Herkullinen pasta carbonara

Pasta carbonara on erinomainen vaihtoehto kaikille pastaruokia rakastaville. Jos olet yksi heistä, tulisi sinun tietää kuinka se valmistetaan täydellisesti.
Herkullinen pasta carbonara

Viimeisin päivitys: 26 kesäkuuta, 2019

Pasta carbonara on tyypillinen italialainen ruoka. Se on erityisen tyypillinen Lazion alueen keski-osassa, jossa pääkaupunki Rooma sijaitsee.

Vaikka tämän ruoan nimen alkuperästä onkin useita olettamuksia, on kaikista yleisin teoria se, että sillä on jotakin tekemistä pippurin mustan värin kanssa. Mustapippurin väri muistuttaa hiiltä, joten kun tähän pastaan lisätään pippuria, näyttää se aivan siltä, kuin siihen olisi lisätty pieniä hiilihiutaleita. Carbon englanniksi ja carbonio italiaksi tarkoittaa siis suomeksi hiiltä.

Pasta carbonaran valmistukseen on olemassa tuhansia eri reseptejä. Suurin osa eroaa kuitenkin hyvin paljon perinteisestä versiosta. Saatat yllättyä, kun kuulet, että alkuperäiseen versioon ei tule kermaa, valkosipulia tai sipulia. Näitä ainesosia käyttävät reseptit ovat yleensä espanjalaisia tai amerikkalaisia.

Tänään aiomme kuitenkin näyttää sinulle kuinka pasta carbonara valmistetaan perinteisellä tavalla ja sen pääainesosa on sianliha.

Perinteinen pasta carbonara

pasta carbonara -annos

Ainesosat (2 hengelle)

 • Vettä
 • Suolattua sianlihaa tai -sivua
 • 2 keskikokoista kananmunaa
 • Mausteita: suolaa ja pippuria
 • 250 g spagettia
 • Oliiviöljyä (tarpeen mukaan)
 • 75 g raastettua pecorino-juustoa
 • 75 g raastettua parmesaania
 • Vaihtoehtoinen ainesosa: tuoretta persiljaa (koristeluun)

Valmistus

 1. Öljyä pannu kevyesti oliiviöljyllä ja anna lämmetä keskilämmöllä.
 2. Laita vesi kiehumaan kattilaan ja lisää 1-2 tl suolaa (maun mukaan).
 3. Kun vesi kiehuu, lisää pasta. Anna kiehua, kunnes pasta on al dente. Muista sekoittaa pastaa aina silloin tällöin, jotta se ei tartu kiinni kattilaan.
 4. Samalla kun pasta kiehuu, poista rasva suolatusta siansivusta ja leikkaa se pieniksi paloiksi.
 5. Paista pekonia pannulla 2-3 minuutin ajan ja laita se sitten lautaselle, jotta voit käyttää sitä myöhemmin.
 6. Riko kananmunat ja erottele keltuaiset valkuaisista. Tarvitset vain kaksi vatkattua keltuaista carbonaraa varten.
 7. Sekoita keltuaiset juuston kanssa yhteen. On tärkeää, että et anna seoksen seistä, joten jatka sen sekoittamista aina ajoittain.
 8. Siivilöi spagetti, mutta säästä hieman keitinvettä (noin 0,5 dl on riittävä määrä).
 9. Lisää pekoni spagetin joukkoon ja sekoita ainekset hyvin yhteen.
 10. Kaada hieman keitinlientä sen päälle ja lisää myös kananmuna-juustoseos. Sekoita kaikki ainekset taas yhteen.
 11. Murskaa hieman mustapippuria ja ripottele pinnalle. Mitä enemmän pippuria lisäät ruokaan, sitä autenttisempi mausta tulee.

Espanjalais-amerikkalainen pasta carbonara

pasta bolognese

Ainesosat (2 hengelle)

 • 100 g pekonia
 • 2 keskikokoista kananmunaa
 • 4 rkl kermaa
 • 250 g spagettia
 • 3 rkl raastettua parmesaania
 • Oliiviöljyä (tarpeen mukaan)
 • Mausteita: suolaa, mustapippuria

Valmistus

 1. Aivan kuten aikaisemmassakin reseptissä, sinun tulee keittää ensin spagetti. Varmista, että sekoitat sitä aina silloin tällöin, jotta se ei tartu kiinni kattilaan.
 2. Leikkaa pekonin rasvaosa pois ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Paista kuutioita sitten runsaassa oliiviöljyssä noin 2-3 minuutin ajan.
 3. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niitä haarukalla, kunnes valkuaiset ja keltuaiset ovat kunnolla sekaisin. Yhdistä kerman kanssa ja säästä sitten myöhemmäksi.
 4. Siivilöi spagetti. Kun laitat sen lautaselle, tulisi sinun sekoittaa se välittömästi vatkattujen kananmunien, kerman ja parmesaanin kanssa. Sillä tavalla nämä kolme ainesosaa sekoittuvat hyvin yhteen ja ruoasta tulee tiivis.

Viimeiset suositukset

Jos sinulla ei satu olemaan molempia perinteisessä reseptissä mainitsemiamme juustoja (parmesaani ja pecorino), voit käyttää vain parmesaania tai mitä vain muuta puoliksi kypsytettyä juustoa. Siten ruoan maku ei muutu huomattavasti.

On ihmisiä, jotka haluavat käyttää koko kananmunan kastiketta tehdessä. Ei siis ole välttämätöntä jättää kananmunan valkuaista pois. Jokaisella on oma tekniikkansa omien mieltymyksiensä mukaan.

Tärkeintä on kuitenkin yrittää tehdä se ilman maitotuotteita raakoihin kananmuniin yhdistettynä. Näin ruoka ei ole liian raskas vatsalle. Ruokamyrkytyksen välttämiseksi tämä ruoka tulisi syödä samana päivänä kun se valmistetaan.

Lopuksi on tärkeää muistaa, että perinteinen pasta carbonara valmistetaan suolatusta sianlihasta pekonin sijaan. Pekonista on kuitenkin tullut hyvin yleinen ainesosa amerikkalaisessa versiossa. Emme myöskään suosittele supermarketista saatavien ohuiden pekonisuikaleiden käyttämistä. Vaikka ne maistuvatkin hyvältä, ei niissä ole samanlaista voimakkuutta kuin kuutioissa, jotka voit leikata itse kotona.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.