Logo image
Logo image

Jalkasienen ehkäisy ja hoito

3 minuuttia
On olemassa hyvin tehokkaita tapoja päästä eroon jalkasienestä luonnollisesti, mutta hoitojen kanssa täytyy olla johdonmukainen ja erittäin tarkka.
Jalkasienen ehkäisy ja hoito
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jalkasieni, tai tinea pedis, on sienitulehdus, joka koskee varpaiden välistä ihoa sekä jalkapohjia ja jalkojen sivuja.

Englanninkielinen nimitys “athlete’s foot” viittaa ainoastaan urheilijoita koskevaan tautiin, mutta kyse on yksinkertaisesti jalkojen altistumisesta kuumalle ja kostealle ilmalle.

Kuten koskee muunkin tyyppistä sientä, jalkasieni voi levitä iholta iholle kosketuksessa tai henkilökohtaisten tavaroiden jakamisen yhteydessä. Myös likaisten pintojen kautta, kuten uima-altaiden tai yleisten suihkujen lattioiden, voi saada kyseisen sienitartunnan.

Uskotaan, että noin 98 % kaikista tapauksista aiheutuvat dermatophyte -sienestä, ja loput 2 % siitä, että hiiva, kuten candida tai jokin muu bakteeri, alkaa lisääntyä.

Mikä tahansa onkin siihen syynä, jalkasienestä kärsivä ihminen haluaa normaalisti hyvin nopean hoidon ongelmaan, sillä oireet ovat erittäin epämiellyttävät, ja ne saattavat vaikuttaa haitallisesti jalkojen terveyteen.

Onko sinulla joskus ollut jalkasieni? Jatka lukemista, sillä seuraavaksi kerromme hyvistä luonnollisista keinoista tämän vaivan hävittämiseksi.

Some figure

Jalkasieni; kuinka torjut sen luonnollisesti?

Jalkasienen oireet

Mikäli sinulla on jalkasieni, saat tietää siitä melko nopeasti, sillä sen tavallisimmat oireet ovat seuraavat:

 • kova kutina
 • voimakas haju
 • rakkulat
 • kosteat haavat
 • kipu ja punoitus kyseisellä alueella

Hoidon noudattamiseen tarvitaan paljon johdonmukaisuutta ja kärsivällisyyttä, jotta jalkasieni voitaisiin poistaa täysin ja jotta jalkojen terveys voitaisiin palauttaa.

Tästä haasteellisuudesta huolimatta heti jalkasienen havaitessasi on parasta ryhtyä toimeen, jotta se katoaisi mahdollisimman pian.

Omenaviinietikka

Some figure

Jos laitat sitä jaloillesi, voit helpottaa ärsyttävää kutinaa, poistaa hajuja sekä vähentää punoitusta.

Kuinka omenaviinietikkaa käytetään jalkasienen hoidossa?

 • Sekoita yhtäläiset osat omenaviinietikkaa ja vettä kulhossa, ja anna jalkojesi olla nesteessä 20-30 minuuttia, jotta vaikutus olisi tarpeeksi tehokas.
 • Kuivaa sitten jalkasi kunnolla, ja jotta saisit parhaat tulokset, toista käsittely joka päivä.

Teepuuöljy

Tämä luonnollinen tuote auttaa hävittämään sientä ja bakteereja, ja se toimii myös tehokkaana antibioottina.

Kuinka teepuuöljyä voi käyttää jalkasienen torjunnassa?

 • Sekoita yhtäläiset osat teepuuöljyä ja oliiviöljyä, ja laita sitten seosta niille alueille, jolla sientä ilmenee. Käytä levittämiseen puuvillavanua.

Kaneli

Some figure

Kaneliparantavat terveyttä sekä taistelevat bakteereja ja sientä vastaan.

Kuinka kanelia voi käyttää jalkasienen torjunnassa?

