Kollageenilisien riskit

Kollageenilisiä käytetään niveliin, luihin tai ihoon liittyvien sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon. Mutta mitkä ovat niiden riskit?
Kollageenilisien riskit
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 25 helmikuuta, 2023

Kollageenilisät auttavat peruuttamaan ajan myötä elimistössä tapahtuvan luonnollisen kollageenin häviämisen. Lääkärin on kuitenkin määrättävä nämä lisäravinteet.

Kollageeni on ihmiskehon runsaimmin tuottama proteiini. Sillä on kuidunmuotoinen rakenne, joka antaa yhtenäisyyttä orvaskedelle, hiuksille, luille, jänteille, rustolle ja hampaille. Lisäksi sitä löytyy kudoksesta, joka ympäröi ja suojaa lihaksia ja sisäelimiä.

Kollageenilisäravinteita käytetään pääasiassa niveliin, luihin ja ihoon liittyvien sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon. Niissä on kuitenkin joitain riskejä. Haluatko tietää, mitkä kollageenilisien riskit ovat?

Erilaiset kollageenilisät

Journal of Drugs in Dermatology -lehdessä julkaistujen tutkimustulosten mukaan kollageenilisien hyödyt haavan paranemisessa ja ihon kimmoisuudessa ovat yhä vakuuttavampia.

Niitä on tarjolla eri muodoissa:

  • Kapselit, nesteet tai jauheet, jotka voidaan ottaa suun kautta.
  • Kollageenipitoiset proteiinipatukat ja kahvikermat. Nämä ovat joitain uusimpia lisäravinteita.
  • Kollageenivoiteet. Ne auttavat ehkäisemään ja tasoittamaan ryppyjä.
  • Kollageeniruiskeet kiinteyttävät ja parantavat ihon ulkonäköä. Lisäksi niiden tehon on osoitettu kestävän jopa 12 viikkoa.

Saatat nauttia tästäkin artikkelista: Kollageeni hyödyttää nivelten terveyttä

Kollageenilisien riskit tässä artikkelissa.
Kollageenilisiä voi ostaa eri muodoissa. Yleisimmät ovat jauhe tai kapselit, jotka otetaan suun kautta, tai voiteet.

Kollageenilisien käyttö

Kollageenilisien käyttö on yleistynyt viime vuosina. Hyödyt vaihtelevat nivelkipujen lievittämisestä ihon terveyden parantamiseen. Joitakin muita tunnettuja etuja ovat seuraavat:

  • Kollageeni hidastaa ikääntymistä ja ehkäisee ryppyjen ilmaantumista.
  • Se parantaa orvaskeden elastisuutta.
  • Kollageeni vahvistaa hiuksia ja kynsiä.
  • Se vähentää nivelten jäykkyyttä ja epämukavuutta.
  • Se estää luun hajoamista ja vähentää osteoporoosin riskiä.
  • Kollageeni estää lihasmassan menetystä.
  • Se parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä.

Kenen ei pitäisi ottaa kollageenilisiä?

Yleensä kuka tahansa voi ottaa tämäntyyppisiä lisäravinteita lääkärin määräämällä reseptillä ja progressiivisen valvonnan alaisena.

Sinun tulee kuitenkin olla tietoinen kollageenin vasta-aiheista ja siitä, että suositeltua suuremman annoksen ottamiseen liittyy tiettyjä riskejä.

Jos käytät kalsiumia sisältäviä lisäravinteita tai lääkkeitä

Jos käytät kalsiumia, yritä välttää merikollageenin saantia.

Kuten Sonoran yliopistossa tehty ja Journal of Biological and Health Sciences -lehdessä julkaistu tutkimus selittää, tämä proteiini uutetaan rustosta ja luista, joten kollageenilisät sisältävät jo riittävästi kalsiumia. Tästä syystä, jos yhdistät sen muihin kalsiumia sisältäviin lisäravinteisiin, voit kärsiä hyperkalsemiasta, jonka oireita ovat:

  • Luukipu.
  • Väsymys. Tämä johtuu siitä, että kun kalsiumia kertyy vereen, punasolujen kuljettaminen happea kehon eri osiin kestää kauemmin.
  • Oksentelu ja ripuli.
  • Epäsäännöllinen pulssi. Pulssi muuttuu, koska sydämen on työskenneltävä kovemmin pumpatakseen verta.

