Logo image
Logo image

Kuinka hallita punahukkaan liittyvää valoherkkyyttä

3 minuuttia
Valoherkkyyttä esiintyy jopa 75 %:ssa punahukkatapauksista. Kerromme täällä, kuinka tulet toimeen tämän oireen kanssa.
Kuinka hallita punahukkaan liittyvää valoherkkyyttä
Viimeisin päivitys: 06 huhtikuuta, 2023

Punahukan aiheuttama valoherkkyys on yksi taudin yleisimmistä kliinisistä ilmenemismuodoista. Systeemistä lupus erythematosusta (SLE) sairastavien ihmisten tulee olla varovaisia altistumasta auringonvalolle ja keinovalolle.

Lisääntyneen valoherkkyyden aiheuttamia oireita ovat seuraavat:

  • Kuume
  • Auringonpolttamat
  • Nivelkipu ja turvotus
  • Väsymyksen paheneminen ja yleinen heikkous

Muutamaa vinkkiä noudattamalla on mahdollista tulla toimeen punahukkaan liittyvän valoherkkyyden kanssa. Siitä keskustelemme tässä artikkelissa.

Mikä on punahukan aiheuttama valoherkkyys?

Systeeminen lupus erythematosus eli punahukka on autoimmuunisairaus, jonka aiheuttavat vasta-aineet, jotka hyökkäävät elimistön omia soluja vastaan. Se ilmenee yleensä toisen ja neljännen elinvuosikymmenen välillä ja on yleisempi naisilla.

Sillä voi olla yleisiä oireita (systeemisiä) tai vain iho-oireita (ihon punahukan tapauksessa). Lisääntyneestä tulehdusaktiivisuudesta johtuvia akuutteja taudinpurkauksia tai kriisejä ovat ihomuutokset, lihas- ja nivelkivut, laihtuminen, kuume ja väsymys.

Kunkin taudinpurkauksen voimakkuus ja kesto ovat hyvin spesifisiä. Yleensä esiintyy myös pitkäaikaista vaikutusta useille elimille, mukaan lukien munuaiset, sydän, keuhkot, keskushermosto ja iho.

Punahukkaan liittyvän valoherkkyyden vaikutus

Sekä systeemiseen lupus erythematosukseen että ihon lupus erythematosukseen liittyy herkkyys ultraviolettisäteille (UV) riippumatta siitä, tulevatko ne auringonvalosta vai keinovalosta. Tätä kutsutaan valoherkkyydeksi ja se voi ilmetä eri tavoin.

Punahukkapotilailla UV-säteilyyn liittyy kliinisiä iho-oireita. Jopa 75 %:lla potilaista on valoherkkyyttä. Tämä arvo voi nousta lähes 99 %:iin potilailla, joilla on ihon punahukka.

UV-säteiden tunkeutuminen ihon aiheuttaa muutoksia DNA:ssa. Vapaita radikaaleja muodostuu enemmän ja hapettumisreaktioita ilmaantuu immuunijärjestelmän soluissa sekä verisuonten endoteelissä.

Tämä autoimmuunihyökkäys johtaa tulehdusvälittäjien vapautumiseen. Sitten tapahtuu solujen apoptoosi (ohjelmoitu solukuolema), joka voi laukaista taudin pahenemisen.

Punahukan aiheuttama valoherkkyys voi ilmetä ihottumana ja kutinana.

Vinkkejä valoherkkyyden hoitamiseen

Punahukan aiheuttama valoherkkyys ilmenee todennäköisesti jossain vaiheessa sairautta. Siksi on tärkeää, että tämän taudin kanssa eläessään potilas toteuttaa päivittäisiä suojatoimenpiteitä. Niistä tärkeimpiä ovat seuraavat.

