8 kätevää käyttöä vanhoille vaatteille

Jos pidät ompelemisesta ja sinulla on nurkissasi vanhoja vaatteita joille ei enää ole käyttöä, älä heitä niitä pois. Voit nimittäin muokata niitä hauskalla tavalla tai antaa ne sellaisille, joilla on suurta pulaa vaatteista.
8 kätevää käyttöä vanhoille vaatteille

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vanhoille vaatteille on olemassa vaikka mitä hyötykäyttöjä! Jos sinulla on paljon vanhoja vaatteita etkä tiedä mitä niillä tekisit, jatka lukemista – annamme tällä kertaa nimittäin vinkkejä siitä, kuinka voit muokata vaatteitasi tai antaa vanhoille vaatteillesi uuden elämän toisella tavalla.

Mitä tehdä vanhoille vaatteille

Et ehkä ole kuullut näistä mahdollisuuksista aikaisemmin, mutta ne ovat todella hyvä tapa hyödyntää vaatteet sen sijaan, että ne lentäisivät turhaan roskikseen. Tämän päivän artikkelissamme esittelemme kuusi hyödyllistä käyttötapaa vanhoille vaatteille, jatka siis lukemista ja hyödynnä kankaat vaikkapa käsitöissä!

1. Laita vaatteet keräyslaatikkoon

vanhoille vaatteille riittää tarvitsijoita

Hyväntekeväisyysjärjestöt pitävät usein yllä kauppoja ja keräyspisteitä, joihin käytetyt vaatteet voidaan jättää, ja omallakin alueellasi on varmasti useampi.

Lisäksi nämä organisaatiot antavat työmahdollisuuksia sellaisille ihmisille, jotka ovat vaarassa jäädä työelämän ulkopuolelle, sillä usein juuri he lajittelevat tuotteita. Älä siis jätä arvostamatta käytettyjä vaatteitasi, sillä ne ovat tarpeen!

Autat tällaisia ihmisiä saamaan tärkeää työtä ja samalla annat vaatteesi sellaisille, jotka niitä eniten tarvitsevat.

2. Kodittomien suojat

Voit myös viedä vaatteesi suoraan kodittomille tarkoitettuihin suojataloihin. Näin vaatteesi päätyvät taatusti niitä tarvitseville ihmisille tai hyväntekeväisyysjärjestöille.

Nämä organisaatiot jakavat tuotteita niitä tarvitseville tai myyvät ne eteenpäin, jotta ne voivat rahoittaa yhteiskunnallisia projekteja samalla tapaa kuin koskee keräyslaatikoita.

3. Tee vaatevaihtoa

Tämä on hyödyllistä etenkin lastenvaatteiden kanssa.

Yleensä ongelmana ei ole se että vaatteet ovat vanhoja, vaan pulma on niiden huono istuvuus tai ne ovat yksinkertaisesti käyneet pieniksi. Yksi ratkaisu tähän onkin niiden vaihtaminen toisiin.

Voit näin laittaa edelleen hyvässä kunnossa olevia vaatteita kiertoon siten, että saat itsellesi tilalle uusia ja käyttökelpoisia.

Voit löytää mahdollisuuksia tähän siihen erikoistuneista tapahtumista tai voit itse järjestää sellaisen kotonasi. On myös sellaisia verkkosivuja, joiden kautta vaihto onnistuu – tätä varten täytyy tehdä hiukan tutkailua internetissä, mutta mahdollisuudet ovat käytännössä äärettömät.

4. Oletko kätevä käsistäsi?

Ehkä ne vaatteet, joita itse pidät vanhoina, tarvitsevat vain hiukan päivittämistä, jotta ne olisivat taas käyttökelpoisia?

Jos muuntelet vaatteitasi tai etsit sellaisen yrityksen joka voi tehdä pieniä korjauksia, voit säästää suuren summan rahaa sekä olla vastuullinen kuluttaja monessakin mielessä.

5. Uudista vaatekaappisi sisältöä

vanhoille vaatteille useita hyötykäyttöjä

Jos et enää halua jotakin tiettyä vaatetta vaatekaappiisi – jos se ei vaikkapa ole enää mielestäsi tyylikäs – muuntele sitä, jotta voisit muuttaa ilmeen raikkaammaksi.

Tässä on muutamia ehdotuksia, jotta voisit päivittää vaatekaappiasi helpommin:

  • Leikkaa vanhat farkut niin, että voit tehdä niistä hyvät shortsit.
  • Ompele paikka tai koriste vanhaan vaatteeseesi.
  • Sisennä sellaisia housuja, jotka ovat liian isot.
  • Lisää nappeja ja muita koristeita vaatteisiisi.
  • Tutki erilaisia nettisivuja, jotta saisit ideoita siihen, mitkä keinot toimivat vanhojen vaatteiden muuntelussa.

6. Valmista leluja tai päällystä kirjoja

vanhoille vaatteille hyötykäyttöä

Voit käyttää vanhoja vaatteitasi kaiken tyyppisissä käsitöissä.

Sinun tarvitsee vain käyttää hiukan mielikuvitustasi. Voit ottaa avuksesi muun muassa sukat ja napit, jotta voisit saada aikaiseksi käsinukkeja ja muita lasten rakastamia leluja.

Toinen hyvä tapa käyttää uudelleen vanhoja vaatteita on tehdä niistä kirjansuojuksia. Kangaspäällysteet ovat hyviä päiväkirjoille, lempikirjoille tai valokuva-albumeille. Näin saat lisättyä mihin tahansa kirjaan hiukan persoonallista ilmettä.

7. Kodin sisustus

Käytä vanhat vaatteesi vanhan lampun päivittämiseksi uuteen ilmeeseen.

  • Ota kangasta ja liimaa, jotta voisit päällystää lampunvarjostimen.
  • Leikkaa kangas sopivan kokoiseksi ja peitä varjostin.
  • Kokeile lisätä nappeja tai erilaisia kuvioita ja värejä.

Voit myös valmistaa kuvakehyksen vanhojen vaatteiden kangasta käyttämällä.

  • Käytä pahvia tai puuta kehyksen luomiseksi, ja kiedo sitten sen ympärille kangasta, jotta saisit hauskan kehyksen lempikuvillesi.
  • Käytä vaihtoehtoisesti tarpeettomia vaatteita vanhan kehyksen päällystämiseksi uuteen ulkonäköön.

8. Valmista tilkkutäkki

vanhoille vaatteille käyttöä tilkutäkkinä

Voit sekoittaa erilaisia kangasneliöitä, jotta saisit tehtyä kauniin tilkkutäkin vanhoista vaatteistasi.

Muista, että mitä pehmeämpi kangas, sitä parempi tässä tarkoituksessa. Joidenkin t-paitojen kangas on hyvin pehmeää, ja niistä saatkin täydellistä materiaalia tilkkutäkkien valmistukseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.