Kotitekoinen persikkahillo: helppo ohje

Kotitekoinen persikkahillo on loistava keino saada hedelmät säilymään pidempään ja sen valmistus on melko helppoa.
Kotitekoinen persikkahillo: helppo ohje
Florencia Villafañe

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Florencia Villafañe.

Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Kotitekoinen persikkahillo sopii loistavaksi osaksi aamiaista tai välipalaa. Se on myös hyvä keino hyödyntää tämä satokausihedelmä maksimaalisesti. Jatka lukemista, niin opit valmistamaan maukkaan persikkahillon kotikeittiössä.

Persikat ovat erittäin monipuolisia hedelmiä, joiden makea maku sopii hyvin yhteen monien muiden raaka-aineiden kanssa. Niistä saa runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja muita hyödyllisiä aktiivisia yhdisteitä

Kotitekoinen persikkahillo

Ruokia on säilötty jo muinaisista ajoista lähtien, ja hillot ovat loistava tapa hyödyntää satokauden hedelmät maksimaalisesti ja estää niiden pilaantuminen. Ruoan säilöminen säästää myös rahaa. Valmistamalla hillot itse vältät lisäksi monet elintarviketeollisuudessa käytetyt haitalliset yksinkertaiset sokerit ja lisäaineet.

Muista, että sokeri ei ole ainoastaan makeutusaine, vaan myös säilöntäaine ja sakeuttaja. Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että persikoissa ei ole paljon pektiiniä, minkä vuoksi kotitekoisella persikkahillolla ei ole samaa jämäkkää ja hyytelömäistä koostumusta kuin teollisesti valmistetuilla hilloilla.

Kotitekoisen persikkahillon valmistamiseen tarvitaan kattilan, lastan ja säilömiseen tarkoitettujen lasipurkkien lisäksi vain kolme raaka-ainetta. Pane muistiin alla olevat määrät ja noudata reseptiä mahdollisimman tarkasti.

Käy katsomassa tämäkin resepti: Valmista oma vadelmahillo kotona

Ainekset

Kotitekoisen persikkahillon valmistuksessa suositellaan yleensä käyttämään sokeria ja hedelmää samassa suhteessa. Hilloon saa kuitenkin enemmän makua ja vähemmän makeutta vähentämällä sokerin määrää. Tarvitset siis seuraavat ainekset:

  • 1 kg kypsiä persikoita, joissa ei ole lommoja
  • 0,5 kg valkoista sokeria
  • yhden sitruunan mehu
Kotitekoinen persikkahillo on helppo valmistaa.

Kotitekoinen persikkahillo: valmistusohjeet

Ihan ensiksi tulee steriloida lasipurkit. Ruokaperäisten sairauksien välttämiseksi säilykkeet tulee laittaa puhtaisiin astioihin, joissa ei ole mikrobeja.

Useissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että säilöntäastioita on steriloitu jo pitkään, sillä tämän menetelmän on tiedetty pitävän kotitekoiset säilykkeet turvallisina pidempään.

Purkkien sterilointi

Purkit ja kannet pestään vedellä ja astianpesuaineella. Huuhtele ne sitten huolellisesti ja upota purkit vesiastiaan. Niiden on peityttävä kokonaan, joten käytä isoa kattilaa.

Anna purkkien nyt kiehua puolisen tuntia. Laita ne steriloinnin jälkeen ylösalaisin tiskikaappiin ja anna jäähtyä.

Persikkahillon valmistaminen

  • Ensimmäinen vaihe on pestä, kuoria ja paloitella persikat. Poista kivi niin, ettei hedelmälihaa mene hukkaan. Poista persikoista mahdolliset tummemmat tai lommoiset kohdat.
  • Mittaa sokerin määrä ja laita pilkotut persikat isoon kattilaan. Lisää sitten sokeri.
  • Laita hella matalalle lämmölle ja ala hämmentää lastalla 10 minuuttia niin, että sokeri alkaa liueta ja sekoittuu hedelmästä irtoavaan mehuun.
  • Purista sitruunamehu, poista siemenet ja lisää se kattilaan loppuajaksi. Jatka hämmentämistä.
  • Laske lämpötilaa, kun seos alkaa kiehua, ja keitä hiljalleen. Muista sekoittaa aina välillä, jotta hillo ei roisku tai tartu pohjaan kiinni. Keittoaika on suunnilleen 30–45 minuuttia, mutta se riippuu tuoreiden persikoiden kypsyydestä ja hellan lämpötilasta.
  • Käytä sähkövatkainta tai tehosekoitinta persikanpalojen muussaamiseen, kun hedelmä on alkanut hajota. Näin hillon koostumus on yhtenäinen ja säästät keittoaikaa. Voit myös halutessasi antaa hedelmäpalojen muussaantua itsekseen.
  • Vinkki: Tällä menetelmällä voi tarkastaa, onko hillo valmista: Laita hieman hilloa lautaselle ja lautanen pakkaseen. Sen tulisi olla paksua ja kiinteää muutaman sekunnin päästä. Muussa tapauksessa jatka keittämistä.

Purkkien täyttäminen

Kotitekoinen persikkahillo on nyt valmista ja on aika täyttää purkit mahdollisimman nopeasti ennen hillon jäähtymistä. Laita sitten päälle kannet ja käännä purkit nopeasti ylösalaisin työtasolla.

Anna purkkien olla tässä asennossa 24 tuntia ennen kuin laitat ne kaappiin. Näin saavutetaan alipaine — tätä tarvitaan tuotteen turvalliseen säilömiseen.

Persikoiden ominaisuudet

Persikat ovat lähtöisin Kiinasta, mutta nykyään ne tunnetaan kaikkialla maailmassa. Alimentación Española -kirjan tietojen mukaan persikoissa ei ole runsaasti mitään yhtä tiettyä ravintoainetta.

Niiden mikroravintoaineista erottuu kuitenkin C-vitamiini, jota on persikoissa yli 20 % päivän saantisuosituksesta. Niistä saa myös karotenoideja, joilla on provitamiini A:n aktiivisuus, sekä ravintokuitua ja kaliumia.

Persikkahillo sopii leivän päälle.
Kotitekoinen persikkahillo sopii loistavasti leivän, keksien, tortillojen ja monien muiden ruokalajien oheen.

Mitä muuta reseptistä tulee muistaa

Kotitekoinen persikkahillo saattaa sisältää melko paljon kaloreita lisätystä sokerista johtuen, joten joissakin resepteissä käytetään vaihtoehtoisia makeutusaineita. Sokerin tehtävä tässä ei kuitenkaan varsinaisesti ole makeuttaa hilloa, vaan pääasiassa paksuntaa sitä.

Tästä syystä alhaisempi sokerin määrä vaatii myös ylimääräisiä hyytelöimisaineita, kuten pektiinijauhetta, agar-agaria tai jotain toista hedelmää, kuten omenaa. Jälkimmäinen on hyvin tunnettu sakeuttaja.

Käy lukeassa tämäkin resepti: Kotitekoinen kirsikkahillo

Nauti kotitekoisesta persikkahillosta

Kotitekoinen persikkahillo sopii loistavasti osaksi aamiaista, välipaloja ja monia muita aterioita. Perinteisimmin sitä nautitaan paahtoleivän päällä joko sellaisenaan tai tuorejuuston kanssa. Se sopii täydellisesti myös kakkujen, hedelmäpiiraiden ja keksien täyttämiseen, tai muiden makujen korostamiseen hapanimelissä resepteissä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.