Logo image
Logo image

Itsemurhien lisääntyminen: tärkeitä faktoja ja lukuja

3 minuuttia
Viime aikoina itsemurhat ovat lisääntyneet psykososiaalisista syistä johtuen. Puhumme itsemurhien kehityssuunnasta ja niiden mahdollisista ehkäisytavoista.
Itsemurhien lisääntyminen: tärkeitä faktoja ja lukuja
Viimeisin päivitys: 12 huhtikuuta, 2023

Maailman terveysjärjestön mukaan noin miljoona ihmistä tekee itsemurhan vuosittain. Valitettavasti määrä on lisääntynyt viime aikoina. Vaikka emme aina ole tietoisia siitä, ihmisen päätös lopettaa elämä ei ole vain yksilöllinen, sillä myös sosiaalisilla tekijöillä on roolinsa. Siksi on aika käsitellä itsemurhien lisääntymistä vakavasti ja tietoisesti.

Jos niin monet ihmiset pitävät kuolemaa ainoana keinona päästä eroon kärsimyksestään, on selvää, että yhteiskunnassamme on jotain vialla. Työ- ja taloudellinen stressi, individualismi ja yksinäisyys, sosiaalisen elämän puute, huono mielenterveyshuolto jne. On monia parannettavia alueita, jos haluamme lopettaa tämän nousevan trendin.

Itsemurhalukuja

Vaikka itsemurha on aiheena tabu ja siihen liittyy paljon leimoja, se on todellisuutta, jonka kanssa elämme päivittäin. Se muodostaa yli puolet kaikista väkivaltaisista kuolemista maailmanlaajuisesti ja on kolmanneksi yleisin kuolinsyy 15–29-vuotiaiden nuorten keskuudessa.

Itsemurhakäyttäytyminen vaikuttaa kaikenlaisiin taustoihin, luokkiin ja kaikenikäisiin ihmisiin. Ei se koske vain nuoria.

Merkittävää ilmaantuvuutta on havaittu yli 65-vuotiailla. Myös lapsiväestö, jota pidettiin aiemmin matalariskisenä, on kokenut itsemurhien määrän kasvun.

Jos nämä luvut näyttävät huolestuttavilta, on pidettävä mielessä, että ne eivät edes kuvasta koko tilannetta. Monet tapaturmina kirjatut kuolemat ovat itse asiassa olleet itsemurhia. Myös passiiviset itsemurhat (joita tekevät pääasiassa vanhemmat ihmiset) jäävät huomiotta.

On monia itsemurhayrityksiä, jotka, vaikka ne eivät pääty kuolemaan, ovat myös hälyttäviä. Edellä esitetyn perusteella itsemurhayritykset lisääntyivät 250 % lapsi- ja nuorisoväestössä vuonna 2022.

Kaikki nämä tiedot varoittavat meitä siitä, että suuri osa väestöstä kokee vakavia tunne-ongelmia ja elää niin stressaavia kokemuksia, jotka asettavat heidät mahdottomiin tilanteisiin.

Some figure
Itsemurhan todellisuus tuli selväksi lapsiväestössä. Ennen tätä ryhmää pidettiin matalariskisenä, mutta ei enää.

Jatka lukemista: Eksistentiaalinen masennus: kun elämältä menee tarkoitus

Faktoja pohdittavaksi

Niille, jotka eivät ole koskaan olleet tällaisessa tilanteessa, voi olla monimutkaista ymmärtää, että joku tekisi päätöksen lopettaa elämänsä. Mutta totuus on, että kukaan ei ole turvassa ja että tyhjyys ja epätoivo voivat hiipiä sisään milloin tahansa ja vakuuttaa meidät siitä, ettei ulospääsyä ole.

