Logo image
Logo image

Millainen on hiivatulehdustesti?

3 minuuttia
Kandidiaasin diagnosoimiseksi on olemassa hiivatulehdustesti. Sitä voi käyttää eri menetelmillä riippuen infektion oireista ja sijainnista.
Millainen on hiivatulehdustesti?
Mariel Mendoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tiesitkö, että on olemassa hiivatulehdustesti, jolla voi selvittää onko elimistössä hiivasienen aiheuttama infektio? Tämä sieni rakastaa lämmintä ja kosteaa ympäristöä ja viihtyy suussa, ruoansulatuskanavassa ja genitaalialueilla. Sitä ilmenee harvemmin veressä, sydämessä ja aivoissa, mutta tällöin se on vakavampaa kuin muilla mainituilla alueilla.

Et kenties tiennyt tätä, mutta vakavia hiivatulehduksia ilmenee useammin sairaalapotilailla, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä. Hyvä uutinen on se, että nykyään on olemassa testi, joka havaitsee ja diagnosoi hiivatulehduksen. Lisäksi sitä voidaan käyttää eri tavoin, riippuen sijainnista ja oireista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Emättimen hiivatulehdusten ehkäisy: 5 tärkeää neuvoa

Erilaiset hiivatulehdukset

Oireet riippuvat siitä, missä osassa kehoa hiivatulehdus sijaitsee. Kandidiaasia esiintyy yleensä ihon kosteilla alueilla ja limakalvoilla. Vaikka oireet vaihtelevat henkilöstä toiseen, yleisimpien kandidiaasien oireet, sijainnista riippuen, ovat seuraavat:

Ihon taitekohdat

Tähän lukeutuvat jalkasilsa ja vaippaihottuma. Joitakin oireita ovat voimakas punainen ihottuma, ihon haavaumat, kutina, polttelu ja näpyt.

Emättimen hiivatulehdus

Some figure
Naisen intiimialueen kandidiaasi on yksi yleisimmistä hiivatulehduksista. Yleensä se aiheuttaa ärsytystä, kutinaa ja muutoksia valkovuodossa.

Tämä on yleisin hiivatulehdus. Itse asiassa lähes 75 % naisista kärsii vähintään yhdestä tämän tyypin hiivatulehduksesta elämänsä aikana. Sen yleisimpiä oireita ovat:

 • Kutina ja polttelu
 • Kokkareinen valkovuoto
 • Kipu virtsaamisen aikana
 • Emättimen alueen punoitus

Emättimen hiivatulehdukseen tarkoitettuja hoitoja saa apteekista ilman reseptiä. Tästä syystä saatat helposti lääkitä itse itseäsi aina kun tunnet kutinaa, polttelua, kirvelyä tai ärsytystä emättimessäsi.

Pidä kuitenkin mielessä, että nämä oireet eivät välttämättä johdu hiivatulehduksesta, jolloin lääkitset itseäsi väärin. Hiivatulehdustesti on paras keino tietää, onko sinulla emättimen hiivatulehdus vai ei.

Lue myös: Emättimen hiivatulehduksen hoitaminen

Suun hiiva

Tämä hiiva on yleisempi lapsilla. Aikuisilla se voi olla merkki heikentyneestä immuunijärjestelmästä. Sen oireisiin kuuluvat kipu ja valkoiset laikut kielessä ja poskien sisäpinnoilla.

Jos sitä esiintyy suupielissä, se voi johtua peukalon imememisestä, vääränkokoisista tekohampaista tai liiallisesta huulten nuolemisesta.

Hiivatulehdustesti kertoo, onko sinulla emättimen hiivatulehdus

Some figure
Hiivatulehdustesti voi auttaa vähentämään itselääkintää, joka on melko yleistä epäiltäessä tätä infektiota.

Nykyään saatavilla on testi, jonka avulla voidaan selvittää emätinvaivan syy. Emättimen sisältä otetaan näyte pienellä puikolla, joka paljastaa onko kyseessä emättimen hiivatulehdus.

Jos puikon väri ei muutu, kyseessä on hiivatulehdus. Jos puikko sen sijaan muuttuu hieman vihertäväksi ja kärsit epänormaalista ja epämiellyttävän hajuisesta vuodosta sekä kivusta virtsatessa, kyseessä saattaa olla bakteerivaginoosi.

Bakteerivaginoosi saattaa johtua emättimen mikrobiomin epätasapainosta. Tässä tapauksessa tasapainon voi palauttaa lactobasillus-lisäravinteilla, joko suun tai emättimen kautta.

 Hiivatulehdustesti – usein kysytyt kysymykset

 • Voiko testiä käyttää kuukautisten aikana? Ei. Testitulos ei ole paikkansapitävä, jos sen tekee päivää ennen tai päivä kuukautisten jälkeen tai kuukautisvuodon aikana.
 • Mitä jos seksin jälkeen esiintyy kutinaa tai epämukavuutta? Odota vähintään 12 tuntia seksin jälkeen, ennen kuin teet testin.
 • Kuinka pitkälle puikko tulisi työntää? Se tulee työntää puikon loppupäähän asti, pyöreä pää on tarkoitettu kiinnipitämiseen eikä sitä tule työntää emättimeen.
 • Voiko testin tehdä raskaana? Käänny lääkärin puoleen, mikäli olet raskaana ja sinulla ilmenee emättimen kutinaa. Testitulosten tulkitseminen raskauden aikana edellyttää lääkärin arviota, koska positiivinen tulos voi itse asiassa merkitä lapsiveden vuotamista.
 • Kuinka puikko hävitetään käytön jälkeen? Älä vedä sitä pöntöstä alas ja kääri puikon pää piiloon, jotta se ei joudu kosketuksiin muiden pintojen kanssa.

Yhteenveto

Tämän testin avulla selvität, kärsitkö hiivatulehduksesta, jolloin voit aloittaa asianmukaisen hoidon. Hiivatulehdustesti auttaa myös vähentämään vääränlaista itselääkintää, kun ilmenee emätintulehduksia.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Curi, A. L. L., Benchimol, E. I., & Vasconcelos-Santos, D. V. (2016). Candidiasis. In Intraocular Inflammation. https://doi.org/10.1007/978-3-540-75387-2_121
 • Pemán, J., Zaragoza, R., Quindós, G., Alkorta, M., Cuétara, M. S., Camarena, J. J., … Pontón, J. (2011). Clinical factors associated with a Candida albicans Germ Tube Antibody positive test in Intensive Care Unit patients. BMC Infectious Diseases. https://doi.org/10.1186/1471-2334-11-60
 • Marot-Leblond, A., Nail-Billaud, S., Pilon, F., Beucher, B., Poulain, D., & Robert, R. (2009). Efficient diagnosis of vulvovaginal candidiasis by use of a new rapid immunochromatography test. Journal of Clinical Microbiology. https://doi.org/10.1128/JCM.01168-09
 • Safavieh M, Coarsey C, Esiobu N, et al. Advances in Candida detection platforms for clinical and point-of-care applications. Crit Rev Biotechnol. 2017;37(4):441–458. doi:10.3109/07388551.2016.1167667

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.