Logo image
Logo image

Kannattaako intiimisaippuoita käyttää?

4 minuuttia
Monet gynekologit kyseenalaistavat intiimisaippuoiden käytön. Miksi? Kerromme niiden vaikutuksista täällä.
Kannattaako intiimisaippuoita käyttää?
Viimeisin päivitys: 15 huhtikuuta, 2023

Intiimisaippuoita on ollut tarjolla kauppojen hyllyillä useamman vuoden ajan pääasiassa naisten hygieniaa ajatellen. Olipa kyseessä nestemäinen, tabletti tai geeli, valmistajat väittävät, että niillä on hellävarainen, kosteuttava ja turvallinen koostumus herkän intiimialueen hoitoon.

Mutta niistä on tullut kiistanalainen aihe. Mainoksissa väitetään, että ne ovat ratkaisu emättimen puhtauteen ja tuoksuun, mutta gynekologit varoittavat, että niiden säännölliseen käyttöön liittyy riskejä.

Mitä sinun pitäisi tietää niistä? Jatka lukemista!

Mitä intiimisaippuat ovat?

Naisten intiimialueen puhdistustuotteet ovat melko suosittuja. Ne on tarkoitettu vulvan, klitoriksen ja emättimen aukon puhdistukseen.

Ne tulevat monissa eri muodoissa, ja valmistajat lupaavat niiden olevan yhteensopivia sukuelinten alueen pH:n kanssa. Intiimisaippuoita markkinoivat yritykset väittävät, että ne auttavat tasapainottamaan emättimen kasvustoa, neutraloivat epämiellyttäviä hajuja ja tarjoavat antimikrobisia ja kosteuttavia ominaisuuksia.

Lue: 3 tapaa poistaa karvat intiimialueelta

Ovatko ne tehokkaita? Täyttävätkö ne tehtävänsä?

Näihin kysymyksiin vastaamiseksi on otettava huomioon, että emättimellä on kyky puhdistaa itse itsensä. Kuten Center for Women’s Healthin artikkelissa todetaan, mitään tuotetta ei tarvitse laittaa emättimeen sen hygienian varmistamiseksi.

Yleensä (vulvan) ulkoinen pesu vedellä, mieluiten lämpimällä, riittää pitämään alueen puhtaana. Voit täydentää pesua silloin tällöin saippualla, kunhan se on neutraali ja hajusteeton.

Intiimisaippuoiden käyttö on kuitenkin tarpeetonta.

On totta, että jotkut intiimisaippuat virkistävät, puhdistavat ja kosteuttavat intiimialueen ulkoisia osia. Mutta sinun on oltava varovainen, koska mikä tahansa vulvan kanssa kosketuksiin joutunut aine voi helposti päästä emättimeen.

Jos valitset intiimisaippuan käytön, sen on oltava ihotautilääkärien testaama ja gynekologien suosittelema. Sen on myös oltava hypoallergeeninen ja hajusteeton. Nämä ominaisuudet löytyvät etiketistä.

Some figure
Kun ostat intiimisaippuoita, on syytä lukea etiketit hyvin ennen ostopäätöksen tekoa.

Onko intiimisaippuoita turvallista käyttää?

Suurin osa markkinoilla olevista intiimisaippuoista väittää kunnioittavan emättimen pH:ta ja tämän alueen herkkää ihoa. Siitä huolimatta todisteet viittaavat siihen, että niiden käyttö aiheuttaa enemmän riskejä kuin hyötyjä.

Microbial Ecology in Health and Disease -tutkimuksessa todettiin, että emättimen tuotteiden käyttö voi olla haitallista Lactobacillus-bakteereille, jotka ovat vastuussa terveen emättimen ympäristön ylläpitämisestä.

Niiden käyttö itsessään liittyy emättimen immuunivasteen muutokseen, ei ainoastaan tuhoamalla Lactobacillus-bakteeria, vaan koska ne aiheuttavat tulehdusta edistävää ympäristöä, joka lisää sairauksien riskiä. Lopputuloksena tästä on lisääntynyt alttius sukupuolitaudeille, yleisille bakteeri- ja hiivainfektioille ja ärsytykselle.

Itse asiassa, kuten Womens Health -lehdessä jaettu tutkimus paljastaa, tämä liittyy lisääntyneeseen lantion tulehdussairauden ja endometrioosin riskiin. Vaikka laajempia tutkimuksia tarvitaan, toistaiseksi turvallisin toimenpide on välttää sekä emätinhuuhtelua että tuotteita, jotka voivat olla ärsyttäviä (saippuat, geelit, voiteet, hajuvedet ja vastaavat).

Mikä on oikea tapa puhdistaa intiimialue?

Ensinnäkin muista, että emättimen kanavassa on verisuonia ja bakteerifloora, joka suojaa ja poistaa haitallisia mikro-organismeja. Siksi sanotaan, että se suorittaa “itsepuhdistusprosessin” ilman ulkoisten tuotteiden tarvetta.

