Logo image
Logo image

Jalkojen heikkous: 10 mahdollista syytä

5 minuuttia
Heikkous, pistely ja kipu jaloissa ovat oireita, jotka varoittavat siitä, että jokin on vialla. On tärkeää tietää oireiden yleisimmät syyt, joten kerromme niistä täällä.
Jalkojen heikkous: 10 mahdollista syytä
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 19 marraskuuta, 2024

Jalkojen heikkous on tila, jolle on ominaista voiman väheneminen tai osittainen menetys toisessa tai molemmissa alaraajoissa. Tähän voi liittyä oireita, kuten kipua, epävakautta, pistelyä tai puutumista.

Se haittaa päivittäisten toimintojen suorittamista ja vaikeuttaa sairastuneen liikkumista, mikä lisää kaatumis- ja loukkaantumisriskiä erityisesti iäkkäillä aikuisilla. Tämä oire voi alkaa äkillisesti tai vähitellen, riippuen sen alkuperästä.

Yleisimpiä syitä jalkojen heikkouteen ovat voimakas liikunta ja verenkierto-ongelmat. Se voi kuitenkin johtua myös vakavista neurologisista, sydän- ja verenkiertoelimistön sekä tuki- ja liikuntaelimistön sairauksista. Tässä on 10 mahdollista syytä tähän ongelmaan.

1. Voimakas liikunta

Voimakas liikunta ja ylikunto ovat yleisiä syitä jalkojen heikkouteen, erityisesti kokemattomilla henkilöillä. Yleensä tämä oire ilmaantuu harjoittelun jälkeen, ja siihen voi liittyä lihasvapinaa.

Samoin on tavallista, että heikkous ilmaantuu uudelleen parin päivän kuluttua ja siihen liittyy kipua ja lihasjännitystä. Tällöin se on seurausta venytetyn ja kuluneen kudoksen palautumisprosessista. Useimmissa tapauksissa tilanne paranee spontaanisti 2-4 vuorokauden kuluttua.

2. Perifeerinen valtimotauti

Tämä on yleinen verenkierto-ongelma, joka koskee 15-20 prosenttia yli 70-vuotiaista. Sairaus johtuu valtimoiden kaliiperin pienenemisestä, jolloin verenkierto raajoihin heikkenee.

Lihasheikkous ja tunnottomuus jaloissa ovat tyypillisiä tämän sairauden oireita. Samoin potilaat kokevat usein kipua reisissä tai pohkeissa kävelyn tai portaiden nousun jälkeen.

Muita oireita ovat muun muassa seuraavat:

  • Kylmän tunne jaloissa.
  • Alaraajojen värimuutokset.
  • Heikko pulssi jaloissa tai jalkaterissä.
  • Kiiltävä iho.

Ateroskleroosi on perifeerisen valtimotaudin tärkein syy. Fyysinen tutkimus, nilkka-brakiaalinen indeksi, Doppler-ultraääni ja angiografia ovat diagnoosimenetelmiä.
Hoito tähtää oireiden lievittämiseen ja taudin etenemisen pysäyttämiseen.

Lue tämäkin: Alaraajojen huono verenkierto: 11 oiretta

3. Laskimoiden vajaatoiminta

Kyseessä on verisuonisairaus, jolle on ominaista, että veren palautuminen jaloista sydämeen vaikeutuu laskimoiden epäpätevien läppien vuoksi. Ajan myötä suonet laajentuvat ja pidättävät verta alaraajoihin erityisesti seistessä.

Tämä sairaus on 5 kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä. Ihomuutoksia, kuten turvotusta, kuivuutta, punoitusta, suonikohjuja ja hitaasti sulkeutuvia haavaumia, voi esiintyä. Jalkojenheikkous, kouristukset, kutina ja kipu levossa ovat tyypillisiä oireita.

Doppler-ultraäänitutkimus on paras mahdollinen diagnostinen testi. Hoitosuunnitelmassa pyritään parantamaan laskimoveren mobilisaatiota ja luomaan terveellisiä tottumuksia.

4. Perifeerinen neuropatia

Perifeerinen neuropatia on neurologinen tila, joka johtuu aivojen ja muun kehon välisestä tiedonsiirrosta vastaavien hermoratojen vaurioitumisesta. Useimmissa tapauksissa ihmiset kokevat pistävää tai polttavaa kipua jaloissa tai käsissä. Myös seuraavia oireita voi esiintyä:

  • Tunnottomuus ja pistely.
  • Lihasheikkous.
  • Yliherkkyys kosketukselle.
  • Koordinaatio- ja kävelyongelmat.

Traumaattiset vammat, diabetes, infektiot ja altistuminen myrkyllisille aineille ovat tämän oireyhtymän tärkeimmät syyt. Hoitoon kuuluu lääkkeiden käyttö oireiden vähentämiseksi, hermostimulaatio, fysioterapia ja leikkaus.

5. Välilevytyrä

Välilevytyrä on selkärangassa sijaitsevien nikamavälilevyjen heikentyneen osan läpi työntyvä ydin (nucleus pulposus). Tämä tila voi esiintyä millä tahansa selän tasolla, mutta se on yleisin alaselässä.

Välilevytyrä aiheuttaa 2 prosenttia 30-50 -vuotiaiden alaselkäkiputapauksista. Heikkouden tunne jaloissa on lannerangan välilevytyrästä johtuva oire. Heikkous edistää yleensä kaatumisia ja kompurointia ja vaikeuttaa sängystä nousemista.

Myös pistely, kirvely ja kipu pakaroissa ja alaselässä ovat yleisiä. Hoitosuunnitelmaan kuuluu lääkkeiden käyttö, fysioterapia ja kirurginen korjaus vaikeusasteesta riippuen.

