Logo image
Logo image

Keratolysis plantare sulcatum: aiheuttajat ja hoito

3 minuuttia
Keratolysis plantare sulcatum, jalkojen bakteeri-infektio, voi johtua monista syistä. Tässä artikkelissa kerromme sille altistavista tekijöistä, jotta voit ehkäistä sitä.
Keratolysis plantare sulcatum: aiheuttajat ja hoito
Viimeisin päivitys: 27 helmikuuta, 2022

Keratolysis plantare sulcatum on tyypillinen vaiva nuorilla urheilijoilla. Se on tavallisimmin jalkapohjien bakteeri-infektio, mutta voi esiintyä myös kämmenissä. Vaivan nimi juontaa juurensa sen iholle aiheuttamista tyypillisistä rei’istä tai urista. Tämän päivän artikkelissa kerromme sille altistavista tekijöistä ja sen hoidosta.

Mikä on keratolysis plantare sulcatum?

Kuten jo todettiin, kyseessä on jalkapohjien tai kämmenien bakteeri-infektio. Infektion aiheuttavat bakteerit ovat yleensä grampositiivisia, eli ne säilyttävät violetin värin mikroskoopissa käytettäessä tietynlaista värjäystä.

Keratolysis plantare sulcatum, kuten kerrotaan FAPapin artikkelissa, kuvailtiin ensimmäisen kerran vuonna 1910. Castellini, joka tunnisti sen ensimmäisenä, ehdotti sitä yhdeksi jalkapohjan hyperkeratoosin muodoksi. Vaiva saa ihon uloimman kerroksen paksunemaan.

Vaiva on hyvin yleinen. Sitä esiintyy erityisesti urheilijoilla, nuorilla aikuisilla ja kesäisin. Vaikka siitä kärsivät ihmiset ympäri maailmaa, se on yleisempi trooppisissa maissa, sillä yksi sille altistavista tekijöistä on kosteus.

Tästä syystä sitä esiintyy useammin ihmisillä, jotka käyttävät umpinaisia kenkiä pitkään. Se on yleinen vaiva myös tietyissä ammateissa.

Some figure

Keratolysis plantare sulcatum: oireet

Taudin nimi juontaa juurensa sen aiheuttamista leesioista. Pääasialliset oireet ovat pienet reiät kämmenien tai jalkapohjien ihon uloimmassa kerroksessa. Jokainen reikä on kooltaan yleensä 1–3 millimetriä, joskus jopa 7 millimetriä.

Reiät esiintyvät yleensä ryppäinä esimerkiksi kantapäissä tai päkiöissä. Ne ovat yleisempiä alueilla, joihin kohdistuu eniten painetta kävellessä tai seistessä.

Toisinaan reiät voivat yhdistyä yhdeksi isoksi leesioksi. Infektion alkaessa sarveiskerros yleensä maseroituu, mikä auttaa bakteereita lisääntymään.

Urat korostuvat, jos sairaan jalan laittaa veteen pitkäksi aikaa. Myös ihon väri ja rakenne voivat muuttua. Yleensä alue on vaalea ja ryppyinen. Se voi kuitenkin muuttua myös punertavaksi tulehduksessa, vihertäväksi infektiossa ja jopa mustaksi.

Toinen huomattava oire on haju. Moni potilas sanoo kärsivänsä epämiellyttävästä hajusta.

Jatka lukemista: 7 tapaa ehkäistä kynnen sieni-infektioita

Keratolysis plantare sulcatum: merkittävimmät syyt

Keratolysis plantare sulcatum voi johtua eri bakteereista:

  • Kytococcus sedentarius.
  • Dermatophilus congolensis.
  • Corynebacterium spp.
  • Actinomyces spp.

Kaikki nämä bakteerilajit lisääntyvät herkästi kosteassa ja pimeässä. Useimmiten tästä vaivasta kärsivät sotilaat, maanviljelijät, merimiehet, kalastajat ja urheilijat.