Raskaus ja imetys

Raskaana olevien tai imettävien naisten tulee neuvotella lääkärinsä kanssa siitä, kannattaako heidän ottaa lisäravinteita vai ei.

Lisäksi on parempi, että kollageenituotteet (jos niitä suositellaan) ovat puhtaita haitallisten aineiden välttämiseksi. Ja lisäksi, että ne naudasta lähtöisin, koska kalalla ja äyriäisillä on suurempi allergiariski.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Kalakollageenin ja nautakollageenin eroavaisuudet

Kollageenilisien riskit ja sivuvaikutukset

Vaikka kollageenin paikallinen käyttö on suhteellisen turvallista, muut muodot voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia. Nämä sivuvaikutukset ovat kuitenkin harvinaisia, eivätkä ne liity vakaviin ongelmiin.

Tutkimus, jossa otettiin kollageenilisää suun kautta ja joka julkaistiin Journal of Medicinal Food -lehdessä, osoitti, että yhdellekään ihmiselle ei kehittynyt haittavaikutuksia.

Ruoansulatuskanavan ongelmat

Useiden Center for Musculoskeletal Health (University of California) tutkijoiden vuonna 2016 tekemän tutkimuksen tulosten mukaan 191 vapaaehtoisesta 14:lle kehittyi ruoansulatuskanavan ongelmia kollageenilisäravinteiden ottamisesta.

Vaikka tämä sivuvaikutus on harvinainen, se on mahdollinen.

Kollageenilisät voivat aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä.
Kollageenin kulutus voi aiheuttaa jonkin verran ruoansulatuskanavan epämukavuutta sivuvaikutuksena. Monissa tapauksissa tätä reaktiota ei kuitenkaan ole.

Oireita ovat ripuli tai ummetus, närästys ja vatsan täyteyden tunne.

Paha maku suussa

Useimmat kollageenilisät ovat mauttomia, mutta koska osa niistä on peräisin merenelävistä, niillä on yleensä voimakas jälkimaku ja haju. Tämä aiheuttaa huonon maun suussa niiden nauttimisen jälkeen.

Iho

Vaikka sitä ei yleensä tapahdu eikä siitä ole riittävästi tieteellistä näyttöä, joillakin ihmisillä saattaa kollageenilisiä otettaessa esiintyä ihosairauksia, jotka johtuvat allergisesta reaktiosta, jota ei ole aiemmin selvitetty lääkärin kanssa.

Jotkut ihmiset ovat raportoineet kärsivänsä vakavista aknejaksoista aloittaessaan tiettyjen kollageenilisäaineiden käytön. Ei kuitenkaan ole tieteellistä näyttöä, joka yhdistäisi itse kollageenin tällaisiin jaksoihin. Tämä johtuu siitä, että tuotteet sisältävät yleensä muitakin aineita, kuten biotiinia, heraa tai hyaluronihappoa, jotka voivat olla vastuussa aknesta.

Kollageenilisä liittyy myös skleroderman ilmaantumiseen. Tämä on sairaus, jossa elimistö tuottaa liikaa kollageenia aiheuttaen useita oireita, kuten nivelten jäykkyyttä ja kipua. Tälle suhteelle ei kuitenkaan ole tieteellistä perustaa, koska keho säätelee tehokkaasti tämän proteiinin ylimäärää.

Allergiset reaktiot

Raaka-aineen lähteestä riippuen voi allergiariski olla pienempi tai suurempi.

Nutrition and Health Magazine –lehdessä julkaistun artikkelin mukaan kala, äyriäiset ja munat ovat yleisimmin käytettyjä uuttolähteitä. Tässä tapauksessa allergiat eivät sinänsä ole itse kollageenin aiheuttamia, vaan sen alkuperän aiheuttamia.

