Itämainen sisustustyyli: 10 sisustusvinkkiä kotiin
Näemme nykyään itämaisen sisustuksen elementtejä kaupoissa, kodeissa ja monissa muissa paikoissa. Tämä on hyvin muodikas trendi, jossa käytetään eri aasialaisista kulttuureista inspiraation saaneita motiiveja.
Buddha-patsaat, kiinalaiset maljakot ja posliinit, pallonmuotoiset valaisimet ja väliseinät yhdistyvät ja välittävät ajatuksen seesteisyydestä ja rauhallisuudesta ja ottavat huomioon joitakin feng shuin periaatteita.
Jos haluat saavuttaa tämän eksoottisen ja kiehtovan vaikutelman, lue eteenpäin. Tutustu, millainen on itämainen sisustustyyli sekä millaisia helppoja ja käytännöllisiä sisustusideoita voit soveltaa kodissasi.
Millainen on itämainen sisustustyyli?
Kun puhumme “itämaisesta sisustustyylistä”, termi saattaa tuntua hieman epämääräiseltä, koska se kattaa hyvin monenlaisia kulttuureja. Ensinnäkin on arabimaita, jotka vaikuttavat Lähi-idässä, sitten Intia, ja Kaukoidässä hallitsevat Kiina ja Japani.
Vähättelemättä muita maita, juuri viimeksi mainitut maat ovat suurimpia inspiraation lähteitä sille suuntaukselle, josta puhumme. Ennen kaikkea ne ottavat huomioon joitakin fengshui –periaatteita sisustuksessa.
Itämaisessa sisustustyylissä on paljon vaihtelua. Tätä silmällä pitäen tarkastellaanpa joitakin sen piirteitä, jotka on sovitettu länsimaihin:
- Useita tyylejä voidaan yhdistää toisiinsa.
- Tavoitteena on luoda harmoniaa ja rauhaa ja kutsua rentoutumaan.
- Kylmiä sävyjä ja lämpimiä värejä sisältävien elementtien välillä voidaan havaita kontrasteja.
- Siihen liittyy sellaisten elementtien koristeellinen käyttö, joilla on symbolinen arvo tai jopa hengellinen merkitys.
- Joissakin kulttuureissa on taipumusta minimalismiin, kun taas toisissa on enemmän elementtien runsautta.
Saatat olla kiinnostunut lukemaan myös tämän: Etninen sisustus: vinkkejä sen toteuttamiseen kotona
Parhaat itämaiset sisustusvinkit kotiisi
Jos haluat itämaisen sisustuksen, sinun ei pitäisi ajatella vain kiinalaisten tai japanilaisten motiivien sisällyttämistä. Sinun on otettava huomioon tietyt periaatteet huonekalujen, värien ja tilan yleisen harmonian suhteen.
1. Maltillisuus ja tasapaino
Itämaisessa sisustuksessa pyritään harmoniseen sisustukseen. Tämä ei välttämättä tarkoita minimalismia, mutta ylilyöntejä koristeiden suhteen on vältettävä.
On pyrittävä maltillisuuteen ja tasapainoon. On tärkeää pitää mielessä huonekalujen ja elementtien jakautuminen, jotta visuaalinen painoarvo säilyy hyvänä. Tätä varten on leikiteltävä muodoilla, kooilla ja sävyillä.
Tämä ei tietenkään aina tarkoita tiukkaa symmetrisyyttä, mutta se tarkoittaa järjestystä. Kaikella pitäisi olla oma paikkansa ja samalla pitää mielessä sekä toiminnallisuus että estetiikka.
2. Käytä luonnollisia elementtejä
Toisaalta suositellaan mieluummin luonnonmateriaalien kuin synteettisten materiaalien käyttöä. Eli ei muovia, vaan sen sijaan käytetään kivestä, puusta, riisipaperista, silkistä tai bambusta valmistettuja huonekaluja ja yksityiskohtia.
Näillä on symbolista arvoa, joka liittyy yhteyteen maan kanssa. Lisäksi ne tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia saada aikaan erilaisia vaikutuksia tiloissa, koska ne sopivat hyvin yhteen keskenään.
Lisäksi voidaan lisätä pieni suihkulähde tai muita äänikappaleita (vesiputouksen ääni, tuulenvire) sekä tuoksuja, jotta saadaan tunne, että ollaan uppoutuneena luontoon.
Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Miksi norsuja käytetään sisustuksessa ja koristelussa?
3. Pehmeät sävyt, joissa on eloisia vivahteita
Edellisen kohdan jälkeen itämaisessa sisustuksessa käytetään luonnosta peräisin olevia sävyjä, erityisesti pehmeitä sävyjä, kuten beigeä ja ruskeaa, jotka muistuttavat hiekkaa tai halkoja. Joskus myös vihreää, joka liittyy kasvillisuuteen.
Seinillä tai huonekaluissa on tavallista käyttää valkoista. Mutta kontrastiksi voidaan käyttää kirkkaampia ja voimakkaampia värejä, kuten punaista ja oranssia. Kulta ja pronssi ovat hyvin tyypillisiä maljakoissa tai patsaissa.
4. Valaistus
Valaistus on hajanaista, ja se suosii yleensä luonnonvaloa. Tätä tarkoitusta varten suositellaan riisipaperipaneelien asettamista.
Tätä vaikutusta haetaan myös lampuilla, jotta luodaan intiimimpi ilmapiiri. Itämaiselle sisustukselle ominainen elementti on bambusta ja paperista valmistetut pallotyyppiset lampunvarjostimet.
