Logo image
Logo image

Kiinanpionin juuri: hyödyt ja sivuvaikutukset

4 minuuttia
Luontaislääketieteessä kiinanpionia käytetään lihaskramppien, tulehduksen ja ahdistuksen lievittämiseen. Mitä tutkimusnäyttö siitä sanoo? Se selviää tästä artikkelista!
Kiinanpionin juuri: hyödyt ja sivuvaikutukset
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kiinanpionin juurta saadaan kasvista, jonka tieteellinen nimi on Paeonia lactiflora Pall. Kasvi kuuluu pioneihin (Paeoniaceae), ja sitä viljellään Itä-Aasiassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Historian tietojen mukaan kuivattua kiinanpionin juurta on käytetty perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä jo yli 1 000 vuoden ajan, erityisesti apuna tulehduksen, kivun ja kuumeen lievityksessä. Mutta mitä tiede siitä sanoo? Onko sillä sivuvaikutuksia? Tämä selviää alta!

Kiinanpionin hyödyt ja käyttö

Kiinassa ja muissa Aasian maissa kiinanpionin juuren lääkinnällinen käyttö on yleisesti tunnettua. Sitä sisältäviä valmisteita saa Pohjois-Amerikasta, Euroopasta ja useista muista paikoista maailmaa. Monia viehättäää myös itse kukka sen kauneuden vuoksi.

International Journal of Molecular Sciences -lehdessä julkaistussa artikkelissa kerrotaan, että pionissa on merkittäviä lääkitseviä yhdisteitä. Niitä ovat erityisesti seuraavat:

 • Monoterpeenit
 • Eteerinen öljy
 • Triterpeenit
 • Tanniinit
 • Stilbeenit
 • Flavonoidit
 • Polyfenolit

Kiinanpionin juuren hyödyllisistä vaikutuksista ihmisiin ei kuitenkaan vielä ole varmaa näyttöä. Iso osa tutkimuksista on tehty eläimillä, eikä niistä voi vetää lopullisia johtopäätöksiä. Tutkijat kuitenkin uskovat, että löydökset ovat lupaavia lääkkeiden kehittämisen kannalta tulevaisuudessa.

Tämäkin voi kiinnostaa sinua: Isohirvenjuuren ominaisuudet ja hyödyt

Immunomoduloiva vaikutus

Kiinanpionin juuresta saa muutamia tunnettuja yhdisteitä, kuten pionin glykosideja. Näiden yhdisteiden mahdollisia tulehduksen vastaisia vaikutuksia on tutkittu. Journal of Ethnopharmacology -lehdessä julkaistun katsauksen mukaan nämä ominaisuudet auttavat immuunijärjestelmän säätelyssä.

Niiden uskotaan kykenevän vähentämään esimerkiksi seuraavien autoimmuunisairauksien oireita:

 • Suun punajäkälä
 • Psoriasis
 • Nivelreuma
 • Sjögrenin oireyhtymä

Näiden sairauksien vakavuuden huomioiden pioninjuurivalmisteita ei luonnollisestikaan tule käyttää ensisijaisena hoitona. On myös tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen niiden sisällyttämistä osaksi hoitoa.

Some figure

Tulehduksen vastainen vaikutus

Pionin glykosideilla on tiivistettynä tulehduksen vastainen vaikutus. Frontiers in Pharmacology -lehden tutkimuksessa on viitteitä siitä, että nämä yhdisteet auttavat vaimentamaan sairauksia aiheuttavia tulehdusreittejä. Näin ne pienentävät muun muassa nefropatian, maksasairauksien ja niveltulehduksen riskiä.

Verenkierto

Kiinalaisessa lääketieteessä kiinanpionin juurta käytetään veren hyytymisen ehkäisyyn. Sen uskotaan auttavan veritulppien ehkäisyssä. Molecular Medicine Reports -lehdessä julkaistussa eläintutkimuksessa selvisi, että pionifloriini (yksi kasvin glykosideista) lisää plasminogeenin aktivaattorin, urokinaasin, toimintaa.

Kyseinen entsyymi auttaa liuottamaan veritulppia luonnollisesti. Asiantuntijoiden mukaan se estäisi hyytymien muodostumista ja auttaisi liuottamaan jo muodostuneita hyytymiä. Samankaltaisia tuloksia havaittiin Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.-lehdessä julkaistussa katsauksessa.

