Kuinka lievittää lepran oireita luonnollisesti
Lepra (kutsutaan myös Hansenin taudiksi) alkaa vähitellen. Tartunnan saamisesta oireiden ilmenemiseen voi kestää useita vuosia ja joskus kauemminkin. Sitten tauti etenee hitaasti ja pitkään.
Mikä tahansa omituinen läikkä iholla, joka on herkkä lämpötiloille, kivulle tai kosketukselle, voi olla varoitusmerkki leprasta. Tauti vaikuttaa pääosin ihoon ja hermosoluihin.
Tässä artikkelissa kerromme enemmän leprasta ja näytämme joitakin luontaishoitoja sen oireiden hillitsemiseen.
Lepran oireet
Varhaiset oireet ovat yleensä nenäverenvuodot, päänsärky ja kuume.
Leprasta on kaksi muotoa (vaikkakin potilaalla voi olla myös sen sekamuoto), joille on tunnusomaista kyhmyjen tai muiden ihomuutosten ilmaantuminen ja ihon ohenemat.
- Imusolmukkeet suurenevat.
- Kyhmyt, joita esiintyy usein kasvoilla ja muualla kehossa, muuttavat potilaan ulkonäköä nopeasti. Nämä kyhmyt yleensä puhkeavat ja haavautuvat, mikä aiheuttaa joskus epämuodostumia korviin ja/tai nenään. Joskus ne jättävät kallon luut paljaaksi ja vaikuttavat myös silmiin. Toisinaan ne jättävät isoja aukkoja poskiin niin, että suun sisäosa on näkyvillä.
- Tauti voi aiheuttaa hiustenlähtöä, joka vaikuttaa partakarvoihin ja kulmakarvoihin.
- Toisinaan ruoan pureskelu on lähes mahdotonta ja nieleminen vaikeaa.
Kun tauti vaikuttaa nieluun:
- Ääni muuttuu käheäksi tai katoaa kokonaan.
- Hengittäminen on vaikeaa, ikenet haavautuvat ja hampaat putoavat.
- Haju- ja makuaisti yleensä katoavat.
- Kyhmyjä voi ilmaantua raajoihin, ja ne voivat saada potilaan ihon irtoamaan ja luut työntymään esiin.
Aiheuttajat
Lepra johtuu bakteerista nimeltä Mycobacterium leprae, joka on monessa suhteessa samankaltainen kuin tuberkuloosi. Tauti on tarttuva, mutta etenee hitaasti.
Lepraan sairastuu 10 % niistä lapsista, joiden vanhemmilla on se, mutta tämä tapahtuu altistumisen kautta, ei periytyvästi. On havaittu myös joitakin tapauksia, joissa infektio on tarttunut ilmeisesti istukan välityksellä.
Näitä bakteereja on useimmiten kyyneleissä, ysköksissä sekä nenän, virtsaputken ja emättimen eritteissä. Joissakin ruumiinavauksissa niitä on löydetty maksasta, pernasta ja muista sisäelimistä. Nämä bakteerit läpäisevät kehon tavallisesti nenän limakalvon tai ihon haavaumien kautta.
Joskus hyönteiset saattavat kuljettaa bakteerit iholle, ja muitakin tartuntamenetelmiä on todennäköisesti olemassa.
Kuinka lievittää lepran oireita luonnollisesti
Lepra on yksi monista ihmiskuntaa koettelevista kauheista sairauksista, vaikka maailmanlaajuisesti tapauksia onkin nykyään vähemmän. Onneksi luontaishoitojen ja niiden sisältämien yrttien parantavien ominaisuuksien avulla tautia on mahdollista hoitaa ja lievittää.
1. Rohtosammakonputki
Tulehdusta lievittävistä, parantavista, rauhoittavista ja terapeuttisista ominaisuuksistaan johtuen tämä luontaishoito on hyvin hyödyllinen lepran oireiden lievittämisessä.
Ainekset
- 1 rkl murskattuja rohtosammakonputken siemeniä
- 2,5 dl vettä
Valmistus
- Keitä ensin vesi ja lisää siemenet.
- Anna hautua 5 minuuttia ja siivilöi.
- Juo hauduketta aamuin ja illoin.
2. Valeriaana
Tämä luontaishoito on luonnon oma relaksantti. Sitä suositellaan lepran aiheuttamaan hermostuneisuuteen.
Ainekset
- 1 rkl kuivattuja valeriaanan kukkia ja lehtiä
- 2,5 dl vettä
Valmistus
- Lämmitä vesi. Kun se kiehuu, lisää ruokalusikallinen valeriaanan lehtiä ja kukkia.
- Anna hautua 10 minuuttia.
- Juo kolme kertaa päivässä.
Kamomilla
Tämä on yksi suosituimmista hoidoista hermoille. Loistavista rauhoittavista ja terapeuttisista vaikutuksistaan johtuen kamomilla rentouttaa kehoa ja voi lievittää lepran oireita.
Ainekset
- 1 rkl kuivattuja kamomillan kukkia
- 2,5 dl vettä
Valmistus
- Keitä vesi.
- Kun se kiehuu, lisää kuivattu kamomilla ja anna hautua 10 minuuttia.
- Juo iltaisin ennen nukkumaanmenoa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Concha R Marcela, Cossio T M. Laura, Salazar S Iván, Fich S Félix, Pérez C Carlos, González B Sergio. Enfermedad de Hansen: Revisión a propósito de un caso. Rev. chil. infectol. [Internet]. 2008 Feb [citado 2019 Ago 20] ; 25( 1 ): 64-69. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0716-10182008000100013&lng=es. http://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182008000100013
- Rubin, G. M., Yandell, M. D., Wortman, J. R., Gabor Miklos, G. L., Nelson, C. R., Hariharan, I. K., … Lewis, S. (2000). Comparative genomics of the eukaryotes. Science. https://doi.org/10.1126/science.287.5461.2204
- Sheskin, J. (1965). Thalidomide in the treatment of lepra reactions. Clinical Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1002/cpt196563303
- Flageul, B. (2011). Lepra. Enfermedad de Hansen. EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/S1761-2896(11)70985-2
- Rodríguez, G., Abaúnza, M. C., Vargas, E. J., & López, F. (2012). La lepra y el testículo. Biomédica. https://doi.org/10.1038/ncomms10663
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.