Logo image
Logo image

Luonnolliset hoitokeinot paiseille

2 minuuttia
Luonnolliset hoitokeinot paiseille
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ihon alla olevissa kudoksissa esiintyvät paiseet ovat yleisiä. Tulehdus voi alkaa karvatupesta ja bakteerit voivat päästä kudoksiin myös rikkoutuneesta ihosta. Paiseet eivät ole vaarallisia, mutta ne voivat olla kivuliaita, sillä ihoalue voi ärtyä pahastikin. Ihon paiseet ovat yleinen ongelma, ja niitä voi esiintyä missä tahansa kehonosassa – useimmiten kainaloissa, pakaroissa, olkapäissä, sisäreidessä tai nivusissa.

Mistä paiseet johtuvat?

Paiseet voivat ilmetä aluksi pieninä punaisina pisteinä, jotka tuntuvat kivuliailta koskettaessa. Ajan myötä kipu pahenee, näppy kasvaa ja turpoaa.

Usein paiseet johtuvat stafylokokin aiheuttamasta bakteeritulehduksesta, mutta tämä ei ole ainut syy paiseen syntyyn. Muita syitä paiseiden kehittymiselle ovat mm:

 • Verenmyrkytys
 • Diabetes
 • Huono hygienia
 • Huono ruokavalio

Luonnolliset hoitokeinot paiseille

Some figure
 • Aseta pieni pala kananmunan sisäpinnan kalvoa paiseelle.
 • Valmista hoitava haude raa’asta, raastetusta porkkanasta ja vehnänalkiosta. Levitä haude paiseelle ja peitä sideharsolla tai puhtaalla pyyhkeellä.
 • Aseta kuumavesihaude paiseelle käyttäen puhdasta pyyhettä. Suorita hoito kolme kertaa päivässä. Haude pehmittää ihon ja johtaa usein paiseen rikkoutumiseen. Kun paise on rikki, jatka hoitoa muutaman päivän ajan, niin että kaikki mätä paiseen sisältä poistuu. Älä puristele paisetta.
 • Sekoita ruokalusikallinen hunajaa ruokalusikalliseen oluthiivaa ja samaan määrään vehnäjauhoja. Sekoita ainekset keskenään ja muodosta tasainen voide, levitä paiseelle. Peitä liinalla, teippaa kiinni ja anna imeytyä yön yli. Pese ihoalue aamulla hellävaroen.
 • Kärsitkö paiseista usein? Jos haluat pitkälliseen ongelmaan helpotusta, voit keittää 80 grammaa nokkosta litrassa vettä ja juoda kolme kupillista päivän mittaan. Nokkosvesi puhdistaa elimistöä ja verta ja karkoittaa paiseita aiheuttavat bakteerit.

Muita suosituksia paiseiden hoitoon

Älä puristele paiseita

Älä puristele tai koskettele paisetta. Jos rikot paiseen käsilläsi, voivat bakteerit päätyä verenkiertoon ja aiheuttaa tulehdusta muissa kehonosissa ja johtaa pahimmillaan jopa verenmyrkytykseen. Jos saat paiseen nenään tai huuliin, on vaarallista rikkoa se, sillä tulehdus voi päätyä pahimmassa tapauksessa jopa aivoihin ja aiheuttaa aivokalvontulehduksen. Älä siis räplää tai puristele paiseita, vaan anna niiden parantua rauhassa.

Muista pitää tulehtunut alue puhtaana

Some figure

On erittäin tärkeää pitää paisetta ympäröivä ihoalue puhtaana. Voit pestä alueen hellävaraisesti pyyhkeellä tai vanulapulla, käytä desinfiointiainetta tai jodia. Puhdista alue kolme tai neljä kertaa päivässä, etenkin jos paise ilmestyy käsiin tai muihin jatkuvasti esillä oleviin kehonosiin, jotka altistuvat bakteereille. Suorita puhdistus suihkussa, älä kylve paiseen kanssa, sillä kylpyvesi voi levittää tulehduksen muihin kehonosiin tai samassa taloudessa eläviin.

Kun puhdistat paiseen, kannattaa käyttää hanskoja. Jos et käytä hanskoja, pese kädet hyvin paiseen puhdistuksen jälkeen ja ennen ruuanlaittoa, niin ettei tulehdus leviä toisiin.

Varoitusmerkit vakavasta tulehduksesta

Some figure

Jos hoidat paisetta kotona ja alat kärsiä seuraavista oireista, hakeudu lääkäriin mahdollisimman nopeasti. Nämä ovat merkkejä siitä, että tulehdus on levinnyt ja vaatii hoitoa:

 • Paisetta ympäröivä alue on punainen ja ärtynyt.
 • Paiseen lähellä sijaitsevat imusolmukkeet ovat kivuliaat.
 • Paiseesta kulkeutuu punainen viiva ympäröivälle ihoalueelle.

Muistathan…

Paiseet eivät ole yleensä merkki mistään vakavasta, mutta on syytä pitää huolta hyvästä hygieniasta tämän inhottavan vaivan ehkäisemiseksi. Pidä iho puhtaana, ja jos iholle kehittyy paise, muista puhdistaa se säännöllisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Boils and carbuncles: How are boils treated? 2018 Jun 14. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513136/
 • Stevens, D. L., Bisno, A. L., Chambers, H. F., Dellinger, E. P., Goldstein, E. J. C., Gorbach, S. L., … Wade, J. C. (2014). 2014 IDSA Practice guidelines for the diagnosis and management of skin and soft tissue infections. Clinical Infectious Diseases41, 1373–1406. https://doi.org/10.1093/cid/ciu296
 • Stevens, DL, Bisno, AL, Chambers, HF, Everett, ED, Dellinger, P., Goldstein, EJC, … Wade, JC (2005). Pautas de práctica para el diagnóstico y manejo de infecciones de piel y tejidos blandos. Enfermedades infecciosas clínicas , 41 (10), 1373–1406. https://doi.org/10.1086/497143
 • Ibler KS, Kromann CB. Recurrent furunculosis – challenges and management: a review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2014;7:59–64. Published 2014 Feb 18. doi:10.2147/CCID.S35302
 • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19(1):50–62. doi:10.1128/CMR.19.1.50-62.2006
 • Pazyar, N., Yaghoobi, R., Bagherani, N., & Kazerouni, A. (2013, July). A review of applications of tea tree oil in dermatology. International Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1365-4632.2012.05654.x
 • Vaughn, A. R., Branum, A., & Sivamani, R. K. (2016, August 1). Effects of Turmeric (Curcuma longa) on Skin Health: A Systematic Review of the Clinical Evidence. Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.5640

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.