Mitä kollageenilisiä valita

Kun otat kollageenilisäravinteita, valitse hydrolysoitu kollageeni. Hydrolysoitu kollageeni käy läpi käsittelyn proteiinin hajottamiseksi pienemmiksi hiukkasiksi, mikä parantaa sen imeytymistä.

“Tämä on sopiva lisäravinne pitkällä aikavälillä, ja se on tarkoitettu kroonisten rappeutumissairauksien (nivelrikko ja osteoporoosi) ehkäisyyn ja hoitoon sekä ihon ikääntymisen ehkäisyyn ja hidastamiseen.”

Teresa Figueres Juher & Esther Basés Pérez (2015)

Lisäksi muista aina valita puhtaita versioita, koska jotkut sisältävät kemikaaleja ja muita ainesosia parantaakseen niiden rakennetta ja helpottaakseen niiden imeytymistä turvautumatta hydrolysointiprosessiin. Näillä lisätyillä aineilla voi olla omat vasta-aiheensa.

Sinun tulee myös ottaa huomioon uuttolähde, varsinkin jos sinulla on ruoka-aineallergia tai epäilet, että sinulla on sellainen.

Jos epäilet ottaako kollageenia vai ei, on aina parasta kääntyä asiantuntijan puoleen

Vuosien mittaan keho menettää kykynsä tuottaa kollageenia. Kollageenilisä hidastaa ihon ikääntymistä ja vahvistaa luita ja niveliä.

Mutta kuten olet nähnyt tässä artikkelissa, on tapauksia, joissa esiintyy sivuvaikutuksia. Siksi on aina parasta kääntyä ammattilaisen puoleen. Hän suorittaa tarvittavat testit, jotta voit ottaa lisät turvallisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Basés Pérez, E. (2015). REVISIÓN DE LOS EFECTOS BENEFICIOSOS DE LA INGESTA DE COLÁGENO [JB]. NUTRICION HOSPITALARIA, 1, 62–66. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.sup1.9482
  • Bolke, L., Schlippe, G., Gerß, J. y Voss, W. (2019). Un suplemento de colágeno mejora la hidratación, elasticidad, aspereza y densidad de la piel: resultados de un estudio ciego, controlado con placebo y aleatorizado. Nutrientes, 11 (10), 2494. https://doi.org/10.3390/nu11102494
  • Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L. W., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of Drugs in Dermatology : JDD18(1), 9–16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30681787/
  • Czajka, A., Kania, E. M., Genovese, L., Corbo, A., Merone, G., Luci, C., & Sibilla, S. (2018). Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing. Nutrition Research57, 97–108. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2018.06.001
  • García-Coronado, J. M., Martínez-Olvera, L., Elizondo-Omaña, R. E., Acosta-Olivo, C. A., Vilchez-Cavazos, F., Simental-Mendía, L. E., & Simental-Mendía, M. (2019, March 14). Effect of collagen supplementation on osteoarthritis symptoms: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. International Orthopaedics. Springer Verlag. https://doi.org/10.1007/s00264-018-4211-5
  • Ito, N., Seki, S. y Ueda, F. (2018). Efectos del suplemento compuesto que contiene péptido de colágeno y ornitina sobre las afecciones de la piel y los niveles de IGF-1 en plasma: un ensayo aleatorizado, doble ciego y controlado con placebo. Drogas marinas, 16 (12), 482. https://doi.org/10.3390/md16120482
  • Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. (2018). Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2018;10(7):826. Published 2018 Jun 26. doi:10.3390/nu10070826
  • Ramírez-Guerra, H., Ramírez-Suárez, J. y Mazorra-Manzano, M. (2013). PROPIEDADES BIOLÓGICAS DE PÉPTIDOS DERIVADOS DEL COLÁGENO DE ORGANISMOS MARINOS. BIOtecnia, 15 (3), 34. https://doi.org/10.18633/bt.v15i3.156
  • Silva, T. F. da, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Revista Do Instituto Adolfo Lutz.
  • Straub, DA (2007). La suplementación de calcio en la práctica clínica: una revisión de formas, dosis e indicaciones. Nutrición en la práctica clínica, 22 (3), 286-296. https://doi.org/10.1177/0115426507022003286

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.