Interpersonaalinen terapia: milloin sitä suositellaan?

Interpersonaalisessa terapiassa keskitytään hoitamaan sellaista masennusta, joka liittyy psykososiaaliseen kontekstiin. Haluatko tietää lisää? Kerromme siitä kaiken alla.
Interpersonaalinen terapia: milloin sitä suositellaan?

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ihmissuhteet ovat usein monimutkaisia. Onkin normaalia, että niiden kanssa on ongelmia ja että syntyy riitoja, jotka vaikuttavat psyykkiseen terveyteemme. Niiden käsittelemiseksi parhaalla mahdollisella tavalla kehitettiin interpersonaalinen terapia vuonna 1969.

Gerald Klerman ja Myrna Weissman keksivät uuden terapiamuodon liittämällä kunkin potilaan sairauden tai ongelman (masennus, heikko itsetunto, ahdistus) siihen psykososiaaliseen kontekstiin, jossa he elivät.

Tässä terapiassa keskitytään usein voimakkaisiin masennushäiriöihin, vaikkakin nykyään sillä hoidetaan muitakin tiloja. Sen hyötyjä ovat ihmisten välisten konfliktien ratkeaminen, surun käsittely ja masennuksen voittaminen.

Miten interpersonaalinen terapia toimii?

Interpersonaalinen terapia keskittyy masennukseen, syömishäiriöihin tai muihin sellaisiin häiriöihin, joiden alkuperä piilee ihmissuhteiden huonossa hallinnassa ja tavassa lähestyä niitä. Terapian taustalla on eräitä nykyisiä menetelmiä, kuten psykoanalyysi, kognitiivis-behavioraalinen terapia ja humanismi.

Interpersonaalinen terapia on kuitenkin omanlaisensa terapia eikä se kuulu mihinkään edellä mainituista. Mekanismit, joihin siinä keskitytään, ovat potilaan oireet, hänen konfliktinsa ja hänen ylläpitämänsä ihmissuhteet.

  • Oireet: Potilas voi olla surullinen, hänellä voi olla heikko itsetunto, hänellä ei ole enää tahtoa tehdä asioita joihin hän aiemmin suhtautui intohimoisesti, hänellä ei ole lainkaan motivaatiota jne.
  • Konfliktit: Jotkut näistä ovat ilmiselviä, kuten kaltoinkohteleva pomo, vahingollinen parisuhde, yhteydenpito haitalliseen perheeseen jne.
  • Ihmissuhteet: Tunneriippuvuus, kyvyttömyys asettaa rajoja, kyvyttömyys kertoa omista toiveista ja kyvyttömyys katkaista haitallisia ihmissuhteita.
Interpersonaalinen terapia on tarkoitettu masennuksen hoitoon
Interpersonaalinen terapia sopii erinomaisesti masennuksen ja konfliktien hoitoon, jotka vaikuttavat henkiseen hyvinvointiin.

Interpersonaalinen terapia

Kun tällaisia ongelmia havaitaan, interpersonaalinen terapia voi alkaa. Ensiksi tulee tehdä alustava haastattelu, jotta ammattilainen pääsee diagnoosiin ja saa selville, mikä kyseistä potilasta vaivaa.

Sitten terapeutti sukeltaa syvemmälle näihin ongelmiin. Jos potilaalla on syvä masennus, hän saattaa tarvita lääkehoitoa täydentämään terapiaa. Siitä on hyötyä joissakin tapauksissa.

Se, kuinka paljon istuntoja tarvitaan ja kuinka usein niissä käydään, riippuu kunkin yksilön kehityksestä. Terapeutti tekee tarvittavat muutokset muokatakseen terapiaa niin, että potilaan tilanteessa alkaa näkyä huomattavaa parannusta.

Milloin interpersonaalinen terapia kannattaa?

Interpersonaalinen terapia on hyödyllistä silloin, kun ihmissuhteissa on konflikteja, jotka aiheuttavat paljon pahoinvointia. On normaalia, että niiden käsittelemiseksi asianmukaisesti ei ole resursseja, ja tämän vuoksi psykoterapia on niin tarpeellista.

