Jätä virvoitusjuomat – 8 positiivista terveysmuutosta
Sokeripitoisten virvoitusjuomien juominen on epäterveellinen tapa, jolla on ajan myötä erittäin haitallisia vaikutuksia terveyteen. Monista varoituksista huolimatta miljoonat ihmiset juovat niitä edelleen veden ja muiden luonnollisten juomien sijaan. Syy tähän on se, että virvoitusjuomat sisältävät runsaasti valkoista sokeria, joka aiheuttaa riippuvuutta. Lisäksi joissakin tällaisissa juomissa on myös kofeiinia ja lisäaineita – nämä lisäävät riippuvuutta entisestään.
On tärkeää tietää, että virvoitusjuomien nauttiminen vaikuttaa haitallisesti terveyteen. Niillä on myös suuri vaikutus yleisimpien aineenvaihduntahäiriöiden syntyyn. Haluammekin nyt jakaa 8 positiivista terveysmuutosta, jotka huomaat jättäessäsi virvoitusjuomat.
Positiiviset terveysmuutokset kun jätät virvoitusjuomat
1. Olo on energisempi
Virvoitusjuomien juominen nostaa verensokeria. Näin se vaikuttaa väsymyksen ja keskittymisongelmien syntyyn.
Virvoitusjuomien kemialliset yhdisteet vaikuttavat haitallisesti myös solujen nesteyttämiseen ja alentavat kudosten hapensaantia. Tämä tekee olosta väsyneen sekä heikentää fyysistä ja psyykkistä suorituskykyä.
2. Vältät hammasongelmat
Virvoitusjuomien hapot, valkoisen sokerin lisäksi, heikentävät hampaita suojaavaa kiillettä ja altistavat hampaat infektioille.
Ajan myötä näiden juomien kemikaalit aiheuttavat keltaisia läiskiä hampaiden pinnoille. Hampaiden heikkeneminen edistää mm. reikien syntyä.
3. Paino putoaa
Yksi mielenkiintoisimmista hyödyistä, joka virvoitusjuomien jättämisestä seuraa, on painon putoaminen jo muutamassa päivässä.
Virvoitusjuomien runsas sokeripitoisuus on yksi suurimmista aineenvaihduntahäiriöiden aiheuttajista. Tästä syystä ne lihottavat.
Sama pätee kevytlimsoihin. Vaikka light-versioissa onkin vähemmän kaloreita, nekin vaikuttavat ajan myötä aineenvaihduntaan.
4. Mieliteot vähenevät
Virvoitusjuomien jättämisen jälkeen aivot alkavat sopeutua terveellisempiin juomiin vähitellen. Jopa mieliteot ruokiin vähenevät.
Sokeri ja keinotekoiset makeutusaineet lisäävät nimittäin nälkähormonien eritystä. Tästä syystä on normaalia tuntea nälkää virvoitusjuomia juodessa.
5. Ehkäiset luuongelmia
Virvoitusjuomat, ja aivan erityisesti hiilihapolliset sellaiset, ovat haitaksi luille.
Niiden suuri fosforipitoisuus ja keinotekoisten lisäaineiden määrä vähentävät kalsiumin imeytymistä, mikä tuo mukanaan luiden heikkenemiseen liittyviä ongelmia ja lisää osteoporosin riskiä.
6. Ruoansulatusjärjestelmän terveys paranee
Virvoitusjuomista luopuminen auttaa ehkäisemään myös ruoansulatusjärjestelmän ongelmia. Virvoitusjuomien sisältämät yhdisteet muuttavat suoliston bakteerikannan pH-arvoa sekä lisäävät happamuutta ja kaasunmuodostusta.
7. Iho näyttää terveemmältä
Koska virvoitusjuomat sisältävät runsaasti kemikaaleja ja valkoista sokeria, ne voivat nopeuttaa ihosolujen heikkenemistä. Tämä aiheuttaa ennenaikaisen ikääntymisen merkkejä.
Lisäksi virvoitusjuomat lisäävät myrkkyjen määrää veressä. Koska myrkyt vähentävät hapetuskykyä, ne tekevät ihosta kuivan ja samean näköisen. Niiden vaikutus ihon kuntoon on niin suuri, että sitä voidaan verrata tupakan myrkkyjen vaikutuksiin.
8. Pienentää munuaiskivien riskiä
Munuaiskivet ovat pieniä mineraaleista koostuvia kiviä, jotka kerääntyvät munuaisiin. Tämä tapahtuu silloin, kun ne eivät poistu virtsan mukana. Ne tukkivat virtsateitä ja voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia.
Munuaiskivien yksi suurimmista aiheuttajista ovat ruokailutottumukset, sillä jotkin ruoat lisäävät munuaisten työtä. Sokeripitoiset ja hiilihapolliset juomat vaikuttavat suuresti munuaiskivien syntyyn, sillä niissä on myrkkyjä ja kemikaaleja, jotka vaikeuttavat munuaisten puhdistumista.
Virvoitusjuomia juovilla ihmisillä on kaksinkertainen riski saada munuaiskiviä verrattuna ihmisiin, jotka eivät juo niitä.
Kuinka usein juot virvoitusjuomia? Pidä mielessä niiden terveysriskit ja pyri välttämään niitä mahdollisimman paljon. Juo virvoitusjuomien sijaan enemmän vettä, mehuja ja muita luonnollisia juomia.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.