9 kosmeettista kasvia, joita voit kasvattaa puutarhassa ja ruukuissa
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto
Kamomillaa sisältävät hiustenvaalennusaineet sekä aloe veraa ja ruusuvettä sisältävät kosteusvoiteet ovat joitakin kosmeettisia tuotteita, jotka voidaan valmistaa kotona itse kasvattamista kasveista. Kun kasvatat kosmeettisia kasveja kotona, saat käsiisi hyvin luonnonmukaisia aineksia.
Sen lisäksi, että nämä kasvit ovat kaunis koriste, ne hyödyttävät terveyttä ja ovat taloudellisia. Alla opit niistä lisää.
Mitä hyötyjä saat kasvattamalla kosmeettisia kasveja?
Kauneudenhoitotuotteiden valmistuksessa käytettyjen yrttien, lehtien ja kukkien saatavuus omassa kodissa voi toteutua, jos sinulla on puutarha tai parveke.
Kuten lääketieteellä, myös kasvitieteellä on suuri vaikutus kauneuteen lukuisten kasvilajien ominaisuuksien ansiosta, jotka pehmentävät, kosteuttavat ja puhdistavat ihoa. Ne voivat myös elvyttää vaurioituneita hiuksia, rauhoittaa ärsytyksiä, torjua hilseilyä ja olla supistavia luonteeltaan.
Mitä muuta kosmeettiset kasvit tekevät? Tässä on vain joitakin niiden eduista:
- Ne auttavat lievittämään tulehdusta ja turvotusta
- Ne ovat luonnollisia hajuvesiä
- Ne vähentävät palovammojen vaikutuksia
- Ne auttavat aknen hoidossa
Kutsumme sinut lukemaan myös tämän artikkelin: Appelsiininkukkavesi: luonnollinen ihonhoitolääke
Kosmeettisia kasveja, joita voit kasvattaa puutarhassa ja ruukuissa
Ehkä sinulla on jo kasveja kotona kosmeettisiin tarkoituksiin, muttet tiedä sitä. Tai ehkä haluat istuttaa yrttejä ja kukkia tähän tarkoitukseen, mutta tarvitset vähän ohjausta. Molemmissa tapauksissa huomioi seuraavat lajit.
Puutarhan kosmeettisia kasveja voidaan käyttää korvaamaan joitakin kaupallisen kosmetiikan sisältämiä kemikaaleja.
1. Kamomilla
Kamomilla saattaa olla kosmeettisten kasvien kuningatar, koska se on hyödyllinen moniin asioihin, kuten:
- Hiusten vaalennus
- Aknen ja ekseeman parantaminen
- Pehmentää ja valkaisee ihoa
- Uudistaa ihoa vammojen jälkeen
- Shampoon ja hoitoaineen pohjana
International Journal of Molecular Sciences puhuu kamomillaöljyn biologisesta vaikutuksesta antioksidanttina ja tulehdusta ehkäisevänä aineena iholle. Toisaalta Scientific Literature Review for Public Comment korostaa kamomillasaunion ja roomalaisen kamomillan muunnelmia erinomaisina tuoksuina ja hoitoaineina kosmetiikassa.
Nämä kukat ovat erityisen hyviä ruukuissa, vaikka suora istutus maahankaan ei ole mahdoton ajatus. Jos sinulla on parveke, istuta ne ruukkuun, ja jos sinulla on puutarha, suo vaikka isompikin palsta kamomillalle, sillä se kannattaa.
2. Ruusut
Ruusuja, niiden tuhansia eri lajikkeita, käytetään kuorinta-aineissa, saippuoissa ja kasvovesissä. Jälkimmäinen tehdään yleensä sekoittamalla ruusuvesi tislattuun veteen. Ruusujen kosteuttavat, tuoksuvat ja virkistävät ominaisuudet tekevät niistä suosikin luonnonkosmetiikassa.
Folia Dermatológica Peruana korostaa valkoisia ja punaisia ruusuja täydellisinä eteerisissä öljyissä, hajusteissa sekä voiteissa.
3. Ruusunmarja
Ruusunmarjan luvataan tuovan “ikuisen nuoruuden”. Se toimii ainesosana voiteissa, jotka taistelevat raskausarpia vastaan ja jotka palauttavat palovammojen ja arpien vaurioittaman ihon normaaliksi. Se kosteuttaa päänahkaa ja ehkäisee hilsettä.
Se istutetaan pistokkailla. Sen voi istuttaa ruukkuun tai suoraan maahan.
4. Aloe vera
Tätä kasvia monistetaan siemenillä ja pistokkailla, ja se suosii kalkkipitoista maaperää, jossa on hyvä vedenpoisto ja sopiva määrä orgaanista ainetta, kuten mainitaan Natura Medicatrix -artikkelissa. Aloe veraa pidetään hyvänä lääkkeenä kuivalle, ärtyneelle ja erittäin herkälle iholle.
