Käsien ja jalkojen kovettumien hoito

Kovettumia esiintyy yleensä jaloissa ja käsissä. Vaikka ne eivät yleensä aiheuta komplikaatioita, ne ovat epäesteettisiä ja voivat aiheuttaa epämukavuutta. Selvitä, miten kovettumia voidaan hoitaa sekä ennaltaehkäistä.
Käsien ja jalkojen kovettumien hoito

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kovettumat ovat ihon uloimman kerroksen paksuuntumista, ja niitä esiintyy yleensä käsissä ja jaloissa. Ne ovat melko ärsyttäviä, sillä ne eivät ole vain epäesteettisen näköisiä, vaan myös epämiellyttäviä ja voivat johtaa suurempiin vaivoihin. Siksi kovettumien hoito on tärkeää, ja mieluiten jo ennen kuin ne pääsevät äitymään pahemmaksi ongelmaksi. Haluatko tietää lisää? Lue eteenpäin!

Kovettumat muuttuvat ajan myötä hilseileviksi ja kuiviksi. Vaikka ne eivät aina aiheuta suurta epämukavuutta, ne saattavat aiheuttaa kipua, kun alueelle kohdistuu painetta. Ne voivat jopa halkeilla ja vuotaa verta. Onneksi niiden parantamiseksi on lääketieteellistä hoitomuotoja.

Mitä kovettumat ovat ja miksi niitä esiintyy?

Kovettumat ovat käytännössä ihon uloimman kerroksen eli orvaskeden liikakasvua. Tämä johtuu jatkuvasta kitkasta tai ylikuormituksesta kyseisellä ihoalueella. Tämän seurauksena on tila, jota kutsutaan hyperkeratoosiksi, mikä tarkoittaa kovaa, sakeutunutta ihoaluetta.

Kovettumia aiheuttavat ulkoisen elementin luoma paine ja kitka, joka kohdistuu tiettyyn paikkaan. Kovettumia tulee usein jalkohin, vääränlaisten jalkineiden käytön seurauksena. Toisaalta käsissä se johtuu yleensä paineen muodostavan elementin jatkuvasta käytöstä.

Ihon paksuuntuminen on ihon oma suojamekanismi. Keho reagoi kitkaan ja tuottaa enemmän soluja tämän kovan kerroksen muodostamiseksi. Joskus kovettumia esiintyy myös vaivaisenluiden tai muiden jalkojen epämuodostumien takia.

Jalkojen kovettumien hoito on melko yksinkertaista.
Käsien ja jalkojen kovettumia syntyy kun ihoalueelle kohdistuu jatkuvaa painetta ja hankausta. Näin tapahtuu usein vääränlaisten jalkineiden käytön yhteydessä.

Käsien ja jalkojen kovettumien tyypit

Kovettumia on kolmea perustyyppiä. Ne ovat seuraavat:

  • Kovia kovettumia. Ne ovat yleisimpiä ja niille on ominaista kompakti koostumus. Niitä esiintyy useammiten jaloissa.
  • Pehmeät kovettumat. Niillä on kumimainen koostumus ja ne ovat yleisempiä varpaiden väleissä.
  • Vaskulaariset ja neurovaskulaariset kovettumat. Ne ovat samanlaisia ​​kuin kovat kovettumat, mutta niiden sisällä on verisuonia. Neurovaskulaarisissa kalluksissa on hermokudosta ja ne ovat yleensä tuskallisimpia.

Diagnoosi

Suurin osa kovettumista voidaan havaita paljaalla silmällä tai kosketuksella. Ihon paksuuntuminen ja kovuus ovat yleensä niiden erottavin piirre. Lääkärin on kuitenkin aina tärkeää arvioida tilanne, koska joskus taustalla voi olla myös muita ongelmia, jotka on ensin hoidettava.

Lääkäri, yleensä jalkaterapeutti, suorittaa alueen perusteellisen tutkimuksen. Tarvittaessa he tilaavat röntgen- tai muita kuvantamismenetelmiä. Tavoitteena on arvioida luiden kunto ja selvittää, onko taustalla poikkeavuuksia.

Kovettumien lääketieteelliset hoidot

Kovettumien pääasiallinen hoito on välttää ongelmia aiheuttavaa hankausta ja painetta. On tärkeää vaihtaa jalkineet sopivampiin ja käyttää suojaavia käsineitä, jos kovettumat ovat käsissä.

Joskus on tarpeen käyttää pohjallisia alueen suojaamiseksi ja uusien kovettumien estämiseksi. Toisaalta lääkärit voivat suorittaa myös joitain muita toimenpiteitä, varsinkin jos kovettuma on kivulias.