6. Aivoverisuonitauti

Aivoverisuonitauti on sairaus, jolle on ominaista neurologisen toiminnan äkillinen menetys, joka johtuu aivojen verenkierron häiriintymisestä iskemian tai verenvuodon vuoksi. Useimmilla ihmisillä se aiheuttaa heikkoutta toisella puolella kehoa ja muuttuneita tuntoaistimuksia.

Potilailla voi esiintyä myös epäselvää puhetta, sekavuutta, näön hämärtymistä, huimausta ja tasapainon heikkenemistä. Tämä tila vaatii kiireellistä lääkärin hoitoa, joten on tärkeää tunnistaa se ajoissa ja hakea apua mahdollisimman pian.

7. Guillain-Barrén oireyhtymä

Tämä on autoimmuunisairaus, jossa elimistö hyökkää hermoratoja vastaan. Oireyhtymä ilmenee symmetrisenä, etenevänä, nousevana lihasheikkoutena.

Lisäksi siihen liittyy usein refleksien heikkeneminen tai lakkaaminen. Tällä hetkellä tähän tilaan ei ole lopullista parannuskeinoa. Plasmafereesillä ja immunoglobuliinien antamisella voidaan kuitenkin lievittää oireita ja vähentää taudin etenemistä.

8. Multippeliskleroosi (MS-tauti)

Multippeliskleroosi on autoimmuuniperäinen krooninen tulehdussairaus, jossa keskushermoston hermosäikeet tuhoutuvat. Se vaikuttaa aivoihin, aivorunkoon, selkäytimeen ja aivohermoihin sekä näköhermoon.

Sairaus voi esiintyä erilaisin oirein sen mukaan, mikä anatominen alue on vaurioitunut. Yleisimpiä ilmenemismuotoja ovat seuraavat:

  • Lihasheikkous ja väsymys.
  • Kognitiivinen heikentyminen.
  • Muistinmenetys.
  • Kävelyhäiriöt.
  • Lihasvärinä ja kouristukset.

MS-taudin hoito perustuu kortikosteroidien käyttöön taudinpurkausten aikana. Immunomodulaattoreita ja fysioterapiaa voidaan käyttää myös pitkäaikaisen oireilun parantamiseen.

9. Selkäytimen kompressio

Toisinaan tietyt traumat ja sairaudet aiheuttavat selkäytimen rakenteiden puristumista. Verenpurkaumat, paiseet ja kasvaimet ovat joitakin tämän tilan tärkeimpiä syitä.

Henkilöllä ilmenee selkäkipua, pistelyä ja heikkoutta jaloissa. Selkäydinkompressiota esiintyy 5 prosentilla syöpäpotilaista ja sillä on jopa 10 prosentin esiintyvyys henkilöillä, joilla on selkäydinmetastaaseja. Yleisimpiä siihen liittyviä syöpiä ovat multippeli myelooma, lymfooma ja keuhkosyöpä.

10. Iskias

Iskias on tila, joka ilmenee, kun iskiashermo puristuu. Tämä hermo kulkee selkärangan pohjasta alas jalkoihin. Iskiaan yleisin syy on tyrä tai pullistuva lannenikamavälilevy.

Tämä tila voi aiheuttaa vaihtelevan voimakkuuden ja heikkouden alaselän ja jalkojen kipua. Sen hoito riippuu epämukavuuden asteesta, mikä vaihtelee NSAID-lääkkeiden käytöstä paikallisiin kortikosteroidi-injektioihin.

Lue lisää: Levottomat jalat -oireyhtymä eli Willis-Ekbomin sairaus

Mitä tehdä, jos esiintyy jalkojen heikkoutta?

Jalkojen heikkous on oire, joka vaatii lääketieteellistä arviointia. Jos se ilmaantuu äkillisesti ja siihen liittyy muita oireita, kuten epäselvää puhetta, virtsarakon hallinnan menettämistä tai kävelykyvyttömyyttä, on mentävä välittömästi päivystykseen, koska kyseessä voi olla aivohalvaus.

Vastaavasti on syytä kääntyä erikoislääkärin puoleen, jos heikkous ilmenee vähitellen. Lääkäri perustaa diagnoosin vaivojen ominaispiirteisiin, liitännäisoireisiin ja fyysiseen tutkimukseen. Hän voi myös määrätä tiettyjä testejä syyn selvittämiseksi, kuten seuraavat testit:

  • Verikokeet.
  • Elektromyografia.
  • Lumbaalipunktio.
  • Magneettikuvaus.
  • CT-kuvaus.

Miten jalkojen heikkoutta hoidetaan?

Jalkojen heikkouden hoito riippuu sen syystä. Yleensä lähestymistapa perustuu seuraaviin näkökohtiin:

  • Tulehduskipulääkkeiden, kipulääkkeiden tai steroidien käyttö.
  • Fysioterapia oireiden vähentämiseksi ja alaselän ja jalkojen lihasten vahvistamiseksi.
  • Leikkaus vain silloin, kun konservatiiviset hoidot eivät ratkaise tilannetta.

Oire, jota ei pidä ottaa kevyesti

Jalkojen heikkoutta esiintyy lukuisissa häiriöissä ja sairauksissa. Se liittyy liikuntaan ja huonoon verenkiertoon. Se on kuitenkin myös varoitusmerkki useista taustalla olevista neurologisista ja verisuonitauteihin liittyvistä sairauksista, jotka vaativat huomiota mahdollisimman pian.

Älä epäröi kääntyä erikoislääkärin puoleen, jos huomaat heikkouden nopean etenemisen tai sen jatkumisen. Lisäksi kivun esiintyminen lisää ammattilaisen hoidon tarvetta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.