Kosmeettisten ominaisuuksiensa lisäksi sillä on antimikrobisia, kosteuttavia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Se sisältää aminohappoja, kivennäisaineita, vitamiineja ja öljyjä.
Mexican Journal of Chemical Engineeringin mukaan aloe veran geeli on monien saippuoiden, kasvovoiteiden, shampoiden, voiteiden ja muiden hygieniatuotteiden perusta. Offarm lisää, että tällä mehevällä aineella on pehmentäviä ominaisuuksia.
5. Rosmariini
Rosmariini tuo ihanan aromin kotiin ja puutarhaan. Tämä kasvi on oiva harmaiden hiusten piilottamisessa, päänahan kosteuttamisessa, ihon ennenaikaisen ikääntymisen hidastamisessa, ja sitä voidaan käyttää jopa tuoksuna.
Prisma Tecnológico korostaa rosmariinin kykyä pehmentää ja kosteuttaa ihoa. Tislaamalla sekä eteeristen öljyjen uutteiden kautta se toimii monissa tuotteissa. Tämän kasvin aktiiviset aineet ovat keskittyneet lehtiin. Se sisältää flavonoideja, polyfenoleja ja diterpeenejä.
Valmista rosmariiniöljyä lisäämällä sen pestyjä oksia oliiviöljypulloon. Sulje pullo ja jätä se odottelemaan kuukauden ajaksi pimeään paikkaan. Sitten siivilöi öljy ja siirrä se lasiastiaan. Sitä käytetään levittämällä sitä hiuksiin tai iholle.
6. Laventeli
Laventeli on ikivihreä, joten se arvostaa ulkoilmaa ja auringonvaloa. Sitä suositellaan yleensä apuna aknen, ryppyjen ja raskausarpien hoidossa.
Haluatko tehdä käsintehdyn laventelisaippuan? Se on helppoa! Sen tuoksu on hurmaava. Kukkia käytetään mm. kuorivissa voiteissa, deodoranteissa ja kylpygeeleissä.
Laventeliöljy yhdistettynä muihin yrtteihin, kuten rosmariiniin, hidastaa ihon ikääntymisen merkkejä. Se edistää hyaluronihapon ja kollageenin synteesiä Scientific Journal of Aesthetics and Cosmetology -julkaisun mukaan.
7. Sahrami
Indonesian Journal of Pharmaceutics –lehden mukaan sahramiyhdisteiden kosmeettinen aktiivisuus on hyödyllinen kauneudenhoidossa. Se on itsessään hyödyllinen seuraaviin tarkoituksiin:
- Hajuvesi
- Suojaa auringolta
- Kiinteyttää ihoa
- Auttaa ihovirheisiin
Sahramin sipulit tarvitsevat hieman kalkkipitoista maaperää, jossa on riittävä salaojitus, jotta sen kukat kukkivat loka-marraskuussa. Tämän kasvin uutetta käytetään paljon puhdistusvoiteiden valmistukseen.
8. Kehäkukka
Monitieteinen Institute of Digital Edition korostaa kehäkukankukan uutteista löytyviä bioaktiivisia yhdisteitä. Nämä on integroitu kosmetiikkaan hoitamaan silmänympärysihoa ja virkistämään ihoa auringolle altistumisen jälkeen.
Tieteellinen tietokanta Cosmetics Info kertoo kehäkukkaöljyn käytöstä ihonhoidossa ja hajuvesien ainesosana. Kukkia ja lehtiä käytetään myös mm. syyliin sekä rasvaisen ihon hoitoon.
9. Salvia
Salviasta käytetään kaikkia kasvin osia mm. hajuvesissä, shampoissa ja karvanpoistovoiteissa Cosmetics Infon mukaan. Tämä kasvi vaatii aurinkoa ja kosteaa maaperää, joten kapillaarikastelua suositellaan.
Se kasvaa parhaiten ulkona, vaikka se selviää sisälläkin. Lisääntyminen tapahtuu siemenillä, pistokkailla tai taimilla. Jos sinulla on puutarhassa jo salviaa, voit saada ne lisääntymään ruukuissa.
Pidätkö tästä artikkelista? Lue lisää täältä: Opi puhdistamaan kotisi salvialla
Kosmeettisten kasvien arvo
Keittämällä, murskaamalla, jauhamalla tai levittämällä alkuperäisessä muodossaan monet yksinkertaisesti kasvatettavat kasvit voivat auttaa meitä pitämään huolta ihostamme ja hiuksistamme.
Kun kasvatat kosmeettisia kasveja kotona, tunnet niiden alkuperän ja saat tuotteet edullisesti. Muista kuitenkin aina neuvotella lääkärin kanssa kasvien paikallisesta käytöstä, varsinkin jos sinulla on diagnosoitu jokin sairaus.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Al-Snafi, A. E. (2016). The pharmacology of Crocus sativus-A review. IOSR Journal of Pharmacy, 6(6), 8-38.