Ylimääräisen ihon leikkaaminen

Lääkäri voi leikata paksuuntuneen ihokerroksen leikkausveitsellä. Tämä on asianmukainen toimenpide kovettuman poistamiseksi. On tärkeää pitää mielessä, että terveydenhuollon ammattilaisen tulisi suorittaa tämä toimenpide niin, että se tehdään oikein ja vältetään mahdollinen infektioriski.

Lääkkeet

Markkinoilla on 40-prosenttisia salisyylihappolappuja, jotka poistavat kovettumia erittäin tehokkaasti. Ihannetapauksessa lääkäri on se, joka ilmoittaa, onko tämä asianmukainen toimenpide kussakin tapauksessa ja millä tavalla sinun tulisi hoitaa kovettumia.

Joskus on hyvä vaihtoehto viilata paksuuntunut iho hohkakivellä, kynsiviilalla tai pahviviilalla ennen laastarin kiinnittämistä. On myös mahdollista, että laastarin käyttämisen sijaan lääkäri voi suositella samaa ainetta sisältävää geeliä.

Pohjalliset

Ortopediset ja mittatilaustyönä tehdyt pohjalliset voivat olla hyvä vaihtoehto joillekin ihmisille. Lääkärit tekevät diagnoosin henkilöille, joilla on jonkinlainen jalkojen epämuodostuma. Pohjalliset toimivat estämällä jalkineiden hankausta tai painetta.

Leikkaus

Harvinaisissa tapauksissa lääkäreiden on suoritettava kirurginen toimenpide kovettumien poistamiseksi.  Tämä tapahtuu, kun jalassa tai kädessä on epämuodostumia, minkä vuoksi kitkaa tai painetta ei voida välttää. Jos muodostuu haavaumia tai infektioita, lääkärin on ehkä poistettava vaurioitunut kudos.

Kovettumia on monia hoitomuotoja. Jos muut hoitotoimenpiteet eivät toimi, henkilölle voidaan tehdä leikkaus.

Luonnolliset tuotteet kovettumia vastaan

On joitain luonnollisia tuotteita, jotka voivat myös auttaa kovettumien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Jotkut suosittelevat esimerkiksi laittamaan puolikas sipuli kovettuma-alueelle yön yli. Sipulin sisältämä happo pehmentää kovettumia ja helpottaa kovettuman poistamista hohkakivellä viilattaessa.

Voit tehdä vastaavan hoidon raastamalla kaksi valkosipulinkynttä ja lisäämällä valkosipulinkynsien joukkoon ruokalusikallisen oliiviöljyä. Laita seos kovettumien päälle ja peitä sideharsolla. Anna vaikuttaa yön yli. Toista tämä toimenpide, kunnes kovettumat häviävät.

Yksi hyvä vaihtoehto on valmistaa kehäkukka-infuusio ja sekoittaa se magnesiumsulfaattiin, joka tunnetaan myös nimellä Epsom-suola. Liota sitten jalkasi tähän kovettumia pehmentävään liuokseen. On parasta tehdä tämä illalla.

Kovettumien hoito: mitä pitäisi muistaa?

On erittäin tärkeää tietää mikä aiheuttaa käsiin tai jalkoihin kovettumia. Muuten kovettumia tulee lisää, jos niitä aiheuttava tekijä on jäänyt tuntemattomaksi. Siksi ensin on selvitettävä, mikä aiheuttaa tämän ongelman.

Sinun on hoidettava jo ilmestyneitä kovettumia, koska muuten ongelma voi pahentua. Lääketieteellisten hoitojen lisäksi voit käyttää joitakin luonnollisia kikkoja. Mikäli olet epävarma tai kotihoito ei tehoa, on parasta ottaa yhteyttä lääkäriin ja noudattaa ammattilaisten antamia ohjeita.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Singh D, Bentley G, Trevino SG. Callosities, corns, and calluses. BMJ. 1996;312(7043):1403-1406. doi:10.1136/bmj.312.7043.1403a
  • Castillo, M. D. L. L. M. (2007). El uso del calzado: ¿cuándo, por qué? y sus consecuencias. Revista Mexicana de medicina física y rehabilitación, 19(4), 54-55.
  • Esson, M. G., Quiala, M. T., Pérez, A. J. H., de la Cruz, C. S., & Urgellés, A. N. (2014). Plantillas terapéuticas de madera como implemento para el tratamiento y mejoramiento de algunas enfermedades y deformidades de los pies. Revista Información Científica, 87(5), 894-903.
  • Martín, A. R., Escalera, B., & Flores, E. S. (1994). Callos y callosidades: tipos y tratamientos. Acofar: revista de la distribución farmacéutica cooperativista, (322), 24-27.
  • Hashmi F, Nester CJ, Wright CR, Lam S. The evaluation of three treatments for plantar callus: a three-armed randomised, comparative trial using biophysical outcome measures. Trials. 2016;17(1):251. Published 2016 May 17. doi:10.1186/s13063-016-1377-2

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.