 • Valmista hauduketta kuudesta kanelitangosta ja 3 litrasta vettä. Liota sitten jalkojasi nesteessä 20 minuutin ajan veden viiletessä.
 • Kuivaa lopuksi jalkasi hyvin, ja toista hoito joka päivä.

Aloe vera

Aloe veran kosteuttavat ja hoitavat vaikutukset tekevät siitä erinomaisen tuotteen jalkasienen hoitoon, ja se suojaa kyseisen alueen herkkää ihoa.

Kuinka aloe veraa voi käyttää jalkasienen hoidossa?

 • Kerää talteen tuoreen aloe veran lehden sisältämä geeli, ja laita sitä jaloillesi kahdesti päivässä.
 • Lisäksi sinun kannattaa käyttää jotakin sientä hävittävää tuotetta.

Jalkasieni vaivaa jatkuvasti, kuinka voin ehkäistä sienen syntymistä?

Some figure

Siitä eroon hankkiutuminen voi olla vaikeaakin, joten suosittelemme jalkasienen ehkäisyä sen sijaan, että sitä hoidettaisiin vasta sen jo ilmettyä.

Käytä kunnollisia kenkiä

Ihanteellista olisi, että käyttäisit sellaisia kenkiä, jotka antavat ihon hengittää sekä estävät kosteuden ja kuumuuden lisääntymisen – nämä tekijät ovat pääsyyt jalkasienen kehittymiseen.

Vältä sukkien ja kenkien yhteiskäyttöä

Huolimatta siitä, kuinka läheinen joku ihminen sinulle on, ei kannata jakaa sellaisia asioita, jotka ovat kosketuksissa jalkojen kanssa, sillä tämä edistää sienen leviämistä.

Älä kävele paljain jaloin kosteilla pinnoilla

Joillekin ihmisille paljain jaloin kävely ei ole ongelma esimerkiksi uima-altaiden ympäristössä, pukuhuoneissa tai yleisissä suihkuissa – tämä on kuitenkin usein syy siihen, että jalkasientä syntyy. On siis aina hyvä idea käyttää sandaaleja ja desinfioida ne kotiin päästyäsi.

Kuivaa jalat kunnolla

Jos et kuivaa jalkojasi hyvin, varpaiden väliset alueet tulevat pysymään kosteina, mikä luo ihanteellisen ympäristön sienen leviämiselle. Kannattaa siis aina varmistaa, että olet kuivannut ihosi täysin ennen kuin laitat jalkaan sukat ja kengät.

Torju jalkasieni ja hoida se luonnollisesti, pidä mielessäsi nämä yksinkertaiset vinkit!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Canela – Cancer Care of Western New York. (n.d.). Retrieved December 4, 2018, from https://www.cancercarewny.com/content.aspx?chunkiid=124926
 • Propiedades del aloe vera. (n.d.). Https://Www.Botanical-Online.Com/Medicinalsaloevera.Htm. Retrieved from https://www.botanical-online.com/medicinalsaloevera.htm
 • ¿Para qué sirve el aceite de Árbol de Té? Conoce sus más de 60 usos. (n.d.). Retrieved December 4, 2018, from https://www.arboldete.es/para-que-sirve.html
 • ▷ Vinagre – Propiedades del Vinagre. (n.d.). Retrieved December 4, 2018, from https://alimentos.org.es/vinagre
 • Candidiasis cutánea: MedlinePlus enciclopedia médica. (n.d.). Retrieved December 4, 2018, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000880.htm
 • Caballería, A. L., Segarra Martínez, C., & Bosque Vall, M. (n.d.). Microsporum canis: CARACTERÍSTICAS Y DIAGNÓSTICO. Retrieved from https://www.seimc.org/contenidos/ccs/revisionestematicas/micologia/dermatof.pdf
 • Pie de atleta. (n.d.). Retrieved from https://medlineplus.gov/spanish/athletesfoot.html
 • ¿Qué es el pie de atleta? — California Podiatric Medical Association. (n.d.). Retrieved December 4, 2018, from https://www.podiatrists.org/visitors/foothealth/espanol/athletes_foot

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.