Kotkansiiven ravitsemukselliset ominaisuudet
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor
Kotkansiipi on saniaiskasvi, ja sen versot ovat syötäviä. Kotkansiipi kasvaa villinä purojen ja järvien lähellä USA:n ja Kanadan itärannikolla ja on siellä melko suosittu. Katsotaanpa tarkemmin näiden saniaisten ravitsemuksellisia ominaisuuksia.
Niitä saa yleensä erikoistuneilta markkinoilta, sillä niiden sadonkorjuuaika on todella lyhyt – huhtikuun puolivälin ja toukokuun alun välillä. Lisäksi ne ovat erittäin hyödyllisiä ravitsemuksellisten ominaisuuksiensa, erityisesti kuitu-, A-vitamiini- ja antioksidanttipitoisuuksiensa ansiosta.
Ihmiset pitävät niitä herkkuna ja kulinaarisina jalokivinä. Niiden maku vaihtelee hieman savuisesta supistavaan, samanlainen kuin parsakaali ja parsa. Niillä on myös tyypillinen rapea rakenne.
Oletko valmis ottamaan selvää niiden ominaisuuksista ja kypsennysmenetelmistä?
Lue aiheesta lisää tästä artikkelista!
Kotkansiiven ravitsemukselliset ominaisuudet
Saniaiset erottuvat proteiini-, vitamiini- ja kivennäispitoisuuksistaan. Katsotaanpa niiden pääravintoaineita 100 grammassa pakastettua tuotetta Yhdysvaltain maatalousministeriön luvalla.
Energia
Saniaiset ovat melko vähäkalorisia, vain 34 kcal raakana. Näin ollen se on erinomainen vaihtoehto henkilöille, joiden tavoitteena on painonpudotus.
Ne tulisi kuitenkin valmistaa ilman rasvaisia ainesosia, kuten voita tai raskasta kermaa, jotta kaloritiheys säilyy alhaisena. Nämä saniaiset sisältävät vain 0,35 grammaa rasvaa 100 grammaa kohden, ja ne antavat vain vähän energiaa keholle.
Proteiini
Huolimatta siitä, että niiden vesipitoisuus on lähes 90 %, niillä on korkeampi proteiiniarvo kuin muilla lehdillä. 4,31 grammaa per 100 grammaa saniaisten versoja edustaa 8 % suositellusta päivittäisestä arvosta.
Hiilihydraatit
Jäädytetyt, keittämättömät saniaiset sisältävät noin 5,7 grammaa hiilihydraatteja. Tämä kattaa 2 % suositellusta päivittäisestä kokonaismäärästä, ja suurin osa siitä on kuitua, ja siksi ne sopivat ihanteellisesti vähäkaloriseen ruokavalioon.
A-vitamiini
Tämä kasvis sisältää noin 3350 kansainvälistä yksikköä A-vitamiinia ja se on yksi sen merkittävimmistä ravintoaineista. 100 gramman annos on 112 % keskimääräisen aikuisen päivittäisestä suosituksesta.
Lue myös: 8 kodin ilmaa puhdistavaa kasvia
B3-vitamiini
B3-vitamiini tunnetaan niasiinina ja on osa B-kompleksia. Noin 100 grammaa kotkansiipeä tuottaa sitä 3,26 milligrammaa. Se on 16 % suositellusta päivittäisestä saannista.
Asiantuntijaryhmän mukaan tämä vitamiini auttaa metaboloimaan hiilihydraatteja ja rasvoja. Lisäksi se auttaa vähentämään LDL-kolesterolia eli “pahaa” kolesterolia ja lisää samalla HDL-kolesterolia tai “hyvää” kolesterolia.
C-vitamiini
100 grammaa saniaisia sisältää lähes 18 milligrammaa C-vitamiinia. Tämä on 30 % keskimääräisen aikuisen suositellusta päivittäisestä arvosta. Pitkäaikainen kuumennusprosessi voi kuitenkin tuhota sen, joten nopea höyrynpehmennys on parempi valmistustapa.
Kalium
Kotkansiipi sisältää myös kaliumia. Keskimääräinen arvo on 130 milligrammaa 100 gramman annoksessa, mikä kattaa 7 % suositellusta päivittäisestä tasosta.
Kotkansiiven ravitsemukselliset ominaisuudet
Nämä saniaiset sisältävät joukon bioaktiivisia yhdisteitä, joilla on antioksidanttisia ja vitamiinivaikutuksia, jotka hyödyttävät niitä käyttävien terveyttä. Lue alta niiden tärkeimmistä ravitsemuksellisista ominaisuuksista.
- Ensinnäkin niiden niasiinipitoisuus voi estää sydän- ja verisuonitautien puhkeamisen. Julkaistut tutkimukset osoittavat, että niasiini auttaa vähentämään huonon kolesterolin ja laskemaan triasyyliglyseridien tasoja.
- Lisäksi saniaisten C-vitamiinipitoisuus vahvistaa niiden antioksidanttista vaikutusta. Tämän vitamiinin estovaikutus vapaiden radikaalien vaurioita vastaan solutasolla tunnetaan hyvin. Itse asiassa sillä voi olla positiivinen vaikutus ikääntymisen estoon, sydänsairauksiin, syövän ehkäisyyn ja immuunijärjestelmään.