Vaikka syyt ja riskitekijät voivat vaihdella kontekstin mukaan, on tiettyjä tekijöitä, joiden tiedetään liittyvän itsemurhakäyttäytymiseen:

 • Pahoinpitelyn uhriksi joutuminen.
 • Häirintä tai fyysinen tai henkinen väkivalta. Itse asiassa kiusaaminen on yksi suurimmista riskitekijöistä alaikäisten kohdalla.
 • Sensaatiotyyppinen tiedon levittäminen itsemurhista tiedotusvälineissä.
 • Henkilö kärsii tietystä psykologisesta haavoittuvuudesta, mielenterveyshäiriöstä tai on aikaisemmin yrittänyt itsemurhaa.
 • Vahvojen ihmissuhteiden ja tukiverkoston puute.
 • Hyvien selviytymisstrategioiden puute haitallisten ja stressaavien tilanteiden hallitsemiseksi.

Yllä mainittujen asioiden lisäksi maailmanlaajuinen koronaviruspandemia on myötävaikuttanut itsemurhien lisääntymiseen maailmanlaajuisesti. Se toi vakavia seurauksia: miljoonia työpaikkoja tuhoutui, talousjärjestelmät kärsivät, jatkuva pelon pommittaminen tiedotusvälineiden kautta, rutiinien häiriintyminen ja sosiaalisten yhteyksien menetys.

Tämä tilanne on heikentänyt monen mielenterveyttä merkittävästi. Ja koska tapahtumien hallitsemiseksi ei kehitetty mielenterveysresursseja, itsemurha on saatettu nähdä ainoana ulospääsynä.

Some figure
Eristyneisyys ja sosiaalisten siteiden katkeaminen lisäävät itsemurhariskiä.

Lue lisää: Itsemurhasta puhumisen tärkeys

Toimia itsemurhien lisääntymisen ehkäisemiseksi

Yleensä kun puhumme itsemurhasta, keskitymme vain siihen henkilöön, joka on päättänyt elämänsä. Mutta se on rakenteellinen ongelma, joka kattaa koko yhteiskunnan.

On ryhdyttävä toimenpiteisiin itsemurhien kasvun hillitsemiseksi eri osa-alueilla: hallinto, terveys sekä sosiaali-, perhe- ja yksilöhuolto. Itsemurhien ehkäisyohjelmia on suunniteltu, ja niistä on saatu onnistuneita tuloksia.

Lisäksi on harkittava muita toimenpiteitä:

 • Kouluttaa ja lisätä väestön tietoisuutta itsemurhista, niiden syistä ja seurauksista.
 • Poistaa tabu ja stigma, puhua siitä kunnolla ja tietoisesti. Median tulisi tässä yhteydessä korostaa mahdollisia ratkaisuja ja tapoja auttaa.
 • Luoda ohjelmia, joissa on erityiset ominaisuudet kullekin kohderyhmälle.
 • Rajoittaa riskitekijöiden vaikutusta ja tehostaa suojatekijöitä.
 • Kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia havaitsemaan varhaiset varoitusmerkit.
 • Tarjota riittävää, laadukasta ja erikoistunutta mielenterveyshuoltoa.

Lyhyesti sanottuna itsemurhien lisääntymisen pysäyttäminen on kiireellinen aihe, ja meidän kaikkien on puhallettava yhteen hiileen siinä auttamiseksi. Itsemurhaa harkitsevan henkilön tulee saada nopeasti tukea ja hoitoa sekä ympäristöstään että ammattilaisilta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Arias López, H. A. (2012). Factores de éxito en programas de prevención del suicidio. Revista Vanguardia Psicológica Clínica Teórica y Práctica3(2), 215-225.
 • Benítez Camacho, É. (2021). Suicidio: el impacto del Covid-19 en la salud mental. Medicina y ética32(1), 15-39.
 • Navarro-Gómez, N. (2017). El suicidio en jóvenes en España: cifras y posibles causas. Análisis de los últimos datos disponibles. Clínica y Salud28(1), 25-31.
 • Velásquez Suarez, J. M. (2013). Suicide in the Elderly. Revista Colombiana de Psiquiatría42, 80-84.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.