Hoitoja potilaille, jotka kärsivät bursiitista

Kärsitkö sinäkin bursiitista, mutta et tiedä, miten hoitaa sitä? Jatka lukemista, sillä tässä artikkelissa jaamme erilaisia hoitomenetelmiä niille potilaille, jotka kärsivät bursiitista eli limapussin tulehduksesta.
Hoitoja potilaille, jotka kärsivät bursiitista

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Potilaat, jotka kärsivät bursiitista, eivät välttämättä aina edes tiedä mikä heidän sairautensa syy on. Vaikka toisinaan tämä limapussin tulehtuminen johtuu huonosta asennosta, vammasta tai nivelten epänormaalista sijainnista, sen syyt eivät useimmiten ole selviä edes alan ammattilaiselle.

Tästä samaisesta syystä tämä tulehdus voi osoittautua monelle potilaalle turhauttavaksi haitaksi, ja siksi haluammekin jakaa tässä artikkelissa erilaisia hoitomenetelmiä, jotka on suunnattu nimenomaan niille ihmisille, jotka kärsivät bursiitista.

Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, bursiitti on limapussissa vaikuttava tulehdus. Limapussilla puolestaan viittaamme nesteellä täytetty pussiin, joka toimii niin sanotusti nivelten suojaavana pehmusteena lihasten ja luiden välillä. Kun limapussi tulehtuu, se aiheuttaa alueella kipua sekä mahdollisesti jäykkyyttä, turvotusta tai punoitusta.

Kipu on toisinaan niin terävää ja pistelevää, että potilas voi joutua kääntymään kipulääkkeiden puoleen ennen kuin edes tietää, mikä kivun takana oleva syy mahdollisesti on. Näin ollen lääkärin vastaanotolle suuntaaminen tämäntyyppisten oireiden edessä onkin välttämätöntä, jotta lääkäri voi määrätä potilaskohtaisen hoidon, jonka tarkoituksena on saada tulehdukselle ja kivulle loppu.

Hoitoja potilaille, jotka kärsivät bursiitista

Usein silloin, kun bursiitista kärsivät potilaat tulevat lääkärin vastaanotolle, he ovat jo entuudestaan tuttuja tämän oireen kanssa. Syynä tähän on se, että monissa tapauksissa bursiitti voi ilmaantua niin lievänä, että se paranee lopulta itsestään, eikä näin ollen vaadi ollenkaan lääkärin määräämää hoitoa.

Vakavimmissa tapauksissa limapussin tulehduksesta kärsivää niveltä ei pystytä liikuttamaan ollenkaan

Joissakin tapauksissa kipu sekoitetaan huonoon asentoon tai se saa meidät ajattelemaan, että syynä on kipuilevaan paikkaan kohdistunut isku, jota emme ole edes itse huomanneet. Tästä syystä epäilemme monesti sitä, että nämä tapahtumat voivat olla syitä kärsimällemme turvotukselle tai tulehdukselle.

Ensimmäisen bursiitin jälkeen toistuvassa limapussin tulehduksessa oireet voivat kuitenkin pahentua. Kivusta voi pahimmassa tapauksessa tulla sietämätöntä, ja lisäksi potilaalla voi esiintyä myös mustelmia ja jopa kuumetta.

Vakavimmissa tapauksissa limapussin tulehduksesta kärsivää niveltä ei pystytä liikuttamaan ollenkaan. Lisäksi, jos bursiitista kärsivä henkilö tekee fyysistä työtä säännöllisesti, tulehduksen aiheuttama kipu ja epämukavuus voivat vaikuttaa merkittävällä tavalla hänen suorituskykyynsä.

Lääkkeitä bursiitin hoitoon

Ensimmäinen menetelmä, joka yleensä suunnataan bursiitin aiheuttaman kivun ja turvotuksen hoitoon, on lääkkeillä tehtävä hoito. Näiden lääkkeiden tarkoituksena on auttaa vähentämään tulehdusta ja kipua.

