraaleissa tiloissa ja myöhemmin yhteisessä kodissa hauskojen aktiviteettien avulla.
Älä odota kaiken sujuvan ongelmitta heti ensimmäisestä hetkestä lähtien. Jos näin on, hienoa, mutta todennäköisesti lapset suhtautuvat sinuun aluksi kylmästi. Se on luonnollista, ole kärsivällinen itsesi ja heidän kanssaan.
2. Ole ymmärtäväinen
Usein lasten ensimmäinen reaktio vanhemman uuteen kumppaniin on välttely. Älä ota sitä henkilökohtaisesti.
Yritä ymmärtää, että tämä on heille monimutkainen tilanne. He ovat keskellä suurta muutosta. Tämän vuoksi he voivat tuntea pelkoa ja epäluottamusta. Anna heille tilaa ja yritä olla heidän käytettävissään, mutta ei invasiivisessa mielessä.
3. Rakenna suhde
Lapset ovat ihmisiä kuten aikuistenkin, affiniteetti voi olla suurempi tai pienempi. On kuitenkin hyvä yrittää löytää yhteinen sävel, jonka avulla he voivat rakentaa oman suhteensa sinuun.
Ehkä teillä on yhteinen kiinnostuksenkohde, josta voitte puhua tai harrastus, josta molemmat pidätte. Yhdessä tekeminen auttaa luomaan luottamuksellisen ja läheisen suhteen.
4. Muista paikkasi
On tärkeää muistaa, että et ole näiden lasten vanhempi, joten lopullinen auktoriteetti ja päätöksenteko kuuluu lasten vanhemmille. Lasten on kuitenkin kunnioitettava sinua, koska kannat heistä vastuuta ja olet heidän vanhempansa puoliso.
Suhteen luominen kumppanisi lapsiin voi olla haastavaa, joten ole kärsivällinen.
Kumppanisi lasten kanssa tekeminen vaatii ymmärrystä ja sinnikkyyttä. Mutta joka tapauksessa muista priorisoida itsesi ja huolehtia mielenterveydestäsi sekä henkisestä hyvinvoinnistasi koko prosessin ajan.
Muista kommunikoida sujuvasti ja vakuuttavasti kumppanisi kanssa ja hakea ammattiapua, jos tunnet sitä tarvitsevasi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Pereira, R. (2002). Familias reconstituidas: La pérdida como punto de partida. Perspectivas sistémicas, 70, 3-5.
- Cintrón, F. N., Walters-Pacheco, K. Z., & Serrano-García, I. (2008). Cambios…¿ Cómo influyen en los y las adolescentes de familias reconstituidas?. Interamerican Journal of Psychology, 42(1), 91-100.
- Ripoll, K., Martínez, M., & Giraldo, Á. M. (2013). Decisiones sobre crianza de los hijos en familias reconstituidas. Revista colombiana de psicología, 22(1), 163-177.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.