Kipu emättimessä: mitä siitä tulee tietää
Kipu emättimessä on polttavaa ja tykyttävää tunnetta, joka johtuu naisen sukupuolielinten tulehduksesta. Se vaikuttaa noin 16 % naisväestöstä. Tässä artikkelissa haluamme kertoa sinulle kyseisestä sairaudesta, jotta voit tunnistaa sen oireet ja ryhtyä tarvittaessa asianmukaisiin toimenpiteisiin.
Selvitetään, kuinka vulvodynia saattaa vaikuttaa elämänlaatuusi ja kuinka se voi myös vaikuttaa seksielämääsi. Haluamme myös antaa sinulle hyödyllisiä neuvoja sen hoitamisen suhteen.
Milloin pitäisi käydä lääkärissä?
Emätin on yksi naisen herkimmistä alueista ja se voi ärsyyntyä helposti tai saada sienitulehduksen.
Emättimen kipuun voi olla monia syitä. Esimerkiksi sen hankaaminen liian kovaa vessapaperilla voi johtaa ärsytykseen ja pistelevään kipuun. Huomaathan, että lateksiallergia (kondomit) voi johtaa samankaltaisiin oireisiin.
Haluat ehkä tietää, pitäisikö sinun käydä gynekologilla, koska sinulla saattaa olla vulvodynia. Muista, että varhainen diagnoosi on tärkeää.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: 10 hiivasienen kasvua estävää ruokaa
Emättimen kivun oireet
Syy siihen, miksi vulvodyniaa pidetään kroonisena kipuna on se, että aiheeseen liittyvän kirjallisuuden mukaan se kestää noin kolme kuukautta.
Käy siis lääkärissä heti, mikäli sinulla on seuraavia oireita yli muutaman päivän ajan.
- Polttelua, johon liittyy yleensä pistelevää tunnetta ja tykyttävää kipua.
- Kutinan tunnetta, jota et voi lievittää mitenkään (esimerkiksi pesemällä aluetta asianmukaisella pesunesteellä).
- Kipua seksin aikana (tämä on yleistä vulvodyniasta kärsivillä naisilla).
Selvennetään vielä, että nämä oireet voivat olla kroonisia tai tapahtua tiettyinä hetkinä. Esimerkiksi seksin aikana tai kun aluetta kosketaan.
Jos kipu emättimessä ei katoa, tulee sinun käydä lääkärissä. Lääkäri tekee diagnoosin ja määrää sinulle hoitoa, jotta kipu voi parantua niin pian kuin mahdollista.
Emättimen kivun aiheuttajat
Vulvodynia saattaa olla ehkäisypillereiden sivuvaikutus tai varoitus piilevästä sairaudesta.
Joidenkin tutkimusten mukaan nämä ovat yleisimpiä emättimen kivun laukaisevia tekijöitä:
- Herpes: Taudin aiheuttamat haavaumat emättimen alueella.
- Allergiat: Märkien vaatteiden tai lateksikondomien käytöstä johtuvaa.
- Hormonit: Hormonaaliset muutokset imetyksen tai ehkäisypillereiden käytön takia.
- Endometrioosi: Kohdun ulkopuolella olevan limakalvokudoksen esiintymistä.
Nämä ovat vain joitakin vulvodynian aiheuttajia, jotka voivat johtaa emätinkouristukseen. Se saattaa siis johtaa tahattomiin emättimen lihasten supistuksiin. Ne ovat usein ahdistusta ja pelkoa seksuaalisen kanssakäymisen aikana esiintyvän kivun ennakoimisesta.
Jos näin on, käy lääkärissä.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Hiivatulehduksen hoito luonnollisesti
Mahdolliset hoitokeinot
Älä huolehdi liikaa, jos käyt gynekologilla oireiden vuoksi ja sinulla diagnosoidaan vulvodynia. Siihen on monia todistetusti hyviä hoitokeinoja.
Mikäli koet selvästi ahdistusta ja seksuaalisen kanssakäymisen aikana esiintyvän kivun ennakoimista, tulisi sinun harkita mahdollisesti terapiaa. Se voi auttaa suuresti!
Mitä tapahtuu, jos ongelma onkin ulkoinen?
Onneksi on olemassa monia vaihtoehtoja, kuten kipulääkkeitä ja tulehduksen vastaisia voiteita, joita voit kokeilla. Jos sen aiheuttajat ovat kuitenkin vakavampia, kuten endometrioosi, gynekologi voi suositella leikkaustoimenpidettä.
Ongelma, johon on ratkaisu
Voit saada vastauksia mihin vain sinulla oleviin kysymyksiin keskustelemalla asiantuntijan kanssa.
Kuten huomaat, vulvodyniaan on monia ratkaisuja. Pidä mielessä, että jokainen ihminen on erilainen ja aiheuttajat vaihtelevat suuresti. Mitä ikinä teetkään, älä yritä piilotella sitä tai vaieta sen suhteen. Voit sanoa seksuaaliselle epämukavuudelle hyvästit heti kun olet käynyt gynekologilla ja aloittanut hoidon!
Siitä syystä on tärkeää käydä tarkastuksessa vähintään kerran vuodessa. Ansaitset nauttia seksielämästäsi täysin rinnoin! Anna asiantuntijoiden hoitaa sinut kuntoon, jotta tiedät, että emättimen kipuun on monia ratkaisuja.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- García-Pérez, H., & Harlow, S. D. (2010). Cuando el coito produce dolor: una exploración de la sexualidad femenina en el noroeste de México. salud pública de méxico, 52(2), 148-155.
- Gómez-Sánchez, P. I., Chalela, J. G., & Gaitán-Duarte, H. (2016). Vulvodinia: clasificación, etiología, diagnóstico y manejo. Revisión sistemática de la literatura. Revista colombiana de obstetricia y ginecología, 58(3), 222-231.
- Vieira-Baptista, Pedro, & Silva, Joana Lima. (2016). Alterações à classificação da dor vulvar persistente: (vulvodinia). Acta Obstétrica e Ginecológica Portuguesa, 10(1), 12-14. Recuperado em 03 de abril de 2019, de http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1646-58302016000100003&lng=pt&tlng=pt.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.