- Alvarado González J, Arzate Vázquez I, Calderón Domínguez G, Chanona Pérez J, Domínguez Fernández R, Garibay Febles V, Gutiérrez López G, Welti Chanes J. El gel de Aloe vera: estructura, composición, química, procesamiento, actividad biológica e importancia en la industria farmacéutica y alimentaria. Revista Mexicana de Ingeniería Química. Vol. 11. Núm. 1. México; 2012. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62024415003
- Almeida I, Cruz M, Salvador Ferreira M, Silva D, Sousa Lobo J. Actividad antiinflamatoria del extracto de la flor de Calendula officinalis L. Multidisciplinary Digital Publishing Institute. Suiza; 2021. https://www.mdpi.com/2079-9284/8/2/31
- Botta i Orfila, A., & Vila Casanovas, R. (2017). Evidencias para el empleo del aceite de rosa mosqueta en heridas y cicatrices cutáneas. Rev. fitoter, 133-143.
- Evaluación de seguridad de la manzanilla como ingrediente usado en cosmética. Revisión de literatura científica para comentario público. Estados Unidos; 2013. https://www.cir-safety.org/sites/default/files/chamom022013slr.pdf
- Extracto de caléndula officinalis. Cosmetics Info. Estados Unidos. https://www.cosmeticsinfo.org/ingredients/calendula-officinalis-extract/
- Extracto de raíz de Salvia officinalis (salvia). Cosmetics Info. Estados Unidos. https://www.cosmeticsinfo.org/ingredients/salvia-officinalis-sage-root-extract/
- Gonsales Spíndola D, Henriques Ribeiro Machado A, Rodrigues Leite Silva V, et al. Efectos antienvejecimiento de los aceites esenciales de lavanda, romero y árbol de té en fibroblastos dérmicos humanos. Revista Científica de Estética y Cosmetología. Vol. 1. Núm. 1. pp. 1-7. Brasil; 2020. https://www.mendeley.com/catalogue/0712272c-5370-3812-b5de-90d4af8cd60d/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B388b165c-72fe-40a9-94d3-6b06dbd1daa5%7D
- Lin T, Santiago J, Zhong L. Efectos antiinflamatorios y reparadores de la barrera cutánea de la aplicación tópica de algunos aceites vegetales. Revista Internacional de Ciencias Moleculares. Suiza; 2018. https://www.mendeley.com/catalogue/f527efe7-555c-38de-8636-6bca54d7a165/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B8123b9a0-2416-47d5-bf3d-78a9b492f3e4%7D
- López Luengo M. Áloe vera. Offarm. Vol. 23. Núm. 9. pp. 96-100. España; 2004. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-aloe-vera-13067351
- López Luengo M. El romero. Planta aromática con efectos antioxidantes. Offarm. Vol. 27. Núm. 7. pp. 60-63. España; 2008. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-el-romero-planta-aromatica-con-13124840
- Mosquera Tayupanta T. La investigación en la cosmética natural. Universidad Politécnica Salesiana. Ecuador; 2015. https://dspace.ups.edu.ec/bitstream/123456789/19015/1/La%20investigacion%20de%20la%20cosmetica%20natural.pdf
- Moreira Mendoza K, Oyervide Vargas A, Pin Mera D, Pita Meza M, Riera M, Vélez Mendoza B. Obtención de aceite esencial de romero con fines cosméticos. Prisma Tecnológico. Vol. 10. Núm. 1. Panamá; 2019. http://portal.amelica.org/ameli/journal/324/3241314005/3241314005.pdf
- Pareja B. Plantas medicinales con aplicaciones en dermatología y cosmética. Folia Dermatológica Peruana. Vol. 7. Núm. 3-4. Perú; 1996. https://sisbib.unmsm.edu.pe/bvrevistas/folia/vol7_n3-4/plantas.htm
- Putri A, Putriana N, Nur’aini Y, Roniawati I. Reseña: La actividad del azafrán como ingrediente activo en cosmética. Revista Indonesia de Farmacéutica. Vol 3. Núm. 2. pp. 74. Indonesia; 2021. https://www.mendeley.com/catalogue/aeded694-96b8-3ff5-9870-a95787a6110e/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B53e56452-30eb-47b8-9b7d-1cf79a9ba3fc%7D
- Ramírez G. Sábila, Aloe vera. Fitoterapia, revisiones monográficas. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4956300
- Sharma, L., Chandra, M., & Puneeta, A. (2020). Health benefits of lavender (Lavandula angustifolia). International Journal of Physiology, Nutrition and Physical Education, 4(1), 1274-1277.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.