Ihon mikrobiomin merkitys
Ihon mikrobiomin merkitys on asia, josta meidän kaikkien tulisi olla tietoisia. Se on käsite, jota ihotautilääkärit ja immunologit tutkivat lisää päivittäin. (Ihon mikrobiomia ei kuitenkaan tulisi sekoittaa suoliston mikrobiotaan, joka, vaikka se onkin samankaltainen, ei ole sama asia!).
Mikrobiotaan viitatessamme tarkoitamme mikro-organismeja, jotka elävät toisessa, isommassa organismissa. Esimerkkinä on ihmisen suolistossa asustava mikrobijoukko. Kokonaan toinen käsite on mikrobiomi, joka käsittää mikro-organismit sekä niiden geneettisen tiedon.
Ihon mikrobiomi on siis joukko mikro-organismeja ja niiden geneettistä materiaalia, jota ihokudoksestamme tavallisesti löytyy. Vaikka emme sitä välttämättä osaakaan epäillä, iholla elää koko ajan bakteereja ja sieniä ilman, että ne aiheuttavat sairauksia.
Ihon mikrobiomin sanotaan olevan hyvin laaja ja painavan – jos sen voisi punnita – jopa puolet kehomme massasta (iho itsensä mukaan lukien). Se toimii suojaavana esteenä ulkoista maailmaa vastaan, eli ihon mikrobiomin merkitys on ilmiselvä!
Mitä ihollamme on?
Monille mikrobiomi on osa ihon määritelmää. Asiantuntijat uskovat, että emme voisi elää ilman näitä mikro-organismeja ihollamme ja että tämän vuoksi “ihon” käsite itsessään pitää ne sisällään.
Ihon ja ihon apuelinten järjestelmään kuuluvat iho, rauhaset ja osa limakalvoja, jotka ulottuvat ihosta onkaloihin.
Ihon ydintehtävä on suojaus. Se on kehon ensimmäinen käytettävissä oleva fyysinen ja immunologinen este, joka pysäyttää infektioiden etenemisen ja haitalliset ulkoiset tekijät.
Fyysisenä esteenä se on elimistön ja ulkomaailman välissä, ja immunologisena esteenä sillä on lukuisia puolustussoluja kaikkialla ihokudoksessa.
Myös homeostaasin säätelyn kannalta iho on tarpeellinen ja elintärkeä elin. Esimerkiksi ruumiinlämmön ylläpitämiseksi ihon on suoritettava asiaankuuluva lämmönsäätely. Toisaalta tiettyjen aineiden ja hormonien, kuten D-vitamiinin, on läpäistävä iho muuttuakseen aktiivisiksi.
Lue myös: Mistä ihon reaktiivisuus johtuu ja miten sitä hoidetaan?
Ihon mikrobiomin tehtävät
Artikkelin alussa kerroimme, että ihon mikrobiomi on osa immuunijärjestelmää. Iholla asustava mikro-organismien joukko edesauttaa ihon suojaustehtäviä.
Tämä tavallisten bakteerien ja sienten muodostama elinympäristö torjuu muita, haitallisia ulkoisia mikro-organismeja, jotka pyrkivät asettumaan iholle. Jos patogeeninen bakteeri haluaa valloittaa ihon, se on ensin ryhdyttävä kilpasille iholla jo olevien bakteerien kanssa.
Ihon mikrobiomilla on oma pH:nsa, eli se toimii tietyssä happamuudessa, joka määrittää ihon happamuuden. Tämä pH-arvokin on immunologinen ja se luo ympäristön, joka on tietyille mikrobeille epäsuotuisa.
Yksi ihon tehtävistä on parantaminen ja korjaus. Kun ihoon tulee vaurio, sen paraneminen riippuu osaksi mikrobiomin terveydestä, joka auttaa arpeutumisprosessia sujumaan mahdollisimman hyvin. Tulehdus pysyy hallinnassa, jos ihon mikro-organismit ovat tasapainossa.
Käy lukemassa myös: Atooppisen ihon hoito talvikuukausina
Ihon jokaisella osalla on oma mikrobiominsa
Eräät tieteelliset tutkimukset ympäri maailmaa ovat pyrkineet luokittelemaan ihon mikrobiomin selvittääkseen edes jonkin asteen tarkkuudella, mitkä mikro-organismit elävät milläkin kehon alueella. Löydökset viittaavat siihen, että ihon jokaisella alueella on oma mikrobiominsa.
Niiden välisistä eroista huolimatta alueet pysyvät suhteellisen vakaina ajan mittaan. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kasvojen bakteerit pysyvät samoina vuosien kuluessa, myös olosuhteiden muuttuessa.
Alueet, joiden populaatiot pysyvät ennallaan kaikkein eniten, ovat ihon rasvaiset kohdat. Paikka, jossa on hyvin vakaa bakteerikanta, on ulkoinen korvakäytävä, jossa elää vakituisesti myös sieniä.
Sitä vastoin kosteat alueet ovat epävakaampia. Jaloissa tapahtuu sellaisia mikrobiomin muutoksia, joita ei ole havaittu muissa vastaavissa osissa, kuten kämmenissä. Selitys piilee kosteuden kertymisessä, joka on oleellinen tekijä mikrobien kasvulle ja kehittymiselle.
Ihon mikrobiomin merkitys
Meillä kaikilla on ihon mikrobiomi. Se ei ole haitaksi, vaan päinvastoin: sitä tarvitaan!
Näiden mikroskooppisten organismien ansiosta vältämme sairaudet, jotka voisivat hankaloittaa eloamme. Tästä syystä meidän on ymmärrettävä, että asianmukainen ihonhoito vaikuttaa niiden elinympäristöön ja tätä myötä parantaa vastustuskykyämme.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ríos-Yuil, José Manuel. “La piel como un ecosistema: importancia del microbioma cutáneo.” Revista Médica de Panamá-ISSN 2412-642X 34.3 (2014): 30-35.
- Lázaro ML. Principios básicos de la Microbiótica. En: Lázaro LA., coordinador. Microbiota: Nutrición simbiótica y microorganismos regeneradores. Madrid: Integralia SL; 2014. p. 188.
- Prieto, JM Rumbo, Luis Arantón Areosa, and Juan Santiago Cortizas Rey. “Mapa microbiano de la piel humana: conociendo a nuestros huéspedes.” Enfermería Dermatológica 12.34 (2018): 18-22.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.