Herkullinen soseutettu linssikeitto
Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor
Kun tulee puhe linsseistä, ensimmäiseksi mieleen ilmestyy kenties linssikeitto tai -muhennos. Nyt kerromme yhdestä helposta ja herkullisesta reseptistä soseutetun linssikeiton valmistamiseksi. Kokeile!
Linssikeitto kannattaa ottaa arjen ruokalistalle
Hyvässä ruoanlaitossa on kyse muun muassa kekseliäisyydestä ja luovuudesta. Jos olet tylsistynyt samoihin ruokalajeihin viikosta toiseen, kannattaa pyrkiä laajentamaan keittiöosaamistasi. Haluamme blogissamme stimuloida lukijoidemme mielikuvitusta, jotta arjen resepteihin saataisiin hiukan vaihtelua.
Palkokasvit ovat yksi ravitsemusasiantuntijoiden eniten suosittelemista tuotteista. Ne sisältävätkin runsaasti seuraavia tärkeitä tekijöitä:
- rautaa
- kaliumia
- magnesiumia
- kuitua
- A-, B- ja E-vitamiinia
Linssien terveyshyödyt
Linssit ovat täydellistä ruokaa painonpudotuksen ajalle, sillä ne tarjoavat hyvän kylläisyyden tunteen. Vaikka ne tulevatkin käsitellyiksi ruoansulatuksessa hitaasti, ne edistävät suoliston toimintaa ja ehkäisevät ummetusta.
Linssien hyötyihin kuuluvat muun muassa seuraavat:
- Ne ovat erinomainen apu sydän- ja verisuonitautien estämiseksi.
- Ne auttavat hallitsemaan diabetesta, sillä ne sisältävät runsaasti hiilihydraatteja ja kuitua.
- Ne vähentävät huonoa eli LDL-kolesterolia veressä.
- Ne ovat yksi parhaiten soveltuvista tuotteista anemiasta kärsiville, sillä niissä on runsaasti rautaa.
- Linssit ovat oiva apu myös ihonhoidossa. Voit muhentaa niitä ja käyttää näin syntyvää tahnaa naamiona, jotta saisit hyödynnettyä linssin vitamiinit ihollasi.
Mitä tulee linssien mahdollisuuksiin keittiössä, soseutettu linssikeitto on erinomainen alkuruoka. Linssit ovat hyvin täyttäviä, joten ne sopivat myös pääruoaksi.
Ei siis ole mitään syytä olla ottamatta linssejä osaksi arjen ruokavaliota, ja tässä tulee yksi helppo resepti, jolla pääset alkuun.
Soseutettu linssikeitto
On olemassa monen tyyppisiä palkokasveja, joita voit ostaa kokonaisina tai halkaistuina. Tätä reseptiä varten tarvitset halkaistuja linssejä, sillä niistä on helpompi saada sosemainen koostumus keitolle.
Lisukkeena tässä reseptissä on erilaisia kasviksia, joita voit käyttää linssikeiton maun parantamiseksi. Voit lisätä aineksia tai korvata jonkin ehdotuksemme sellaisella kasviksella, josta pidät enemmän.
Tämä keitto toimii sekä alku- että pääruokana, ja se sopii erinomaisesti myös vegaaneille.
Lue aiheesta lisää: Kymmenen hyvää ruokaa anemiaan
Ainekset
- 2,5 dl linssejä
- 1 sipuli
- 1 porkkana
- 1 tomaatti
- 2 rkl oliiviöljyä
- 3 valkosipulinkynttä murskattuina
- 2,5 dl kasvislientä tai vettä
- 1 tl kuminaa
- ½ purjo
- 1 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 1 rkl korianteria höysteeksi
Valmistus
- Anna linssien kiehua hiljaa suuressa kattilassa kasvisliemessä, jotta ne pehmentyvät ja saavat paremman maun.
- Pilko sipuli, tomaatti ja porkkana ja kuullota niitä valkosipulin ja oliiviöljyn kanssa. Sekoita aineksia, kunnes kasvikset ovat kullanruskeita ja sipuli on läpikuultavaa.
- Lisää kasvikset linssien sekaan, ja lisää myös kumina, suola ja pippuri. Voit käyttää muitakin mausteita, mikäli haluat.
- Anna seoksen kiehua hiljalleen ainakin 30 minuutin ajan. Peitä se kannella, jotta voisit nopeuttaa prosessia.
- Kun kaikki ainekset ovat pehmeitä, ota kattila liedeltä.
- Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Ennen soseuttamista voit ottaa hieman lientä pois, ja lisätä sitä tarpeen vaatiessa myöhemmin, riippuen siitä miten paksun tai ohuen keitosta haluat.
- Tarjoile linssikeittoa korianterilla höystettynä. Voit myös lisätä hiukan oliiviöljyä ja krutonkeja – paistettu pekoni tai makkarakin toimivat hyvinä lisukkeina tälle keitolle.
Sitten vain bon appétit!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- FAO. Beneficios de las Legumbres para la salud. Organización de Las Naciones Unidas Para La Alimentación y La Agricultura. 2016. Disponible en: https://www.fao.org/3/c0336s/C0336S.pdf.
- Bouchenak M, Lamri-Senhadji M. Nutritional quality of legumes, and their role in cardiometabolic risk prevention: a review. J Med Food. 2013 Mar;16(3):185-98.
- Ganesan K, Xu B. Polyphenol-rich lentils and their health promoting effects. Int J Mol Sci. 2017;18(11).
- Mustafa AM, Abouelenein D, Acquaticci L, Alessandroni L et al. Polyphenols, Saponins and Phytosterols in Lentils and Their Health Benefits: An Overview. Pharmaceuticals (Basel). 2022 Oct 3;15(10):1225.
- Thavarajah D, Thavarajah P, Sarker A, Vandenberg A. Lentils (Lens culinaris Medikus Subspecies culinaris): a whole food for increased iron and zinc intake. J Agric Food Chem. 2009 Jun 24;57(12):5413-9.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.