Kuinka kuu vaikuttaa ihmisiin?

Kuun uskotaan vaikuttavan ihmisiin useammalla eri tavalla. Lue lisää tästä artikkelista.
Kuinka kuu vaikuttaa ihmisiin?
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López.

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kuu on maapallon luonnollinen kiertolainen. Sitä on upea katsella ja siihen liittyy tuhansia tarinoita. Kuun sanotaan vaikuttavan paitsi vuoroveteen myös ihmisten käytökseen. Tällä tavoin ihmisten mieliala ja päätökset voivat muuttua samassa tahdissa Kuun eri vaiheiden kanssa.

Lisäksi täysikuun uskotaan vaikuttavan uneen. Tuolloin nukahtaminen vaikeutuu tai uni on huonoa.

Katsotaan tarkemmin yleisimpiä uskomuksia koskien sitä, kuinka Kuu vaikuttaa ihmisiin, inspiroi meitä ja saa mielikuvituksen liikkeelle.

Yleisimmät uskomukset

Jo tuhansien vuosien ajan on uskottu, että Kuu vaikuttaa ihmisten käytökseen. Kuulla uskotaan olevan niin voimakas energia, että se kykenee muuttamaan elämiä. Muinaisajoista asti on myös uskottu että se vaikuttaa aaltoihin, satoon, eläimiin ja ihmisten tunteisiin.

Yhä nykyäänkään ei ole vielä varmoja todisteita, jotka tukisivat näitä uskomuksia. Tämä ei kuitenkaan ole estänyt ihmisiä levittämästä uskomuksiaan muille ja elämästä Kuun eri vaiheiden mukaan.

Kuun vaiheet ja niiden vaikutukset

kuusirppi

Uusikuu

Tämä vaihe kestää suunnilleen 3 päivää, ja sen uskotaan olevan hyvää aikaa kehon puhdistamiselle. Tätä vaihetta pidetään otollisena ajankohtana aloittaa uusia asioita sekä muuttaa huonoja ja hyödyttömiä tapoja. Tämä on ihanteellinen hetki rauhoittumiselle ja itsetututkiskelulle.

Puolikuu

puolikuu ja miten kuu vaikuttaa ihmisiin

Tämän vaiheen aikana Kuu on vain puoliksi näkyvissä. Tätä vaihetta pidetään vaurauden, terveyden ja elinvoimaisuuden aikana. Tämä on paras aika aloittaa uusi projekti, yritys tai vaikka kuntoilu.

Puolikuun uskotaan antavan ihmisille positiivista energiaa ja vaikuttavan myös heidän tekoihinsa. Usein tästä vaiheesta kuulee myös sanottavan, että se on hyvä aika leikata hiukset, jotta ne kasvaisivat nopeammin, vahvempina ja kiiltävämpinä.

Täysikuu

Tämän vaiheen aikana Kuu on täysin pyöreä ja heijastaa kokonaan Auringon valoa. Tämä aiheuttaa käytöksen muuttumista ihmisissä. Se voi näkyä pieninä mielialamuutoksina tai äkillisinä, isompina mielialanvaihteluina.

Täysikuu yhdistetään euforiaan ja kohtuuttomuuteen, mutta myös yltäkylläisyyteen ja saavutuksiin. Tässä vaiheessa ihmisten sanotaan muuttuvan “kuuhulluiksi”, koska Kuun energia on normaalia voimakkaampi.

Vähenevä kuu

kuoleva kuu

Vähenevä kuu merkitsee Kuun “kuolemaa”; se on viimeinen vaihe ennen kuin kierto alkaa uudelleen alusta. Tämän vaiheen sanotaan olevan otollista aikaa tehdä päätöksiä ja kypsyä. Tämän vaiheen aikana myös negatiivisten mielentilojen ja ongelmien uskotaan vähenevän.

4 tavallisinta myyttiä siitä, kuinka kuu vaikuttaa ihmisiin

1. Lisää hedelmällisyyttä

Uskotaan, että täydenkuun aikana raskaaksi tuleminen on todennäköisempää, erityisesti jos nukkuu Kuun valossa. Yhden uskomuksen mukaan Kuu lisää myös yleisesti naisten hedelmällisyyttä.

2. Intohimo lisääntyy täydenkuun aikana

miten kuu vaikuttaa ihmisiin: rakkaus

Täydenkuun ajatellaan lisäävän intohimoa kumppanien välillä. Kuuta on myös aina pidetty romanttisena elementtinä ihmisten keskuudessa.

3. Naimisiinmeno puolikuun aikana

Yhden uskomuksen mukaan naimisiinmeno puolikuun aikana on suosiollista ihmissuhteen kannalta. Se siis tekee avioliitosta onnellisen ja kestävän. Tämä on peräisin siitä uskomuksesta, että kaikki tässä “kasvun” vaiheessa tapahtuvat asiat vaikuttavat positiivisesti elämän muihinkin osa-alueisiin.

4. Punainen kuu

punainen kuu

Kun Kuu on sävyltään punainen, sen ajatellaan olevan täynnä “verta”. Myytin mukaan tällaisesta kuusta huokuva energia on vaarallista ihmisille, sillä se nostaa esiin sisällä olevaa kaunaa ja vihaa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Voiko kuu vaikuttaa elämääsi?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Voiko kuu vaikuttaa elämääsi?

Tässä artikkelissa kerromme, miten kuu vaikuttaa ihmisen elämään eri tavoin. Käsittelemme kuun vaikutusta mm. terveyteen ja mielialaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Foster R, Roenneberg T. Human Responses to the Geophysical Daily, Annual and Lunar Cycles. Current Biology. 2008; 18(17): R784-R794.
  • Turányi C, Rónai K, Zoller R, et al. Association between lunar phase and sleep characteristics. Sleep Med. 2014; 15(11): 1411-16.
  • Chakraborty U, Ghosh T. A study on the physical fitness index, heart rate and blood pressure in different phases of lunar month on male human subjects. Int J Biometeorol. 2013; 57(5): 769-774.
  • Yousfi N, Arbi Mejri M, Kasmi S, et al. Does the moon cycle affect the physical endurance, balance, reaction-time, mood state and well-being in trained athletes? J Sports Med Phys Fitness. 2020; 60(1):125-131.
  • McLay R, Daylo A, Hammer P. No effect of lunar cycle on psychiatric admissions or emergency evaluations. Mil Med. 2006; 171(12): 1239-42.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.