On kuitenkin tärkeää puhdistaa ulommat häpyhuulet ja vulva, sillä sinne voi kerääntyä solujäämiä ja öljyjä (smegma), mikä voi johtaa pahaan hajuun. Päivittäinen pesu vedellä riittää yleensä puhdistamaan alueen.

Jos päätät käyttää saippuaa, sen tulee olla neutraalia ja hajusteetonta. Käytä pesulappua tai yksinkertaisesti sormia helpottaaksesi jäämien poistamista. Älä käytä muita esineitä, kuten pesusieniä, koska ne voivat aiheuttaa ärsytystä, repeytymistä ja lisätä infektioriskiä.

Mitä tulee pesutiheyteen, kerran päivässä riittää. Se riittää poistamaan hien ja eritteet. Tiheämpää pesua ei suositella, sillä se voi aiheuttaa emättimen mikroflooran epätasapainoa.

Muita suosituksia emättimen hoitoon

Sen lisäksi, että intiimialueen pesussa vältetään ärsyttävien intiimisaippuoiden käyttöä, on muitakin sen terveyteen vaikuttavia asioita. Katsotaanpa niistä tärkeimmät:

 • Vältä pikkuhousunsuojien käyttöä päivittäin. Ne vaikuttavat alueen ilmanvaihtoon ja luovat suotuisan ympäristön bakteerien kasvulle.
 • Käytä puuvillaisia alusvaatteita. Toisin kuin synteettiset kankaat, puuvilla helpottaa alueen ilmanvaihtoa. Lisäksi valkoiset tai beigenväriset vaatteet ovat parhaita, koska värilliset voivat sisältää väriaineita, jotka muuttavat emättimen kasvustoa.
 • Pese, pyyhi ja kuivaa aina edestä taaksepäin. Tämä vähentää bakteerien siirtymisen riskiä peräaukosta emättimeen.
 • Vältä tiukkoja vaatteita. Erittäin tiukat farkut ja housut luovat yleensä lämpimän, kostean ympäristön, joka helpottaa haitallisten mikro-organismien lisääntymistä.
Some figure
Puuvillaiset alusvaatteet ovat ihoystävällisimpiä intiimialueella.

Lue tämäkin: Miehen oikeanlainen intiimihygienia auttaa välttymään infektioilta

Onko suositeltavaa käyttää intiimisaippuoita?

Intiimisaippuoiden hyötyjä ja riskejä punnittaessa on selvää, että mahdolliset haitalliset vaikutukset ovat suuremmat kuin hyödyt. Todisteet viittaavat siihen, että pesu tällaisilla tuotteilla voi muuttaa emättimen mikrobiotaa, mikä lisää infektioiden ja tulehdussairauksien riskiä.

Lääkärit ja gynekologit katsovat, että pesu lämpimällä vedellä käsin on turvallisin tapa pitää tämä alue terveenä. Siitä huolimatta on mahdollista käyttää neutraalia, hajusteetonta saippuaa.

Dermatologisesti testatut ja gynekologien hyväksymät intiimisaippuat näyttävät olevan turvallisia myös emättimen hygieniassa. Joka tapauksessa niitä tulee käyttää vain ulkoisilla alueilla (vulva ja klitoriksen huppu). Älä koskaan työnnä tuotteita emättimeen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Center for Women´s Health. Ohio State University. The care and keeping of your vagina. https://www.ohsu.edu/womens-health/care-and-keeping-your-vagina
 • Chen, Y., Bruning, E., Rubino, J., & Eder, S. E. (2017). Role of female intimate hygiene in vulvovaginal health: Global hygiene practices and product usage. Women’s Health13(3), 58-67.
 • Holdcroft, A. M., Ireland, D. J., & Payne, M. S. (2023). The Vaginal Microbiome in Health and Disease—What Role Do Common Intimate Hygiene Practices Play?. Microorganisms11(2), 298. https://doi.org/10.3390/microorganisms11020298
 • Martino, J. L., & Vermund, S. H. (2002). Vaginal douching: evidence for risks or benefits to women’s health. Epidemiologic reviews24(2), 109-124.
 • Nicole W. (2014). A question for women’s health: chemicals in feminine hygiene products and personal lubricants. Environ Health Perspect, 122(3): A70-5. doi: 10.1289/ehp.122-A70.
 • Sabo, M. C., Balkus, J. E., Richardson, B. A., Srinivasan, S., Kimani, J., Anzala, O., … & McClelland, R. S. (2019). Association between vaginal washing and vaginal bacterial concentrations. PLoS One14(1), e0210825.
 • Trifonova, R. T., Pasicznyk, J. M., & Fichorova, R. N. (2006). Biocompatibility of solid-dosage forms of anti-human immunodeficiency virus type 1 microbicides with the human cervicovaginal mucosa modeled ex vivo. Antimicrobial Agents and Chemotherapy50(12), 4005-4010.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.