Riskiryhmää ovat myös vanhukset, diabeetikot ja ihmiset, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä. Vaikka vaivaa esiintyy kaikkialla maailmassa, se on yleisempi lämpimissä ja kosteissa ilmastoissa.

Keratolysis plantare sulcatum: diagnosointi

Vaivan voi diagnosoida yleis- tai ihotautilääkäri. Dermnet NZ -julkaisun mukaan se tehdään yleensä kliinisesti, eli mitään lisätutkimuksia ei tarvita.

Jotkut tiedot voivat auttaa diagnoosin tekemisessä tyypillisten ihomuutosten lisäksi. Näitä ovat esimerkiksi mahdollinen kipu ja polttelun tunne kävellessä.

Vaivan erottamiseksi muista taudeista saatetaan tarvita muitakin tutkimuksia, esimerkiksi ihonäytettä mahdollisen hiivatulehduksen poissulkemiseksi.

Myös Woodin valoa saatetaan käyttää. Tällä menetelmällä etsitään korallinpunaista fluoresenssia, kun alue altistetaan tietynlaiselle valolle.

Hoito

Keratolysis plantare sulcatum johtuu bakteereista. Tästä syystä sen hoitamiseksi tarvitaan antibioottejaYleensä niitä määrätään täsmälääkkeinä.

Joissakin hyvin erityisissä tapauksissa saatetaan kuitenkin tarvita lääkehoitoa suun kautta. Määrättäviä lääkkeitä voivat olla erytromysiini ja klindamysiini sekä mupirosiini, fusidiinihappo ja bentsoyyliperoksidi.

Sociedad Española de Urgencias en Pediatría toteaa, että yleensä leesiot katoavat kokonaan kahden viikon kuluttua. Myös hajun tulisi hävitä.

Kotikonstit

Reseptilääkkeiden lisäksi vaivaa voi kokeilla hoitaa myös eräillä helpoilla kotikonsteilla, kunhan ennen käyttöä kysytään lääkärin lupa. Jalkoihin voi esimerkiksi levittää antiperspiranttia useita kertoja viikossa.

Jalat voi myös pestä saippualla tai antiseptillä kahdesti päivässä. Samoja kenkiä ei tulisi käyttää pitkiä aikoja. Jalkineet kannattaisi itse asiassa vaihtaa päivittäin.

Some figure

Lue myös: Jalkasilsan syyt, oireet ja hoito kotona

Ehkäisy

Vaivaa voi useimmiten ehkäistä. Koska kosteus on yksi merkittävimmistä sille altistavista tekijöistä, on tärkeää estää jalkojen kostumista.

Tässä auttaa se, ettei umpinaisia jalkineitä käytetä pitkiä aikoja. Samoja kenkiä ei myöskään suositella käytettävän useita päiviä putkeen eikä myöskään koko päivän ajan. Muiden ihmisten kanssa ei koskaan tulisi käyttää samoja kenkiä ja pyyhkeitä.

Yhteenveto

Keratolysis plantare sulcatum on bakteeri-infektio, josta kärsivät useimmiten jalat, toisinaan myös kämmenet. Se on yleisempi vaiva ihmisillä, jotka käyttävät umpinaisia kenkiä, asuvat kuumissa ilmastoissa ja harrastavat urheilua säännöllisesti.

Vaiva voi aiheuttaa pahaa hajua ja rei’iltä näyttäviä leesioita jalkapohjan ihoon. Keratolysis plantare sulcatum on helppo tunnistaa, mutta lääkärin arviota tarvitaan aina asianmukaisen hoidon saamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Queratolisis Punctata. (n.d.). Retrieved May 19, 2021, from https://seup.org/pdf_public/reuniones/2019/Posters/P_195.pdf
  • Pitted keratolysis | DermNet NZ. (n.d.). Retrieved May 19, 2021, from https://dermnetnz.org/topics/pitted-keratolysis/
  • FAPap – Queratolisis-punctata-conocer-es-diagnosticar. (n.d.). Retrieved May 19, 2021, from https://fapap.es/articulo/269/queratolisis-punctata-conocer-es-diagnosticar

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.