Krooninen hikka: onko sitä mahdollista hoitaa?

Krooninen hikka voi vaikuttaa siitä kärsivän ihmisen kaikkiin elämän osa-alueisiin, mikä puolestaan näkyy kielteisinä vaikutuksina sekä hänen henkilökohtaisissa suhteissaan että nukkumistottumuksissaan. Lue eteenpäin, niin saat tietää aiheesta enemmän!
Krooninen hikka: onko sitä mahdollista hoitaa?

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Kaikki tietävät mitä hikka on, ja suurin osa meistä on kokenut sen kerran jos toisenkin. Hikka koostuu sarjasta pallean tahattomia supistuksia, jotka aiheuttavat äänihuulten sulkeutumisen sillä ominaisella ja hauskalla äänellä, jonka me kaikki varmasti tunnistamme. Krooninen hikka ei kuitenkaan ole kovinkaan hauska.

Krooninen hikka on harvinainen sairaus. On arvioitu, että jokaista 100 000 ihmistä kohden löytyy vain yksi tapaus, jossa nämä pallean pakonomaiset supistukset toistuvat yli 48 tunnin ajan.

Krooninen hikka voi olla myös merkki sairaudesta. Tästä syystä sitä on vaikea hoitaa, koska hikan poistamiseksi on onnistuttava hoitamaan se taustalla oleva syy, joka kroonista hikkaa aiheuttaa. Tässä artikkelissa kerromme sinulle tästä ikävästä ja varsin eriskummallisesta vaivasta hieman enemmän.

Mitkä ovat kroonisen hikan syyt?

Krooninen hikka on sellainen hikka, joka voi kestää päiviä tai jopa viikkoja. Krooniseen hikkaan kuuluu myös vuorotellen sellaisia jaksoja, jolloin potilas ei kärsi siitä ollenkaan. Useimmat potilaat kärsivät siitä kuitenkin useita kertoja saman kuukauden aikana.

Tämä patologia on yleensä seurausta toisesta sairaudesta, joka sijaitsee ruoansulatuskanavassa ja monissa tapauksissa ruokatorvessa ja vatsassa; juuri ne kaksi elintä, jotka ovat eniten kosketuksissa pallean kanssa. Erityisesti gastroesofageaalisen refluksin eli lyhyemmin refluksitaudin aiheuttama ruokatorventulehdus mainitaan yhtenä yleisimmistä syistä krooniseen hikkaan.

Refluksin aiheuttama ruokatorvitulehdus on sairaus, jossa ruokatorvi on tulehtunut, koska mahalaukun hapan sisältö nousee takaisin ylös ja heikentää sen seinämiä. Gastroesofageaalinen refluksi riippuu monista eri tekijöistä, kuten ruokavaliosta, tupakoinnista ja kuumista infuusioista.

Vaikka krooniseen hikkaan voidaan löytää monia eri syitä, miehet kärsivät siitä enemmän kuin naiset. Vaikuttaa siltä, ​​että erityisesti pitkäaikainen stressi ja ahdistus ovat yksiä kroonisen hikan merkittävimmistä laukaisijoista.

Refluksitaudin aiheuttama ruokatorventulehdus johtuu mahahapon sisällön noususta takaisin ylös
Refluksin aiheuttama ruokatorvitulehdus on yksi kroonisen hikan ensisijaisista syistä.

Mitä muita syitä on olemassa?

Koska krooninen hikka koostuu pallean tahattomista supistuksista, on otettava huomioon, että kaikki ne hermovauriot, jotka vaikuttavat tähän lihakseen, voivat aiheuttaa tämän ikävän vaivan. Ensinnäkin hermovaurio voi johtua esimerkiksi aivoihin kohdistuneesta vammasta sillä alueella, joka laukaisee refleksin.

Yleisimpiä tahattomia motorisia neuroneja vahingoittavia sairauksia ovat aivokalvontulehdus ja multippeliskleroosi eli MS-tauti. On myös nähty, että krooninen hikka voi olla oire aivokasvaimesta tai seurausta aivoverenvuodosta, joka potilaaseen monia jälkiseurauksia.

Häiriöt, jotka johtavat impulsseja palleaan, voivat myös olla kroonisen hikan laukaisijoita. Niin kutsutut freniset hermot ovat yhteydessä keskushermostoon vatsalihasten kanssa. Osa niiden reitistä kulkee kaulan ja rintakehän läpi, joten tämän alueen patologiat tulisi sulkea pois kroonisen hikan syyn selvittämiseksi.

Lopuksi on tärkeää huomata, että krooninen hikka voi olla joidenkin lääkkeiden tuottama sivuvaikutus. Itse asiassa sitä esiintyy joissakin tapauksissa anestesian tai kirurgisen operaation jälkeen. Kroonista hikkaa on havaittu myös niillä henkilöillä, jotka käyttävät liikaa alkoholia tai rauhoittavia lääkkeitä.

Krooninen hikka on usein seurasta jostakin taustalla piilevästä sairaudesta tai vaivasta
Krooninen hikka voi olla joidenkin lääkkeiden sivuvaikutus.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Miten helpottaa vauvan hikkaa?

Onko krooninen hikka hoidettavissa?

Kuten aikaisemmin jo mainitsimme, tämän patologian hoito perustuu sen aiheuttaneen syyn ratkaisuun. Toisin sanoen, jos krooninen hikka johtuu gastroesofageaalisesta refluksista, tärkeintä on hoitaa juuri tätä tautia, johon käytetään normaalisti mahahapon pH-tasoa sääteleviä antasideja.

Hyödyllisiä vaikutuksia on kuitenkin havaittu myös joidenkin lääkkeiden avulla, joita voidaan käyttää sellaisenaan kroonisen hikan hoitoon. Esimerkiksi klooripromatsiini ja metoklopramidi ovat lääkkeitä, jotka voivat auttaa vaivaan välillisesti. Ensimmäistä lääkettä käytetään yleensä psykoosilääkkeenä ja toista taas pahoinvointia varten.

Siinä tapauksessa, että mikään lääkkeistä ei toimi, on olemassa joitakin kirurgisia tekniikoita kroonisen hikan poistamiseksi. Nämä leikkaukset perustuvat frenisten hermojen tukkimiseen palleaa supistavan hermoimpulssin pysäyttämiseksi.

Suurempi ongelma kuin tavallinen hikka

Meidän on muistettava, että krooninen hikka voi olla monelle siitä kärsivälle jopa vammauttava oire. Se vaikuttaa kaikkiin potilaan elämän eri osa-alueisiin ja voi tehdä niinkin yksinkertaisista asioista kuin vaikkapa nukahtamisesta täysin mahdotonta. Tästä syystä kroonisen hikan hoidon aikana on tärkeää hakeutua myös psykologisen avun puoleen.

Kroonisessa hikassa ei ole kyse klassisesta ja lyhytkestoisesta hikasta, joka katoaa aivan yhtä yllättäen kuin se on ilmestynytkin. Ihmiset, joilla on krooninen hikka, viettävät kokonaisia ​​päiviä oireiden kanssa ja tämän vuoksi heidän on mukautettava päivittäinen rytminsä ja elämänsä tämän epämukavuuden ympärille. Siksi onkin välttämätöntä, että tähän vaivaan puututaan ajoissa ja sen hoitoon etsitään aktiivisesti erilaisia keinoja.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Ymmärrä stressin negatiiviset vaikutukset
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Ymmärrä stressin negatiiviset vaikutukset

Stressistä aiheutuu ketjureaktio joka heikentää koko kehon terveyttä. Lue mitkä ovat todelliset stressin negatiiviset vaikutukset.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.