Käytettyjen vaatteiden ostaminen: 6 vinkkiä

Käytettyjen vaatteiden ostamisen ei koskaan tulisi mennä pois muodista. Sillä on lukemattomia hyötyjä ympäristölle ja taloudelle. Lisäksi se on loistava tapaa tehdä ainutlaatuisia löytöjä!
Käytettyjen vaatteiden ostaminen: 6 vinkkiä

Viimeisin päivitys: 02 syyskuuta, 2021

Käytettyjen vaatteiden ostaminen on loistoidea monestakin eri näkökulmasta. Ympäristönsuojelun näkökulmasta se auttaa vähentämään tekstiilijätettä, sillä se merkitsee sitä, että pois heitetään vähemmän yhä käyttökelpoisia vaatteita.

Se merkitsee myös sitä, että yhä useammat ihmiset voivat ostaa laadukkaita vaatekappaleita huokeaan hintaan. Käytettyjen vaatteiden ostaminen on nykyään suosittua kestävän kehityksen käsitteen ansiosta, josta on tulossa maailmassamme yhä tarpeellisempi. Kestävä kehitys tarkoittaa sitä, että etsitään eri tapoja täyttää ihmisten tarpeet vaarantamatta niitä luonnonvaroja, joita tulevat sukupolvet tulevat tarvitsemaan.

Tämän seurauksena on nyt monia yrityksiä, jotka ovat omistautuneet etsimään hyväkuntoisia käytettyjä vaatteita ja myymään ne edulliseen hintaan. Näitä tukevat tunnetut brändit, jotka ovat sitoutuneet pitkittämään myymiensä vaatteiden käyttöikää.

Käytettyjen vaatteiden ostaminen: 4 syytä

Saatat nyt ihmetellä, miksi vaatteiden elinkaarta kannattaa pitkittää. Tässä tulee neljä hyvää syytä.

1. Uniikkeja ja ihania vaatteita

Käytettyjä vaatteita myyviin liikkeisiin meneminen on kuin astuisi aarremarkkinoille! Koska tämän liiketoimintamallin suosio on kasvussa, voit löytää muodikkaita merkkivaatteita uskomattomiin hintoihin.

Jos rakastat vintagea, luulet uneksivasi. Voit löytää näistä liikkeistä arvokkaita vaatteita, joita ei saa ostettua enää uusina, joten käytä aikaa valitsemiseen.

Käytettyjen vaatteiden ostaminen on hyväksi planeetalle
Vintage-vaatteet ovat usein second hand -liikkeiden aarteita. Jos tämä on tyyliäsi, tulet ihastumaan niihin.

2. Käytettyjen vaatteiden ostaminen tukee paikallista taloutta

Useimmat käytettyjä vaatteita myyvät liikkeet ovat pienyrityksiä. Eli ihmisiä, jotka unelmoivat omasta yrityksestä ja nyt kasvattavat liiketoimintaansa. Kun teet ostoksia näissä paikoissa, tuet paikallista talouskasvua.

Lisäksi näiden liikkeiden henkilökunta on usein huomaavaista ja halukas antamaan neuvoja. Useimmilla myyjillä on kattavaa tietoa muodista ja vaatemerkeistä, ja opit itsekin lisää muodista ja tyylistä. Tämä on osa ostokokemusta.

3. Vähennät kaatopaikkajätettä ostaessasi käytettyjä vaatteita

Käytettyjen vaatteiden ostaminen merkitsee vähemmän kaatopaikkajätettä monestakin syystä. Ensiksikin antamalla hyväkuntoisille vaatteille toisen mahdollisuuden estät niitä päätymästä kaatopaikoille.

Toinen syy on se, että ostat vaatteita jotka suunniteltiin enimmäkseen kestämään, eli ne on tehty laadukkaita raaka-aineista. Tämä tarkoittaa sitä, että ostat vähemmän halpoja, huonolaatuisia vaatteita, jotka kuluvat nopeammin.

4. Säästät luonnonvaroja

Vaikka tämä onkin listassa viimeisenä, se ei ole yhtään vähemmän merkittävä näkökohta. Kestävä muoti tarkoittaa luonnonvarojen, esimerkiksi veden, maaperän, puuvillan ja muiden luonnonkuitujen, vähäisempää käyttöä yhä useampien vaatteiden valmistuksessa.

Merkittävin saastuttaja on luonnollisten tai keinotekoisten tekstiilien värjääminen. Jälkimmäisiä on vaikeampi värjätä ja ne vaativat yleensä runsaasti myrkyllisiä ja raskasmetalleja. Näiden komponenttien käsittely puolestaan vaatii suuria määriä vettä.