  • Jos bursiitti on lievä, lääkäri voi suositella kipulääkkeiden, kuten ibuprofeenin tai parasetamolin, ottamista.
  • Jos bursiitti aiheuttaa oireita, jotka haittaavat potilaan päivittäistä toimintaa, lääkäri voi määrätä potilaalle erilaisia tulehduskipulääkkeitä, kuten steroidittomia tulehduksen vastaisia lääkkeitä (NSAID) tai kortikosteroideja. Ne annetaan poistamaan liiallisen tulehdustilan, joka estää tulehtuneen nivelen tai nivelten liikuttamista.
  • Jos syynä bursiittiin on todettu infektio, lääkäri määrää potilaalle bakteeria hoitavan antibiootin.

Terapia

Joskus lääkäri voi pitää sopivana hoitomenetelmänä erilaisia terapiamuotoja. Esimerkiksi lihasten hieronta, henkilökohtainen harjoitteluohjelma tai ultraäänen käyttö voivat parantaa tämän ikävän vaivan oireita huomattavalla tavalla.

Toimintaterapiaa voidaan myös suositella tulevien tulehdusten välttämiseksi. Tässä terapian muodossa työskennellään jokapäiväisten tapojen ja tiettyjen harjoitusten parissa, joiden avulla pyritään ennen kaikkea välttämään tulehduksen uusiutumista.

Ortopediset laitteet ja tuet

Ortopedisia laitteita ja tukia voidaan joissakin tapauksissa suunnata myös niille potilaille, jotka kärsivät bursiitista

Ortopediset laitteet ja tuet tehostavat paranemista, koska ne antavat tulehduksen uuvuttamalle alueelle lepoa. Tällä tavoin potilas voi välttää alueen liikuttamista ja rasittamista, mikä puolestaan voisi johtaa vain oireiden pahenemiseen.

Lastat ovat yleensä erinomainen vaihtoehto silloin, kun tulehtuneen alueen liikuttamista pyritään estämään. Lastan käyttö riippuu kuitenkin siitä, missä kehon osassa bursiitti vaikuttaa.

Muissa tapauksissa lääkäri voi ehdottaa potilaalle kävelykeppejä tai muuta vastaavaa tukea. Lisäksi useissa tapauksissa näitä tukia käytetään terapiassa apuna erilaisten harjoitusten suorittamiseen ja uusien päivittäisten tapojen testaamiseen. Näiden harjoitusten päämääränä on välttää kipuilevan alueen rasittaminen siten, että se ei johtaisi uuden tulehduksen syntyyn.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Parhaat keinot bursiitin hoitoon kotona

Leikkaus hoitomenetelmänä niille potilaille, jotka kärsivät bursiitista

Kaikista edellä mainituista toimenpiteistä huolimatta potilas voi monissa tapauksissa kärsiä edelleen bursiitista, ja jopa säännöllisin väliajoin. Näissä tapauksissa, ja koska tiedämme että bursiitti voi pahimmassa tapauksessa lamauttaa oireillaan potilaan kokonaan, lääkäri voi pohtia leikkauksen mahdollisuutta.

Tähän resurssiin ei onneksi tarvitse turvautua kovin usein, sillä aikaisemmilla menetelmillä on yleensä mahdollista saavuttaa erittäin hyviä tuloksia. Yleisesti ottaen siis edellä mainittujen toimenpiteiden avulla tilanne paranee merkittävällä tavalla, jolloin myös uusia jaksoja on mahdollista ehkäistä.

Ennen kuin leikkauksen puoleen käännytään, lääkäri voi annostella sairastuneelle alueelle kortikosteroidilla varustettuja injektioita, joiden tarkoituksena on lievittää nivelkipua nopeasti sekä vähentää tulehdustilaa vakavammissa tapauksissa.

Useissa tapauksissa bursiitti syntyy silloin, kun ylikuormitamme niveltä, jossa ongelma ilmenee. Joka tapauksessa, ennen kuin voimme näin olettaa, on syytä kääntyä aina ensimmäisenä lääkärin puoleen. Oletko sinäkin kärsinyt bursiitista? Ja saitko silloin selville, mikä sen syynä oli?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.