1. Käytä aina aurinkovoidetta

Ihmisten, joilla on punahukkaan liittyvä valoherkkyys, tulee käyttää aurinkovoidetta aina, vaikka päivä olisi pilvinen. Kaupallisia vaihtoehtoja on monia, ja niihin kuuluu aurinkovoidetta sisältäviä kosteusvoiteet, suihkeet, meikkipuuterit sekä vartalo- tai kasvovoiteet.

Käytä aurinkovoidetta myös sisätiloissa.

Uusintakäsittely 2 tunnin välein kannattaa. Jos altistut suoraan auringolle esimerkiksi rannalla, lyhennä aikaa 1 tuntiin.

Käytä korkeinta saatavilla olevaa aurinkosuojakerrointa (SPF).

On tärkeää, että aurinkovoidetta levitetään runsaasti ja painotetaan kaulan, otsan, kasvojen, korvien takaosan, hartioiden, käsivarsien takaosan ja yläselän alueita.

Some figure
Jos punahukasta kärsivä henkilö on menossa rannalle, SPF:n tulee olla vähintään 70.

2. Hanki aurinkosuojakertoimella varustettuja vaatteita

Punahukan aiheuttaman valoherkkyyden tapauksessa on parasta käyttää materiaaleja, joiden aurinkosuojakerroin on yli 50. UV-suojattuja vaatteita on kaikenlaisia, mukaan lukien uimapuvut ja rantavaatteet.

Kaikki vaatteet eivät suojaa samalla tavalla, joten sinun tulee valita kankaat, joissa on korkea lankatiheys, ja rannalla kävelyyn tai pitkille automatkoille kannattaa valita pitkähihainen paita ja pitkät housut.

Aurinkolasit ovat myös tärkeä asuste. Punahukan aiheuttama valoherkkyys vaikuttaa myös silmiin ja voi johtaa vaurioihin silmämunan ympärillä ja sisällä.

3. Varo UV-säteitä sisätiloissa

Pidä verhot ja kaihtimet suljettuina ja alhaalla. Sammuta myös valot tai käytä pienitehoisia lamppuja.

Keinovalon UV-säteet ovat yhtä haitallisia kuin auringonvalon UV-säteet, joten älä aliarvioi niiden vaikutusta ihoon. Kodin hehkulamppujen tulee olla mahdollisimman alhaisia voimakkuudeltaan, mieluummin LED-valoja.

Loistelamput ja halogeenilamput eivät ole optimaalisia.

On olemassa kaihtimia, jotka estävät ultraviolettisäteilyn pääsyn sisään. Voit tutustua niihin erikoisliikkeissä. Samoin on olemassa tapoja sävyttää kodin ikkunat estääkseen auringonvalon tunkeutumisen sisälle.

Lue: Saippua ihotulehduksen hoitoon

4. Rajoita aikaa auringonvalossa

Jo 15-30 minuuttia auringonpaistetta päivässä riittää tuottamaan tarvittavan määrän D-vitamiinia. Vältä hetkiä, jolloin auringonsäteet ovat voimakkaimmillaan.

Ihanteelliset ajat turvalliselle auringonvalolle ovat aamulla (klo 8-10) ja illalla (klo 18 jälkeen). Muut ajat lisäävät ihovaurion vaaraa.

5. Tarkista lääkityksesi

Jotkut lääkkeet voivat pahentaa punahukan aiheuttamaa valoherkkyyttä. Niistä tieteellisten tutkimusten mukaan yleisimpiä ovat:

  • Antibiootit: Kuten doksisykliini ja tetrasykliini.
  • Analgeettiset ja tulehduskipulääkkeet: Kuten naprokseeni ja piroksikaami.
  • Verenpainelääkkeet: Mm. hydroklooritiatsidi ja angiotensiinia konvertoivan entsyymin estäjät (ACE:n estäjät).
  • Immunosuppressantit: Esimerkiksi metotreksaatti. Erityisesti metotreksaatti on yksi yleisimmin määrätyistä lääkkeistä punahukkaan.