5. Matalat huonekalut
Länsimaiseen korkeampaan tyyliin verrattuna itämaisessa sisustuksessa suositaan yleensä matalampia huonekaluja. Tyypillisen sohvan istuinosa on noin 60 senttimetriä korkea, kun taas arabityyppinen majli on vain 15 senttimetrin korkeudella maasta.
Sohvapöytien on tietenkin oltava sopivan korkuisia. Ja koska huonekalut eivät ole kovin suuria, tämä vaikuttaa osaltaan siihen, että tilat näyttävät leveämmiltä.
Vastaavasti makuuhuoneessa käytetään matalia sänkyjä, jotka joskus koostuvat vain lattialla olevasta matosta tai patjasta. Tosin sanotaan, että lattialla nukkuminen ei ole kovin hyväksi selän ja niskan terveyden kannalta.
Huonekalujen tulisi olla puusta (setri tai tiikki). Suorat linjat näkyvät yleensä paremmin, samoin voimakkaasti lakatut pinnat. Silkkityyny tulisi aina olla.
6. Matot ja tatamit
Itämainen sisustustyyli sisältää aina mattoja. Persialaiset tai turkkilaiset eli paksut ja raskaat tyypit eivät sovi. Pikemminkin suositaan minimalistisia malleja, joissa on yksi sävy, beigen tai maanläheisiä sävyjä. Samoin tatamia käytetään olohuoneessa, ruokasalissa tai makuuhuoneessa.
7. Liukuovet
Liukuovia kutsutaan shojiksi. Niiden erityispiirteenä on, että ne paitsi auttavat säästämään tilaa myös suodattavat valoa, mikä luo miellyttävän ilmapiirin. Ne on valmistettu puusta ja riisipaperista.
8. Zen-puutarha
Itämainen sisustus ei ole täydellinen ilman zen-puutarhaa. Hiekasta, sorasta ja kivistä tehdyt puutarhat muodostavat ihanteellisen tilan meditaatiolle ja filosofiselle pohdinnalle.
Jos sinulla ei ole tilaa täysikokoiselle puutarhalle, voit hankkia pienoiskoossa olevan puutarhan. Näin se toimii koristeena.
9. Koristeet ja koristeelliset täydennykset
Emme voi myöskään olla mainitsematta itämaista sisustusta täydentäviä koristeita, joista osa on tyypillisiä perinteisten japanilaisten talojen symboliikalle. Yleisimmin käytettyjä ovat muun muassa seuraavat:
- Maljakot: Ming-dynastian tyyppisiä valko-sinisiä maljakoita tai kauniita satsuma-maljakoita, joissa kulta on hallitsevassa asemassa.
- Maalaukset ja seinävaatteet, joissa on samoja tai muita motiiveja, kuten kiinalaisia ideogrammeja, yin ja yang tai I-Chingin trigrammeja.
- Pienet patsaat: Buddha, samurai, geisha, pienoispagodit tai pieni kissa, joka liikuttaa tassuaan (maneki neko).
- Lamput, kynttilänjalat ja suitsukkeet.
10. Muita ideoita ja suosituksia
Itämaisessa sisustuksessa on monia eri tyylejä. Siksi voimme sekoittaa niitä tai suosia yhden kulttuurin tunnusomaisia elementtejä toisen kulttuurin sijaan:
- Japanilainen tyyli on minimalistisempi.
- Kiinalaisessa tyylissä on yleensä paljon punaista ja kirkkaankeltaista.
- Arabialaistyylisessä sisustuksessa on enemmän geometrinen suuntaus.
- Hindutyyli on varsin värikäs.
Itämainen sisustustyyli kotona
Itämaiseen tyyliin sisustaminen voi olla niinkin yksinkertaista kuin seinävaatteiden, posliinin ja paneelien sijoittaminen. Toisin sanoen, sinun ei tarvitse ylikuormittaa tilaa esineillä. Kyseessä on pikemminkin suuntaus, joka, vaikka se onkin edelleen eksoottinen, on hieman lähempänä minimalismia.
Toisaalta, jos et voi tai et halua muuttaa koko taloa, voit järjestää pienen teehuoneen. Laita sinne matala pöytä ja kauniita teekannuja ja -kuppeja. Älä unohda mattoa sisäänkäynnin kohdalla, sillä useimmissa itämaisissa kulttuureissa on tapana riisua kengät pois huoneeseen astuessa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Álvarez, J. (2008). Feng Shui: El Arte del diseño: creando armonía en el espacio y en el tiempo. Buenos Aires – Argentina, Ed. Kier.
- Evraud, M., & Le Hardy, S. (2006). Cómo aplicar el Feng Shui: Claves para el hogar, el jardín, el trabajo, el amor y la amistad. Barcelona – España, Ed. Amat.
- Falqui, R. (2014). La simbologia negli interni delle case giapponesi tradizionali (Tesis de maestría). Universidad Politécnica, Valencia – España.
- Lianhui, L., Shan, W., Jin, R. & Ding, X. (2022). Chinese decorative color based on improved AlexNet in interior decoration design. Hindawi. https://doi.org/10.1155/2022/2358905.
- McGovern, S. (2016). The Ryôan-Ji zen garden: textual meanings in topographical form view all authors and affiliations. SAGE Journals, Volume 3(3). https://doi.org/10.1177/1470357204045787
- Van Tonder, G., Lyons, M. & Ejima, Y. (2002). Visual structure of a Japanese Zen garden. Nature vol. 419, pp. 359–360.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.