Kolme ruoka-ainetta, joita tulee välttää kesällä
On olemassa useita ruokia, joita sinun tulee välttää syömästä erityisesti kesällä, koska niihin liittyy mikrobiologisia riskejä. Äkillinen lämpötilan nousu tarkoittaa, että meidän on ryhdyttävä varotoimiin elintarviketurvallisuuden suhteen. Lämmön myötä patogeenisten bakteerien lisääntymisen todennäköisyys on suurempi.
Joka vuosi huomattava määrä ihmisiä menee päivystykseen ruokamyrkytysongelmien vuoksi. Useimmissa tapauksissa mitään vakavaa ei tapahdu, vaikkakin komplikaatioita, kuten kuivumista, voi esiintyä. Jatka lukemista saadaksesi selville, kuinka voit välttää sen.
3 ruoka-ainetta, joita tulee välttää kesällä
Kuumalla säällä ruokamyrkytysriski kasvaa huomattavasti. Ominaisuuksiensa vuoksi jotkut elintarvikkeet ovat vaarallisempia kuin toiset. Mitä kannattaa välttää tänä kesänä?
Kotitekoinen majoneesi
Majoneesi on yksi suosituimmista lisukkeista. Vaikka kotitekoinen majoneesi on laadukkaampaa kuin teollisesti valmistettu majoneesi, sen valmistukseen on käytetty raakoja kananmunia ja siksi se voi aiheuttaa komplikaatioita. Jos sitä ei säilytetä kunnolla, siinä voi kasvaa salmonellaa, mikä johtaa ruoansulatuskanavan ongelmiin.
Jos aiot tehdä majoneesia itse, muista, että sinun tulee säilyttää se jääkaapissa. On tärkeää pitää se peitettynä ja käyttää se 48 tunnin kuluessa valmistuksesta. Jos huomaat muutoksia majoneesin hajussa tai värissä, heitä se heti pois.
Tätä elintarvikehygieniaongelmaa ei esiinny teollisuusmajoneesien tai ravintoloissa valmistettavien majoneesien kanssa. Näissä tapauksissa käytetään pastöroituja kananmunia. Tämä lämpökäsittely poistaa patogeeniset bakteerit, joita kananmunissa voi olla.
Lue myös: Miten järjestää kesäjuhlat? 8 vinkkiä
Alkoholi ja sokeripitoiset juomat
Kesän aikana alkoholijuomien kulutus lisääntyy, mikä on iso virhe! Alcohol Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä aine on myrkyllistä kuluttamastasi määrästä riippumatta. Se vaikuttaa suoliston mikrobiotaan ja suureen osaan ihmiskehon muodostavia elimiä.
Tämä ongelma vain pahenee, kun juot sitä virvoitusjuomien kanssa, koska niiden sisältämä sokerimäärä muuttaa juomat elimistän aineenvaihdunnalle haitallisiksi tuotteiksi. Alkoholin sekoittamista energiajuomiin tulee myös välttää.
Pasta
Salaatit ovat yksi kesän kulutetuimpia ruokia. Pastan lisääminen niihin ei kuitenkaan yleensä ole hyvä idea. Pasta on valmistettu puhdistetusta vehnäjauhosta, mikä nostaa merkittävästi verensokeritasoa. Se taas rasittaa maksaa, mikä ei ole hyväksi terveydelle.
Kun etsit kasvisruokiin lisättävää hiilihydraattia, on parempi valita palkokasvit tai ruskea riisi. Jopa quinoa voi olla loistava lisä. Kaikissa näissä ainesosissa on merkittävä kuitupitoisuus. European Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä elementti edistää kylläisyyden tunnetta.
Muutamia tärkeitä raaka-aineita kesäruokavalioon
Yllä listasimme kolme ruoka-ainetta, joita tulee välttää kesällä, ja nyt kerromme, mitkä ruoka-aineet taas sopivat kesäruokavalioon.
Vihannekset ja hedelmät
Kasviksia suositellaan kaikkina vuodenaikoina, mutta vielä enemmän kesällä. Sekä hedelmissä että vihanneksissa on suuri määrä vettä sisällä, mikä parantaa elimistän nestetasapainoa. Tämä on tärkeää korkeiden lämpötilojen ja hikoilun lisääntyessä.
Lue myös: Kylmiä hedelmähaudukkeita kesäksi
Kala
Tähän mennessä tiedät jo, että proteiinin saanti on ratkaisevaa lihasten terveyden parantamisen kannalta. Samoin sinun on muistettava, että kaikki proteiinit eivät ole samanlaisia. Korkean biologisen arvon proteiinien joukossa kalaproteiinit ovat todellisia tähtiä. Näissä on kaikki välttämättömät aminohapot ja hyvät pisteet sulavuuden suhteen.
Kala on kevyttä, helposti sulavaa ruokaa, jossa on vähän kaloreita ja terveydestä huolehtivia tärkeitä hivenravinteita. Jodi on yksi niistä, mutta voimme myös korostaa Omega-3 -rasvahappoja. Kalaa tulisi syödä vähintään kahdesti viikossa.
Maitotuotteet
Kesällä on tärkeää pitää keho viileänä. Parhaat ruoat kylmänä ovat maitotuotteet. Mutta näiden pitäisi aina olla täysmaitotuotteita. Rasvattomia versioita kannattaa välttää, sillä hyvä määrä rasvaliukoisia vitamiineja poistuu rasvan mukana. Esimerkkejä näistä ovat A ja D. Kannattaa kuitenkin katsoa etiketistä, etteivät ne sisällä lisättyjä sokereita.
Optimoi ruokavaliosi kesäkuukausina
Ei riitä, että tarkkailet ruokavaliotasi vain talvella, vaan sinun on säilytettävä nämä hyvät tavat myös kesällä! On tiettyjä ruokia, joita sinun tulee välttää kesäkuukausina kokonaan. On tärkeää pysyä erossa alkoholista ja sokeripitoisista virvoitusjuomista, koska niistä ei ole mitään hyötyä elimistölle; itse asiassa ne ovat jopa haitallisia. Samalla on tärkeää välttää mikrobiologisia riskejä sisältäviä elintarvikkeita, kuten kotitekoista majoneesia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Kleiner SM. Food safety for your active summer. Phys Sportsmed. 1998 Aug;26(8):81-2. doi: 10.3810/psm.1998.08.1594. PMID: 20086845.
-
Chen L, Xu H, Wu G, Huang Z. Occurrence, fatality and time distribution of food poisoning in Hunan Province. Zhong Nan Da Xue Xue Bao Yi Xue Ban. 2012 Feb;37(2):126-30. doi: 10.3969/j.issn.1672-7347.2012.02.002. PMID: 22561429.
- Bishehsari F, Magno E, Swanson G, Desai V, Voigt RM, Forsyth CB, Keshavarzian A. Alcohol and Gut-Derived Inflammation. Alcohol Res. 2017;38(2):163-171. PMID: 28988571; PMCID: PMC5513683.
- Malik VS, Hu FB. Sugar-Sweetened Beverages and Cardiometabolic Health: An Update of the Evidence. Nutrients. 2019 Aug 8;11(8):1840. doi: 10.3390/nu11081840. PMID: 31398911; PMCID: PMC6723421.
- Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30166637.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.