Logo image
Logo image

Kaipaatko lisäenergiaa päiviisi? Pidä nämä seikat mielessä

2 minuuttia
Tunnetko olosi jatkuvasti väsyneeksi? Ehkä heti noustuasi tekee mieli painua takaisin pehkuihin, ja koko päivän olo on sumuinen ja saamaton?  Tai ehkäpä jaksat hoitaa aamurutiinit ja työt normaalisti, mutta iltapäivällä iskee paha energiavaje ja illalla olet valmis sänkyyn melkein heti kotiin päästyäsi?
Kaipaatko lisäenergiaa päiviisi? Pidä nämä seikat mielessä
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Väsymys on inhottava vaiva, joka kielii liian vähäisestä levosta tai puutteista elämäntyylissä ja ruokavaliossa. Onneksi energiaa voi lisätä muutamalla helpolla keinolla, esittelemme ne sinulle tässä artikkelissa. Kaipaatko sinäkin lisäenergiaa päiviisi?

Jatkuva väsymys voi vaivata ketä tahansa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Joskus väsymys ei johdu pelkästään unenpuutteesta tai huonolaatuisesta unesta, ja väsymyksen syytä kannattaa lähteä selvittämään, jos sen tietää johtuvan jostakin muusta kuin huonoista yöunista.

Näin saat lisäenergiaa päiviisi

Aloita aamu terveellisellä aamiaisella

Älä koskaan skippaa aamiaista edes kovimman kiireen keskellä. Älä myöskään hotkaise ensimmäistä asiaa, joka käteen sattuu tai nauti ranskalaisittain croissantteja tai muuta höttöä, jonka ravintoainelukemat ovat hyvin alhaiset. Syömällä terveellisen, monipuolisen aamiaisen herätät aineenvaihdunnan toimimaan tehokkaasti ja pysyt aktiivisena ja virkeänä koko päivän.

Lisää täysjyvää aterioihisi

Some figure

Korvaa vehnätuotteet ja sokeriset herkut täysjyvällä tai makeilla kasviksilla ja hedelmillä. Sokeri nostattaa verensokerin kattoon ja olo voi tuntua energiseltä muutaman hetken, kunnes seuraa väistämätön verensokerin lasku, jolloin väsymys iskee ja keskittymiskyky katoaa.

Valikoimalla hyvälaatuisia energianlähteitä ruokavalioosi, pidät huolta siitä, että verensokeri pysyy tasaisena ja energiaa riittää päivän jokaiseen hetkeen. Kun lisäät täysjyvää ruokavalioosi, autat kehoasi käsittelemään insuliinia tasaisesti, jolloin myös energia jakautuu tasaisesti kehon käyttöön eikä verensokeripiikkejä synny.

Juo paljon vettä

Some figure

Älä unohda veden nauttimisen tärkeyttä. Juo paljon vettä päivän mittaan, vähintään pari litraa. Kanna vesipulloa aina mukanasi ja pidä vaikka vesikannua työpöydälläsi, jolloin muistat nauttia sitä säännöllisin väliajoin. Vesi auttaa ravitsemaan kehoa, pitää elintoiminnoista huolta ja pitää mielen virkeänä. Vältä sokerisia ja hiilihapotettuja juomia – etenkin energiajuomia.

Älä ruokaile keskiyön jälkeen

Yritä nauttia päivän viimeinen ateria muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa. Raskas ateria juuri ennen yöunia tekee ruuan sulattamisesta hidasta ja tuloksena voit tuntea olosi todella väsyneeksi seuraavana aamuna.

Suosi kasvisvoittoisia ruokia illallisella, sillä niiden sulattaminen on keholle helppoa ja ne sisältävät alhaisen määrän kaloreita. Näin kehosi ehtii käyttää kaikki illallisella nautitut kalorit eikä ylimääräinen energia varastoidu kehoon kun aineenvaihdunta hidastuu nukkuessa.

Lisää magnesiumin määrää ruokavaliossasi

Some figure

Magnesium on keholle tärkeä aines, sillä se pitää elimistön energiatason korkealla. Tarvitset vähintään 300 milligrammaa magnesiumia päivittäin. Magnesiumia saat täysjyvästä ja kalasta, sekä manteleista ja saksanpähkinöistä, joten lisää näitä ruokavalioosi.

Syö tummaa suklaata

Tumma suklaa (vähintään 70 % kaakaota) sisältää runsaasti keholle hyödyllisiä flavonoideja, jotka parantavat aivojen suorituskykyä ja vaikuttavat positiivisesti mielialaan. Nauti muutama pala tummaa suklaata iltapäivällä, tämä auttaa sinua pysymään energisenä koko päivän.

Muista liikunta

Some figure

Ruokavalion lisäksi on tärkeää muistaa säännöllinen liikunta. Liiku vähintään puoli tuntia päivässä haluamallasi tavalla: kävele, ui, pyöräile, käy pilatestunnilla tai nostele painoja. Liikunta lisää endorfiinien määrää elimistössä, mikä puolestaan vaikuttaa suoraan mielialaan ja lisää energiaa. Lisäksi liikunta laittaa veren kiertämään, vetristää lihaksia ja auttaa mieltä pysymään virkeänä kiireen keskellä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Challem, J., & Brown, L. (2007). Vitaminas y minerales esenciales para la salud: Los nutrientes fundamentales para potenciar tu energía y aumentar tu vitalidad (Vol. 4). Ediciones Nowtilus.
  • Riumallo, J. (2010). REQUERIMIENTOS Y RECOMENDACIONES DE ENERGÍA Y PROTEÍNAS. Revista internacional de futbol y Ciencia/Requerimientos Nutricionales de Energía y Micronutrientes.
  • Visus, F. S. V., López, A. M., Ibáñez, J., Serra, J. D., de la Asociación, C. D. N., & de Pediatría, E. (2014, August). Recomendaciones nutricionales para el niño deportista. In Anales de Pediatría (Vol. 81, No. 2, pp. 125-e1). Elsevier Doyma.
  • Sleep Health. Author manuscript; available in PMC 2017 Dec 1. Published in final edited form as: Sleep Health. 2016 Dec; 2(4): 272–276. Short and sweet: Associations between self-reported sleep duration and sugar-sweetened beverage consumption among adults in the United States. doi: 10.1016/j.sleh.2016.09.007
  • National Institutes of Health. Magnesium. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
  • Genes Nutr. 2009 Dec; 4(4): 227–242. Published online 2009 Aug 13. Flavonoids and cognitive function: a review of human randomized controlled trial studies and recommendations for future studies. doi: 10.1007/s12263-009-0135-4

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.