Logo image
Logo image

Kohdunkaulan eroosion oireet ja hoito

1 minuuttia
Kohdunkaulan eroosion oireet ja hoito
Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2019

Kohdunkaulan eroosio voi aiheutua esimerkiksi kroonisista infektioista, epätavallisesta pH-tasapainosta tai kohonneista estrogeenitasoista. Se on kohdunkaulan solujen tulehdus joka aiheutuu kun levyepiteeliperäiset solut virtsateiden raoissa muuttuvat columnar-soluiksi.

Kohdunkaulan eroosio aiheuttaa ärsytystä, punoitusta ja tulehdusta.

Mikä kohdunkaulan eroosion aiheuttaa?

Some figure

Kuka tahansa nainen voi kärsiä kohdunkaulan eroosiosta. Se on kuitenkin yleisempää naisilla, jotka ovat hedelmällisessä iässä. Se saattaa tulla infektioista tai karsinoomasta, kohdunkaulan eroosio voi myös aiheutua esimerkiksi monikkosynnytyksen johdosta.

Tätä tulehdusta voi esiintyä nuorilla naisilla, jos he käyttävät ehkäisypillereitä. Tämän lisäksi ehkäisykierukan ja tampoonien jatkuva käyttö ovat yleisiä aiheuttajia. Myös naiset, joilla on matala sosioekonominen status, jotka saavat useita lapsia, jotka avioituvat aikaisin tai joiden hygienia on huono, kärsivät siitä prosentuaalisesti muita useammin.

Tämän tyylisten infektioiden tarkka kontrolloiminen sekä oikeaoppinen hoito on suositeltavaa sen tosiasian vuoksi, että kohdunkaulan eroosio voi aiheuttaa kohdunkaulan syöpää.

On erittäin tärkeää hankkiutua lääkärin vastaanotolle pikimmiten, mikäli epäilet kärsiväsi kohdunkaulan eroosiosta, jotta mahdollinen sairaus ei etene pidemmälle!

Kohdunkaulan eroosion oireet

Kohdunkaulan eroosion löytäminen potilaalta gynekologisen käynnin aikana on erittäin yleistä.Monilla naisilla ei ole lainkaan oireita, kun toisilla taas niitä esiintyy useitakin. Konhdunkaulan eroosion aiheuttamia oireita on mm. vaikeudet virtsatessa, kipu tai vuoto yhdynnän jälkeen, vaginaalinen erite tai valkovuoto.

Jopa sellaisessa tapauksessa, kun papa-näyte tulee takaisin normaalina, potilaalla voi silti olla merkkejä tulehduksesta tai epänormaaleista soluista. Kohdunkaulan eroosio aiheuttaa infektioita, jotka ovat yleisempiä epiteelissä, koska se luo ideaalit olosuhteet sisäisille organismeille kasvaa siinä.

Some figure

Muita oireita voivat olla:

  • Niskakipu
  • Kipu kohdunkaulassa
  • Allergiset reaktiot
  • Silmien punaisuus
  • Vatsakipu
  • Vuoto yhdynnän jälkeen
  • Muutokset kuukautiskierrossa
  • Polte
  • Selkäkipu

Hoito

Joskus, varsinkin oireettomissa tapauksissa, kohdunkaulan eroosioon ei välttämättä edes suositella erityistä hoitoa. Jos potilaalla kuitenkin esiintyy kipua, komplikaatioita tai muita oireita, lääkäri suosittelee sopivan hoidon aloittamista.

Kohdunkaulan eroosion hoitamiseen käytetään tilanteesta riippuen lääkitystä, mutta vakavissa tapauksissa edessä saattaa olla jopa kohdunkaulan leikkaus tai laserleikkaus.

Huolehdi säännöllisistä terveystarkastuksista gynekologilla ja välty useilta ikäviltä emättimen sairauksilta!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.