Tällainen terapia hyödyttää myös silloin, kun läheinen kuolee. Surun käsittely on hankalaa ja voi saada läheisensä menettäneen ihmisen vaipumaan syvään masennukseen. Tällainen terapia voi osaltaan auttaa suruprosessissa.

Voimme mainita myös ihmissuhdeongelmat, jotka ovat seurausta huonosta kommunikaatiosta, rajojen puutteesta, haitallisista ihmissuhteista ja niin edelleen. Tällaisella terapialla voidaan hoitaa ja ratkaista kaikki nämä ongelmat: se tarjoaa erittäin hyödyllisiä resursseja paitsi nykyhetkeä, myös tulevaisuutta ajatellen.

Kun mikään ei ole auttanut masentunutta, interpersonaalinen terapia voi tuoda suuren muutoksen. Pelkät lääkkeet eivät auta pääsemään yli tästä elämää rajoittavasta sairaudesta. Näin ollen interpersonaalinen terapia on hyvin hyödyllinen terapiamuoto.

Älä jätä lukematta: Prozac: lääke masennuksen hoitoon

Millaisia tuloksia sillä saa?

Tällaisen terapian kaikkein huomattavin tulos on potilaan voinnin koheneminen. Potilas ei välttämättä ole päässyt masennuksesta kokonaan yli, mutta se onkin erittäin pitkä tie. Tästäkin huolimatta, lyhyellä aikavälillä, henkilö on halukkaampi tekemään asioita ja löytää jälleen kadonneen motivaation.

Eräs hyvin huomionarvoinen seikka on se, että henkilön ihmissuhteista tulee paljon terveempiä. Henkilö suhtautuu toisiin eri tavalla, koska nyt hänellä on enemmän resursseja konfliktien käsittelemiseen, rajojen asettamiseen ja ratkaisujen löytämiseen ihmissuhdeongelmiinsa. Lisäksi hänen on helpompi ottaa etäisyyttä haitallisiin ihmisiin.

Interpersonaalinen terapia auttaa parantamaan ihmissuhteita
Interpersonaalinen terapia ei ainoastaan auta potilasta voittamaan masennusta, vaan tarjoaa myös resursseja ihmissuhteiden parantamiseen.

Milloin mennä terapiaan?

Sinun tulisi mennä interpersonaalisessa terapiassa koulutuksen saaneen ammattilaisen luo silloin, kun muun tyyppiset terapiat eivät toimi. Näin tulisi toimia myös silloin, kun sinulla on ihmissuhdeongelmia, vaikka ne olisivatkin mielestäsi mitättömiä. Tulet näkemään huomattavaa kehitystä.

Tavallista surullisempi olo, ongelmat töissä, se ettei tule toimeen kenenkään kanssa, vaikeudet päästä yli masennuksesta jne. ovat riittäviä syitä hakeutua interpersonaaliseen terapiaan. Ei ole mitään syytä pitkittää pahoinvointia, eikä avun pyytämisessä ole mitään pahaa.

Laiskuus, muiden ihmisten mielipiteet ja terapian hinta ovat kaikki yleisiä tekosyitä. Tällaiseen terapiaan sijoittaminen on kuitenkin parasta mitä voit tehdä päästäksesi eroon masennuksesta tai parantaaksesi ihmissuhteitasi nyt ja tulevaisuudessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alday, M. V., & Rueda, N. E. Conceptualizaciones metafóricas de los conflictos interpersonales en Psicoterapia. Anuario de Investigaciones de la Facultad de Psicología5(9), 60-75.
  • Fonseca-Pedrero, E., Pérez-Álvarez, M., Al-Halabí, S., Fernández-Álvarez, J., Suso-Ribera, C., & Crespo Delgado, E. (2021). Tratamientos psicológicos empíricamente apoyados para adultos: una revisión selectiva.
  • Olave Jaramillo, M., Rincón Hoyos, A. C., Gil, L. F., Pacheco López, R., & Alzate Sánchez, R. A. (2021). Implementación de la terapia de solución de problemas en un grupo de pacientes con depresión.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.