Kohdunkaulan eroosion oireet ja hoito

· kesäkuu 7, 2015

Kohdunkaulan eroosio tai eroosio kohdunkaulassa aiheutuu kroonisista infektioista, epätavallisesta pH-tasapainosta, kohonneista estrogeenitasoista ja traumoista, monien muiden syiden joukossa. Se on kohdunkaulan solujen tulehdus, joka aiheutuu, kun levyepiteeliperäiset solut virtsateiden raoissa muuttuvat columnar-soluiksi.

Tämä aiheuttaa ärsytystä, punoitusta ja tulehdusta. Kohdunkaulan eroosio on joskus mahdoton erottaa väliaikaisesta kohdunkaulan syövästä. Tämän lisäksi esiintyy eritteiden, hedelmättömyystapausten, selkäkivun ja vuodon lisääntymistä, jotka ovat eräitä muita oireita, joita tulehdukseen liittyy. Tämän vuoksi on suositeltavaa tietää sen hoitotavoista, jotta voisit välttää sivuvaikutukset.

Mikä eroosion aiheuttaa?

Kuka tahansa nainen voi kärsiä kohdunkaulan eroosiosta, vaikka se on yleisempää naisilla, jotka ovat hedelmällisessä iässä. Voi olla erilaisia tapauksia, mutta se saattaa tulla infektioista, karsinoomasta tai muista traumoista, se voi aiheutua esimerkiksi monikkosynnytyksen aikana. Sitä aiheuttavat myös krooniset ja akuutit infektiot.

Tätä tulehdusta voi esiintyä jopa nuorilla naisilla, jos he käyttävät ehkäisypillereitä. Tämän lisäksi ehkäisykierukan ja tampoonien jatkuva käyttö ovat yleisiä aiheuttajia. Joka tapauksessa tätä eroosiota saattaa esiintyä myös ilman ehkäisypillereiden, kierukan tai tampoonien säännöllistä käyttöä.

Myös naiset, joilla on matala sosioekonominen status ja saavat monta lasta, jotka avioituvat aikaisin tai joiden hygienia on huonoa, kärsivät siitä prosentuaalisesti muita useammin.

Tämän tyylisten infektioiden kontrolloiminen on suositeltavaa sen tosiasian vuoksi, että kohdunkaulan eroosio voi aiheuttaa kohdunkaulan syöpää. Tämän vuoksi on tärkeää hankkiutua lääkärin vastaanotolle pikimmiten, kun yksikin oire ilmaantuu, jotta sairaus ei etene pidemmälle.

Oireet ovat…

Kohdunkaulan eroosion löytäminen potilaalta on erittäin yleistä gynekologisen käynnin aikana. Monilla naisilla ei ole lainkaan oireita, kun toisilla taas niitä saattaa esiintyä useitakin. Nimetäksemme muutaman: vaikeudet virtsatessa, kipu tai vuoto yhdynnän jälkeen, vaginaalinen erite tai valkovuoto.

Jopa siinä tapauksessa, että papa-näyte tulee takaisin normaalina, sinulla voi silti olla merkkejä tulehduksesta ja epänormaaleista soluista. Kohdunkaulan eroosio aiheuttaa infektioita, jotka ovat yleisempiä epiteelissä, koska se luo ideaalit olosuhteet sisäisille organismeille kasvaa siinä. Tällä tavoin kohdunkaula alkaa näyttää punaiselta ja rakeiselta.

 

Muihin oireisiin kuuluvat:

  • Niskakipu
  • Kipu kohdunkaulassa
  • Allergiset reaktiot
  • Silmien punaisuus
  • Vatsakipu
  • Vuoto yhdynnän jälkeen
  • Muutokset kuukautiskierrossa
  • Polte
  • Selkäkipu

 

Hoito

Joskus ei suositella erityistä hoitoa, erityisesti naisille, joilla ei ole oireita. Jos potilaalla esiintyy kipua, komplikaatioita ja erityisoireita, kuten vaginaalista eritettä tai valkovuotoa, vuotoa yhdynnän jälkeen ja ongelmia virtsan virtaamisessa, erityistä hoitoa suositellaan estämään mahdollisia infektioita ja muita komplikaatioita.

Muutamiin hoitoihin liittyy tiettyjen lääkkeiden käyttämistä, kohdunkaulan leikkaus tai laserleikkaus. Toisaalta naisten, joilla on tämä infektio ja jotka eivät ole vielä seksuaalisesti aktiivisia, pitäisi tutkia ja kontrolloida terveyttään. Jos papa-näytteessä esiintyy minkäänlaisia epätavallisia tuloksia, ne täytyy hoitaa jotta vältetään sen kehittyminen kohdunkaulan syöväksi tai muiksi infektioiksi.