Hoida närästys kaalilla
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López
Vatsan hapokkuus ja närästys ovat ärsyttäviä ja kivuliaita terveysongelmia, mutta yleensä pelkkä muutos ruokavaliossa lievittää oireita nopeasti ja ehkäisee niiden uusiutumisen.
Tässä artikkelissa selvitämme, miten närästystä ja vatsan hapokkuutta voi välttää kaalin avulla. Tämä helppo resepti on nopea valmistaa ja se sopii monen eri aterian lisukkeeksi.
Mistä närästys ja vatsan hapokkuus johtuvat?
Maha on luonnollisesti hapokas paikka, sillä vatsahapot auttavat ruokaa sulamaan kunnolla ja hajottavat sen tehokkaasti. On kuitenkin mahdollista erittää liikaa mahahappoja erinäisistä syistä johtuen, ja tämä voi johtaa poltteluun, kipuun ja happamiin röyhtäyksiin.
Närästys on epämukava tunne rintalastan alla ja se voi tehdä olosta surkean, etenkin jos se on riesana lähes joka päivä. Joissain tapauksissa mahassa sijaitseva tyrä voi aiheuttaa happojen liikkumista ylöspäin ruuansulatuskanavassa, joskus jopa ruokatorveen saakka – tämä voi aiheuttaa epämukavuutta, vatsan hapokkuutta, kipua ja tulehdusta.
Mitkä tekijät lisäävät närästystä?
- Kehno ruokavalio ja ruoka-aineiden heikko imeytyminen.
- Hapokkaiden ruokien liiallinen nauttiminen: valkoinen sokeri, valkaistut jauhot, rasvassa paistetut ruuat, punainen liha, makkarat, maito, sokeriset juomat ja alkoholipitoiset juomat.
- Ruuan hotkiminen, suuret annoskoot ja huonosti pureskeltu ruoka.
- Ruuansulatusjärjestelmän heikentyminen ja ruuansulatusentsyymien vähäisyys.
- Vatsan hapokkuutta säätelevien lääkeaineiden liikakäyttö ja hapokkuutta lisäävien ainesten liiallinen nauttiminen.
- Huonot tavat, kuten tupakointi ja liiallinen alkoholin nauttiminen.
- Stressi ja muut negatiiviset tunteet.
- Liikunnan puute.
- Urbaanissa, paljon saasteita sisältävässä ympäristössä asuminen.
Ruokia, jotka lievittävät närästystä
Onneksi närästystä voi myös hoitaa ruoka-aineiden avulla. Näin sinun ei tarvitse turvautua lääkehoitoihin, vaan voit lievittää oireita luonnollisesti. Suosittelemmekin tiettyjen ruokien nauttimisen lisäämistä, sillä oikein syömällä vähennät elimistön hapokkuutta.
Kun nautit näitä ruokia päivittäin, palautuu vatsan normaali pH-arvo hiljalleen, eikä vatsa joudu käymään läpi suuria pH-muutoksia lääkevalmisteiden takia. Samalla vatsa pystyy yhä tuottamaan tarvittavan määrän ruuan sulamisessa tarvittavia happoja. Suosi etenkin näitä aineksia:
- Avokado
- Kurkku
- Parsa
- Hirssi
- Parsakaali
Kaikkein parhaiten vatsaa tasapainottaa kaali, ja voit valmistaa muutamia helppoja aterioita kaalia käyttäen, jotka palauttavat vatsan luonnollisen pH-tasapainon.
Miksi juuri kaali?
Kaali on edullinen kasvis, joka tekee hyvää terveydelle. Joissain kulttuureissa kaali on lähes tuntematon aine keittiössä, mutta tietyissä maissa sitä löytyy monista resepteistä.
Kaali ehkäisee liiallista vatsan hapokkuutta, sillä se säätelee vatsan, maksan ja suoliston toimintaa. Kaalin nauttiminen poistaa ylimääräistä happoa ja ehkäisee närästystä. Samalla kaali suojaa ruuansulatusjärjestelmää ja limakalvoja tulehduksilta ja ärsytykseltä.
Jos nautit kaalia säännöllisesti, autat kehoasi puhdistumaan, parannat kehon puolustusjärjestelmän toimintaa ja lievität esimerkiksi reumatismin aiheuttamia kipuja.
Näin valmistat hapokkuutta säätelevän hoidon kaalista
Valmistaaksesi kaksi päivittäistä annosta tätä lääkinnällistä lisuketta, tarvitset seuraavia aineksia:
- 300-400 g kaalia
- 2 rkl neitsytoliiviöljyä
- Puolikkaan sitruunan mehu
- Hyppysellinen mustapippuria
- Ripaus kuminaa
- Hyppysellinen merisuolaa tai Himalajan suolaa
Näin se valmistuu
Suosittelemme aterian valmistamista aamuisin, jolloin se ehtii seistä koskemattomana muutaman tunnin ennen nauttimista.