Kipua lievittävät ominaisuudet

Pionifloriinilla, yhdellä juuren tärkeimmistä aktiivisista yhdisteistä, on lievä kipua lievittävä vaikutus kehossa. Cellular Physiology and Biochemistry -lehden eläintutkimuksessa selvisi, että aine vaikuttaa keskushermostoon ja auttaa näin vähentämään kipua.

Mielenterveys

Yksi kiinanpionin juuren käyttötavoista liittyy mielenterveyteen. Sitä on perinteisesti käytetty apuna masennuksen ja ahdistuksen oireisiin. Kuten BioMed Research International -lehden julkaisemassa tutkimuksessa kerrotaan, syynä on se, että sen uutteet vähentävät serotoniinitransportterin ilmenemistä.

Toisin sanoen se estää kyseistä proteiinia vaimentamasta hyvää oloa tuottavan serotoniinihormonin vaikutuksia. Tästä syystä sillä on ahdistusta ja masennusta lievittävä vaikutus.

Toisessa tutkimuksessa juuren pionifloriini auttoi lisäämään probiootteja suolistossa. International Journal of Clinical Practice -lehdessä julkaistun katsauksen mukaan tämä auttaa myös lievittämään mielialahäiriöitä.

Ihon terveys

Anekdoottisten tietojen mukaan kiinanpionin juuriuutteet auttavat ehkäisemään ennenaikaista ikääntymistä. Niiden kannattajien mukaan ne hidastavat ryppyjen, läiskien ja muiden ikääntymiseen liitettyjen kauneusvirheiden ilmaantumista. Tämän tueksi ei kuitenkaan ole näyttöä.

International Journal of Cosmetic Science -lehdessä julkaistu laboratoriotutkimus sen sijaan tähdentää, että pionifloriinilla on pigmentaatiota vähentävä kyky. Se vähentää melaniinia ja auttaa häivyttämään tummia läiskiä.

Muut käyttötavat

Monia kiinanpionin juureen liitettyjä hyötyjä ei ole tutkittu. Niistä mainitaan populaarikirjallisuudessa, mutta vaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä.

Tästä syystä niistä valmistettuja lisäravinteita tulisi käyttää varoen. Kiinanpionin juurta käytetään yleisimmin seuraavissa tilanteissa:

 • Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä
 • Kuukautiskivut
 • Ruoansulatuskanavan sairaudet
 • Runsas hiustenlähtö
 • Liikahikoilu
 • Migreenit
 • Hengitysteiden sairaudet
 • Krooninen väsymysoireyhtymä
 • Mastalgia eli rintojen kipu

Mahdolliset kiinanpionin juuren sivuvaikutukset

Yhdysvaltalaisen WebMD:n mukaan kiinanpionin juuri on turvallinen useimmille terveille ihmisille, kunhan sitä käytetään oikeissa määrissä. Aikuiset ovat käyttäneet sitä ongelmitta jopa kuuden kuukauden ajan.

Sen liikakäyttö on yhdistetty seuraaviin sivuvaikutuksiin:

 • Runsas verenvuoto
 • Ripuli
 • Ruoansulatusongelmat

Tutkimusten puutteesta johtuen sitä ei suositella raskaana oleville ja imettäville naisille. Veren hyytymistä estävien ominaisuuksiensa vuoksi se on haitallinen myös ennen leikkausta sekä verenvuotohäiriöistä kärsiville ihmisille. Tästä syystä on tarpeen keskustella lääkärin kanssa ennen sen käyttöä.

Some figure
Kiinanpionin juuri saattaa vaikuttaa veren hyytymiseen. Tästä syystä sitä ei tulisi käyttää ennen leikkausta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Lakritsijuuri vatsakipujen lievittämisessä

Mahdolliset yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa

Kiinanpionin juuri ja sen johdannaiset hidastavat veren hyytymistä. Tästä johtuvan verenvuoto- ja mustelmariskin vuoksi sitä ei tulisi käyttää yhtä aikaa hyytymisenesto- ja verihiutalelääkkeiden kanssa.