- Nämä saniaiset toimivat myös A-vitamiinin lähteenä. Tutkimukset korostavat tämän vitamiinin antioksidanttikapasiteettia ja sen positiivista vaikutusta vapaiden radikaalien aiheuttaman solujen DNA-vaurion estämisessä. Lisäksi ihon ja luuston ylläpito, alkion kehitys, ikääntymisen estäminen ja näköterveys ovat myös tämän ravintoaineen toimintoja.
- Lisäksi saniaisten versojen kaliumvarastoa voidaan käyttää hyväksi. Itse asiassa tämä mineraali on hyvä sydämelle, koska se auttaa alentamaan verenpainetta ja sykettä torjumalla natriumin vaikutuksia Medicina Naturopatica -lehden mukaan.
- Lopuksi tämä vihannes on erinomainen valinta vähäkaloriseen ruokavalioon. Tämä johtuu siitä, että noin 90 % saniaisista on vettä.
Ruoanlaitto
- Sinun tulisi valita ne lehdet, jotka ovat kiinteitä, vihreitä ja tiukasti rullattuja. Hävitä ne, jotka ovat kuihtuneet, joissa on täpliä tai limaa.
- Poista sitten ulommat hiutaleet harjalla tai puhtaalla liinalla. Leikkaa sitten terävällä veitsellä varren päät ja rullattujen lehtien pohja pois.
- Lopuksi pese ne kylmän juoksevan veden alla ennen kuin huuhtelet niitä lämpimässä suolavedessä 2 minuutin ajan. Toista prosessi 2 tai 3 kertaa, kunnes vesi on kirkasta.
Terveysviranomaiset suosittelevat niiden keittämistä 15 minuuttia tai höyryttämistä 10–12 minuuttia. Tämä eliminoi jotkin yhdisteet, jotka voivat johtaa ruokamyrkytykseen raakana syötynä. On kuitenkin parasta lyhentää kypsennysaikaa 6 tai 10 minuuttiin, jotta ne eivät kypsy liikaa.
Voit valmistaa nopean lisukkeen kypsentämällä niitä voissa tai oliiviöljyssä ja hienonnetussa valkosipulissa. Kuullota 7 minuuttia ja lisää sitten tuoretta sitruunamehua, ripaus suolaa ja raastettua parmesaania.
Resepti: kotkansiipi ja savustettu tofu aasialaisella kastikkeella
Tässä on erikoinen salaatti, täynnä väriä ja makua. Lisäksi se on melko helppo tehdä. Sopii hyvin alkupalaksi tai lisukkeena, ja siihen voi lisätä pavunversoja tai herneitä. Resepti on 2 hengelle.
Ainesosat
- N. 100 g kotkansiipeä
- N. 100 g savustettua tofua valutettuna ja ohuiksi viipaloituna
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 rkl voita
- 1/2 keltaista makeaa chiliä suikaleina ilman siemeniä
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 kevätsipulia, hienoksi pilkottuna
- Kourallinen pinaattia
- 2 rkl auringonkukkaöljyä
Lue myös: 3 tapaa valmistaa mango-avokadosalaatti
Salaattikastike
- 3 rkl auringonkukkaöljyä
- 1 rkl soijakastiketta
- Murskattu valkosipulinkynsi
- 1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
- Suolaa ja vastajauhettua mustapippuria maun mukaan
- 1 rkl riisiviiniä
Valmistusohjeet
- Kuumenna ensin öljy paistinpannulla ja paista tofua, kunnes se alkaa ruskistua.
- Lisää sitten soijakastike ja jatka kypsentämistä vielä kaksi tai kolme minuuttia. Poista se sitten paistinpannulta.
- Lisää voi ja hienonnettu valkosipuli samaan pannulle ja kuumenna keskilämmöllä.
- Kypsennä seuraavaksi minuutin ajan tai kunnes ne ovat kullanruskeita.
- Lisää sitten pannulle aiemmin pestyt saniaiset ja kuullota 6-10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
- Laita nyt tofu suureen kulhoon saniaisten itujen, chililiuskojen, sipulien ja pinaatin kanssa.
- Sekoita lopuksi kaikki salaattikastikkeen ainekset ja valuta sitä valmiin annoksen päälle.
Yhteenvetona voidaan todeta, että kotkansiivellä on ainutlaatuinen maku ja rakenne. Lisäksi se sopii hyvin monien muiden ainesosien kanssa. Niissä on myös huomattava määrä A-, C- ja B3-vitamiineja. Näin ollen ne ovat erittäin ravitsevia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Dawson MI. The importance of vitamin A in nutrition. Curr Pharm Des. 2000 ;6(3):311-25. doi: 10.2174/1381612003401190.
- Valeria Gasperi, Matteo Sibilano, Isabella Savini and Maria Valeria Catani. Niacin in the Central Nervous System: An Update of Biological Aspects and Clinical Applications. International Journal of Molecular Sciences. 2019, 20, 974; doi:10.3390/ijms20040974.
- Vitamina C. MedLinePlus. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002404.html
- Manuel Elcinto. El potasio para su salud. Medicina Naturista. 2000, 1,17-19. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/202439.pdf.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.