Logo image
Logo image

Kaizen-menetelmä auttaa tulosten saavuttamisessa

3 minuuttia
Kaizen-menetelmä on yksi parhaista strategioista muutoksen aikaansaamiseksi elämässä onnistuneesti. Tässä artikkelissa kerromme siitä kaiken tarvittavan.
Kaizen-menetelmä auttaa tulosten saavuttamisessa
Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Kaizen-menetelmä on strategia, josta tuli suosittu liikemaailmassa toisen maailmansodan jälkeen. Se oli itse asiassa niinkin menestyksekäs strategia, että yhä nykyäänkin monet liiketalouden oppilaitokset opettavat sitä, koska se parantaa merkittävästi tuottavuutta.

Se on ujuttautunut myös työelämään, ja moni soveltaa sitä elämän muillakin osa-alueilla. Kaizen-menetelmän ansiosta ihmiset saavuttavat tavoitteensa paljon tehokkaammin.

Miksi meidän on vaikea muuttua?

Muutos on osa ihmisen elämää. Näitä muutoksia voivat aiheuttaa lukuisat eri tekijät. Saatamme esimerkiksi haluta omaksua uusia tapoja, karsia toisia, suunnitella uusia hankkeita tai sulkea vanhan luvun.

Tästäkin huolimatta moni joutuu todella ponnistelemaan muuttuakseen. Syynä on se, että aivomme on suunniteltu niin, että mikä tahansa haaste voi herättää meissä vastustusta tai pelkoa.

On totta, että jotkut muuntavat tuon pelon innostukseksi ja kasvavat haasteiden edessä, mutta se ei ole yleinen piirre. On itse asiassa tavallista, että mielemme sabotoi muutoksia laiskuuden, viivyttelyn ja monenlaisten verukkeiden muodossa.

Some figure
Muutokset ovat tärkeä osa elämää, mutta meillä on taipumusta vastustaa niitä.

Lue myös: Onnellisena oleminen ei ole utopiaa: onnellisuuden pohdintaa

Mitä Kaizen-menetelmä pitää sisällään?

Kaizen-menetelmä voi auttaa meitä onnistumaan muutoksessamme. Tämä strategia pohjautuu hyvin pienten askeleiden ottamiseen kerrallaan. Voit hyödyntää sitä saavuttaaksesi jonkin tietyn tavoitteen tai käyttää sitä jatkuvasti tullaksesi paremmaksi jossakin asiassa.

Sen pääasiallinen motto on “miljoonan kilometrin matka alkaa yhdestä pienestä askelesta”. Ja tämä on onnistumisen avain. Kaizen-menetelmässä asetetut tavoitteet ovat niin pieniä, että niissä on oikeastaan vaikea epäonnistua.

Kaizen-menetelmä siis auttaa sinua pääsemään alkuun, etkä edes tiedosta näkeväsi vaivaa. Tällä tavoin sinun on paljon helpompi voittaa mielen vastustus, jota muutos voi herättää.

Mihin Kaizen-menetelmä sopii?

Kaizen-menetelmää voi soveltaa lukuisissa tilanteissa. Siitä voi olla hyötyä missä tahansa sellaisessa tilanteessa, jossa voit parantaa. Katsotaan nyt muutamia esimerkkejä, joissa kyseistä menetelmää voidaan mahdollisesti hyödyntää:

  • Kodin siistiminen: Sen sijaan, että yrittäisit keskittyä koko asuintilaan ja sitten kyllästyisit, kannattaa keskittyä vain yhteen vetolaatikkoon ja järjestää sitä viiden minuutin ajan.
  • Ultra-prosessoitujen elintarvikkeiden syönnin lopettaminen: Tämä voi olla hyvin haastavaa, koska olet jo niin tottunut siihen.
  • Nukkumistottumusten parantaminen: Pyri menemään sänkyyn minuutti aiemmin kuin tavallisesti.
  • Lukemisen lisääminen: Jos sinulla on vaikeuksia ottaa tätä tavaksi, kannattaa kokeilla lukea vain yksi kappale päivässä.
  • Kuntoilu: Tämän rutiinin laatimiseksi kannattaa pukeutua treenivaatteisiin ja sitten kuntoilla vain yksi minuutti.

Muutosten tekeminen tällä tavoin vähitellen on paljon helpompaa, sillä tämä ei juuri aiheuta paineita tai pelkoa epäonnistumisesta. Ei lähellekään, sillä kun vaatimustaso on näin alhaalla ja tuntuu lähes naurettavan pieneltä, olet todennäköisemmin rennompi, mikä helpottaa huomattavasti eteenpäin jatkamista!

Some figure
Kaizen-menetelmä helpottaa muutosten kohtaamista, joita haluamme aloittaa.

Lue myös: 7 myrkyllistä tunnetta, jotka estävät onnellisuuttasi

Vastustuksen voittaminen muutoksen tekemiseksi

Kaizen-menetelmän hyödyntäminen auttaa voittamaan epäonnistumisen pelon. Ensimmäinen tavoite on päästä eroon vastustuksesta ottamalla pieniä askeleita, jotka helpottavat huomattavasti valtavan tehtävän suorittamista. Aivan kuin mieli ymmärtäisi, että ei ole mitään järkeä hätääntyä, jolloin voimme toimia rauhallisemmin.

Kun ryhdymme muutokseen, keskitymme usein lopulliseen tavoitteeseen emmekä niihin pienempiin askeleisiin, jotka meidän tulee ottaa päästääksemme tuohon tavoitteeseen. Tämä on yksi syy siihen, miksi me epäonnistumme. Jos jaat haasteen lukuisiin osiin ja keskityt jonkin tarkasti määrätyn ja rajatun asian saavuttamiseen, seuraava vaihe on helpompi.

Pienten muutosten tekeminen on yksi parhaista strategioista, joita voit hyödyntää ollaksesi vähemmän laiska. Tämä auttaa sinua sitten pääsemään lähemmäs tavoitteitasi realistisemmalla ja tehokkaammalla tavalla. Kun siis seuraavan kerran haluat saavuttaa jonkin päämäärän, etkä tiedä mistä aloittaa, muista Kaizen-menetelmä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Armero, M. (2019). Aprendiendo a vivir. Uno Editorial.
  • Bahensky, J., Roe, J. and Bolton, R. Lean Sigma— Will It Work for Healthcare? Journal of Healthcare Information Management — Vol. 19, No. 1
  • Maurer, R. (2015). Un pequeño paso puede cambiar tu vida: El método kaizen. Ediciones Urano.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.