- Leikkaa kaali ohuiksi siivuiksi tai käytä monitoimikonetta siivuttaaksesi kaalin. Älä kuitenkaan muussaa kaalia.
- Kaada kaali lasiastiaan.
- Lisää öljy, sitruuna, suola ja mausteet.
- Peitä kannella ja anna kaalin maustua vähintään kaksi tuntia huoneenlämmössä ennen nauttimista.
Miten kaali nautitaan?
- Jaa valmistamasi kaali kahteen annokseen ja syö yksi annos lounaan yhteydessä, toinen illallisen lisukkeena.
- Muista pureskella kaali hyvin, sillä jos pureskelet sen huolimattomasti, voi se kehittää suolikaasuja. Kuminan lisääminen kaaliin vähentää myös kaasujen muodostumista.
- Tätä lääkinnällistä ruokaa voi nauttia säännöllisesti, mutta sillä ei tulisi korvata aterioita. Kaali sopii lisukkeeksi, mutta sillä ei voi korvata hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja, joita keho kaipaa.
- Jos nautit kaalin kanssa salaattia, voit lisätä kaalin suoraan valmistamaasi salaattiin tehdäksesi siitä täyttävämpää.
- Monet eivät pidä kaalin mausta, etenkään silloin kun kaali on kypsennetty vaikka keittämällä. Raa’an kaalin maku on kuitenkin huomattavasti erilainen: makea, kirpeä ja herkullinen. Monet keitettyä kaalia inhoavat nauttivat raa’asta kaalista.
- Muutamassa päivässä huomaat, miten kaalin nauttiminen lievittää närästystä ja vatsan hapokkuutta. Vatsan hapokkuus vähenee ja kun noudatat tämän artikkelin ohjeita, ehkäiset närästyksen uusiutumisen jatkossa. Vältä närästystä aiheuttavia ruoka-aineita (tämä vaihtelee ihmisestä toiseen, mutta esimerkiksi kahvi ja sipuli voivat aiheuttaa närästystä) ja nauti sitä lievittäviä aineksia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Falk GW, Katzka DA. Diseases of the esophagus. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 138.
- Katz PO, Gerson LB, Vela MF. Guidelines for the diagnosis and management of gastroesophageal reflux disease. Am J Gastroenterol. 2013;108(3):308-328. PMID: 23419381 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23419381.
- Richter JE, Friedenbert FK. Gastroesophageal reflux disease. In: Feldman M, Friedman LS, Brandt LJ, eds. Sleisenger and Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease. 10th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 44.
- Fulgoni, V. L., Dreher, M., & Davenport, A. J. (2013). Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001–2008. Nutrition journal, 12(1), 1. https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-12-1
- Kumar, D., Kumar, S., Singh, J., Vashistha, B. D., & Singh, N. (2010). Free radical scavenging and analgesic activities of Cucumis sativus L. fruit extract. Journal of Young Pharmacists, 2(4), 365-368. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0975148310240062
- Liu, Y., Hwang, H. J., Ryu, H., Lee, Y. S., Kim, H. S., & Park, H. (2017). The effects of daily intake timing of almond on the body composition and blood lipid profile of healthy adults. Nutrition research and practice, 11(6), 479-486. https://synapse.koreamed.org/DOIx.php?id=10.4162/nrp.2017.11.6.479
- Canicoba, M., & Nastasi, V. (2016). La dieta reducida en FODMAP: ventajas y controversias. Nutrición clínica en medicina, 10(1), 20-39. http://www.aulamedica.es/nutricionclinicamedicina/pdf/5035.pdf
- Jarrillo, G. C., Marín, M. L. R., Gutiérrez, A. D. R., & Ortiz, F. A. G. (2016). Evaluación de las propiedades fisicoquímicas de almidones de diferentes cereales Evaluation of physicochemical properties of starches of different cereals. https://repository.uaeh.edu.mx/revistas/index.php/icbi/article/download/573/3456?inline=1
- Vasanthi, H. R., Mukherjee, S., & Das, D. K. (2009). Potential health benefits of broccoli-a chemico-biological overview. Mini reviews in medicinal chemistry, 9(6), 749-759. https://www.ingentaconnect.com/content/ben/mrmc/2009/00000009/00000006/art00011
- Borowski, J., Szajdek, A., Borowska, E. J., Ciska, E., & Zieliński, H. (2008). Content of selected bioactive components and antioxidant properties of broccoli (Brassica oleracea L.). European Food Research and Technology, 226(3), 459-465. https://link.springer.com/article/10.1007/s00217-006-0557-9
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.