On aina suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen, jos havaitset ihossa muutoksia uuden hoidon aloittamisen yhteydessä. Lääkäri voi arvioida, täytyykö lääke poistaa tai vaihtaa toiseen.

Some figure
Joka tapauksessa ammattilaiselle tulee ilmoittaa, jos havaitsemme vaikutuksia iholla.

Lue tämäkin: Kuinka tunnistat hyvät aurinkolasit

Punahukkaan liittyvän valoherkkyyden hoito alkaa tiedosta

Potilaan tulee kertoa läheisilleen valoherkkyydestään ja ihon suojelun tarpeesta. Heidän pitäisi ymmärtää tietyt toimenpiteet, jotka, vaikka ne saattavat tuntua äärimmäisiltä, ovat välttämättömiä.

Varovaisuus valolle riippumatta siitä, onko se aurinko- vai keinovaloa, täytyy aina pitää mielessä

Taudin akuutit pahenemisvaiheet ovat erittäin tuskallisia ja epämiellyttäviä. Siten niiden vähentäminen asianmukaisen suojauksen avulla parantaa elämänlaatua. Ystävien ja perheen tulisi olla mukana kannustamassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bielsa I, et al Manifestaciones cutáneas del lupus eritematoso. Inmunología 2010;29(3). Disponible en https://www.elsevier.es/es-revista-inmunologia-322-pdf-S0213962610700172.
  • Centro Nacional de Recursos sobre el Lupus. La exposición a la luz UV: lo que necesita saber. Lupus Fundation of America S.F. Disponible en https://www.lupus.org/es/resources/uv-exposure-what-you-need-to-know.
  • Centro Nacional de Recursos sobre el Lupus. 10 formas de protegerse al aire libre. Lupus Fundation of America S.F. Disponible en https://www.lupus.org/es/resources/10-wearable-ways-to-protect-yourself-outdoors.
  • Chomiciene, Anzelika, et al. “Rare cause of periorbital and eyelids lesions: Discoid lupus erythematosus misdiagnosed as allergy.” Annals of Allergy, Asthma & Immunology 119.6 (2017): 568-569.
  • Drucker, Aaron M., and Cheryl F. Rosen. “Drug-induced photosensitivity.” Drug safety 34.10 (2011): 821-837.
  • Kaleidoscope Fighting Lupus. Lupus and Photosensitivy: When the Sun is Your Enemy. Kaleidoscope Fighting Lupus Org S.F. Disponiblen en https://kaleidoscopefightinglupus.org/lupus-and-photosensitivity-when-the-sun-is-your-enemy-2/.
  • Klein R. The risk of ultraviolet radiation exposure from indoor lamps in lupus erythematosus. Autoinmun Rev. 2009;8(4). Disponible en https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2829662/.
  • Marcano M, et al. Factores asociados con la respuesta inmunológica en el lupus cutáneo. Vitae UCV S.F. Disponible en vitae.ucv.ve/pdfs/VITAE_2523.pdf.
  • Méndez S, et al. Lupus eritematoso cutáneo, una entidad multidimensional. Rev Med Inst Mex Seguro Soc 2015;53(6). Disponible en https://www.redalyc.org/pdf/4577/457744940016.pdf
  • Sánchez S, et al. Lupus eritematoso: enfermedad autoinmune sistémica y órgano específica. Rev Biomed 2004;15. Disponible en https://www.medigraphic.com/pdfs/revbio/bio-2004/bio043e.pdf.
  • Saurit V, et al. Manifestaciones mucocutáneas en pacientes con lupus eritematoso sistémico. Medicina (Buenos Aires) 2003;63. Disponible en www.scielo.org.ar/pdf/medba/v63n4/v63n4a02.pdf.
  • Sociedad Española de Reumatología. (S.F.) El sol puede perjudicar los pacientes con enfermedades reumáticas. Biblioteca Virtual SER. Disponible en https://www.ser.es/sol-puede-perjudicial-los-pacientes-enfermedades-reumaticas/.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.