Käytettyjen vaatteiden ostaminen: vinkkejä

Nyt tiedät, miksi käytettyjä vaatteita kannattaa ostaa. Tässä vielä kuusi vinkkiä, joiden avulla valitset parhaat käytetyt vaatteet.

1. Käytä aikaa valitsemiseen ja ole kärsivällinen

Kuten yllä mainittiin, käytettyjen vaatteiden ostaminen vaatii kärsivällisyyttä. Teitpä ostoksesi netissä tai kivijalkamyymälässä, se kannattaa tehdä silloin kun aikaa on etsimiseen.

Näissä paikoissa on usein runsas määrä vaatteita. Jos haluat tehdä hyviä löytöjä, sinun on etsittävä, etsittävä ja etsittävä – näin vältät ostamasta jotakin mikä ei ole täysin mieleesi.

2. Pidä mieli avoimena äläkä anna minkään viedä huomiotasi vaatteista

Käytettyjä vaatteita myyvissä liikkeissä on yleensä sekä vanhoja että hyvin vanhoja vaatteita. Tästä syystä pidä mieli avoimena. Jos pidät jostakin vaatteesta, älä sorru ajattelemaan esimerkiksi “onkohan tämä jo ihan aikansa elänyt?”.

Tärkeää tässä on olla hyödyksi planeetalle ostamalla uniikkeja vaatteita, joita ei enää myydä muotiliikkeissä.

3. Shoppailu on aina hauskempaa seurassa

Eritysesti fyysisissä kaupoissa shoppailuun kannattaa aina ottaa mukaan kaveri. Hyvä ystävä voi auttaa etsimään parhaat vaatteet ja päättämään, sopivatko ne sinulle vai eivät.

Tämän lisäksi levität sanaa ja autat yhä useampia ihmisiä rakastumaan käytettyihin vaatteisiin.

4. Tarkasta käytetyt vaatteet läpikotaisin

Vaikka second hand -myymälöissä onkin yleensä korkeat vaatimukset sille, millaisia vaatteita myyntiin hyväksytään, ja vaatteista pidetään niissä hyvää huolta, on silti tärkeää tarkastaa ostomielessä kiinnostavat vaatteet läpikotaisin. Tarkasta, että napit, vetoketjut tai nepparit ovat hyvässä kunnossa.

Tarkasta myös housujen haaraosa: jos se on rispaantunut ja sinulla on muodokkaat reidet, housut eivät välttämättä ole paras valinta. Etsi vaatteista tahroja tai pahoja kulumia.

Käytettyjen vaatteiden ostaminen vaatii kärsivällisyyttä
Tarkasta vaatteet huolellisesti jo kaupassa, jotta sinun ei tarvitse palauttaa tai vaihtaa niitä.

5. Sovita vaatteet

Tämä on erittäin tärkeää! Älä vie kotiin vaatteita vain koska ne näyttävät kivoilta. Pyydä kaverin mielipidettä, sitä varten hän on paikalla.

Älä osta vaatteita, jotka eivät välttämättä istu sinulle; saatat olla liian laiska palauttamaan niitä, ja muutaman kuukauden päästä ne päätyvät roskikseen. Olet hukannut aikaa ja estänyt joltakulta toiselta mahdollisuuden pitkittää tuon asun käyttöikää.

6. Pese vaatteet ennen käyttöä

Sekä uusien että käytettyjen vaatteiden peseminen on erittäin tärkeää. Moni muu on sinun tavoin hipelöinyt ja tarkastanut vaatteita. Peseminen ehkäisee mikrobien leviämistä.

Tautien hallinta- ja ehkäisykeskus (CDC) toteaa, että paras tapa pestä ja desinfioida vaatteet on käyttää pesukoneen kuuminta lämpötilaa ja rumpukuivausta.

Käytetyt vaatteet – uusi maailma, joka odottaa löytämistään

Käytettyjen vaatteiden ostaminen hyödyttää monella tapaa. Kaikki voittavat, erityisesti planeettamme.

Vielä viimeinen neuvo: anna itsesi hurahtaa näihin löytöjä täynnä oleviin paikkoihin! Harkitse omien vaatteidesi myymistä tai vaihtamista ja auta osaltasi kasvattamaan käytettyjen tavaroiden hyödyllisiä markkinoita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cleaning and Disinfecting Your Home. Centers for Disease Control and Prevention. 2021.
  • Manual para el consumo responsable de ropa y complementos. Gobierno de Aragón.
  • Zarta Ávila, P. (2018). La sustentabilidad o sostenibilidad: un concepto poderoso para la humanidad. Tabula Rasa, (28), 409-423. Doi: https://doi.org/10.25058/20112742.n28.18

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.