Tällaisia lääkkeitä ovat muun muassa seuraavat:

 • Aspiriini
 • Klopidogreeli (Plavix ®)
 • Diklofenaakki (Voltaren ®, Cataflam ®)
 • Ibuprofeeni (Advil ®, Motrin ®)
 • Naprokseeni (Anaprox ®, Naprosyn ®)
 • Varfariini (Coumadin ®)

Sitä ei tulisi käyttää yhtä aikaa myöskään fenytoiinin kanssa, sillä se vähentää lääkkeen tehoa. Fenytoiini on kouristusta ehkäisevä lääke, jonka teho edellyttää sen käyttöä oikeissa määrissä.

Millaisina valmisteina kiinanpionin juurta saa?

Kiinanpionin juuriuutteita saa kapseleina, jauheena ja teenä. Sitä voi löytyä luontaistuotekaupoista, apteekeista ja muista terveystuotteita myyvistä kaupoista.

Turvallista annosta ei ole vielä määritetty, ja annos riippuu esimerkiksi iästä, terveydentilasta ja valmisteen käyttötarkoituksesta. Tästä syystä tulisi noudattaa myyjän ja tuotteen etiketin ohjeita. Ennen käyttöä kannattaa tietenkin aina kääntyä lääkärin puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Hong DY, Pan KY. Paeoniaceae. In: Wu ZY, Raven PH, editors. Flora of China. Vol. 6. Science Press and Missouri Botanic Garden Press; Beijing, China: 2001. pp. 127–132. [Google Scholar]
 • Paeonia lactiflora. (n.d.). ScienceDirect. Retrieved on June 1, 2021 from https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/paeonia-lactiflora
 • Zhou C, Zhang Y, Sheng Y, et al. Herbaceous peony (Paeonia lactiflora Pall.) as an alternative source of oleanolic and ursolic acids. Int J Mol Sci. 2011;12(1):655-667. Published 2011 Jan 18. doi:10.3390/ijms12010655
 • Jiang H, Li J, Wang L, Wang S, Nie X, Chen Y, Fu Q, Jiang M, Fu C, He Y. Total glucosides of paeony: A review of its phytochemistry, role in autoimmune diseases, and mechanisms of action. J Ethnopharmacol. 2020 Aug 10;258:112913. doi: 10.1016/j.jep.2020.112913. Epub 2020 May 1. PMID: 32371143.
 • Tu, J., Guo, Y., Hong, W., Fang, Y., Han, D., Zhang, P., Wang, X., Körner, H., & Wei, W. (2019). The Regulatory Effects of Paeoniflorin and Its Derivative Paeoniflorin-6′-O-Benzene Sulfonate CP-25 on Inflammation and Immune Diseases. Frontiers in Pharmacology, 10. https://doi.org/10.3389/fphar.2019.00057
 • Ye S, Mao B, Yang L, Fu W, Hou J. Thrombosis recanalization by paeoniflorin through the upregulation of urokinase‑type plasminogen activator via the MAPK signaling pathway. Mol Med Rep. 2016;13(6):4593-4598. doi:10.3892/mmr.2016.5146
 • Kim, K., & Park, K.-I. (2019). A Review of Antiplatelet Activity of Traditional Medicinal Herbs on Integrative Medicine Studies. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2019, 1–18. https://doi.org/10.1155/2019/7125162
 • Yu JB, Zhao ZX, Peng R, et al. Gut Microbiota-Based Pharmacokinetics and the Antidepressant Mechanism of Paeoniflorin. Front Pharmacol. 2019;10:268. Published 2019 Mar 20. doi:10.3389/fphar.2019.00268
 • Clapp M, Aurora N, Herrera L, Bhatia M, Wilen E, Wakefield S. Gut microbiota’s effect on mental health: The gut-brain axis. Clin Pract. 2017;7(4):987. Published 2017 Sep 15. doi:10.4081/cp.2017.987
 • Qiu, J., Chen, M., Liu, J., Huang, X., Chen, J., Zhou, L., Ma, J., Sextius, P., Pena, A.-M., Cai, Z., & Jeulin, S. (2016). The skin-depigmenting potential of Paeonia lactiflora root extract and paeoniflorin:in vitroevaluation using reconstructed pigmented human epidermis. International Journal of Cosmetic Science, 38(5), 444–451. https://doi.org/10.1111/ics.12309

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.