Logo image
Logo image

Herkullinen paahtovanukas saksanpähkinöistä

3 minuuttia
Perinteiset kananmuna-vaniljapaahtovanukkaat ovat antaneet tietä erilaisille herkullisille ja yllättävillekin muunnelmille, kuten tälle maukkaalle saksanpähkinästä valmistetulle versiolle.
Herkullinen paahtovanukas saksanpähkinöistä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jos sinun tarvitsee valmistaa jotakin makeaa vieraillesi aterian päätteeksi, paahtovanukas saksanpähkinöistä on ihanteellinen vaihtoehto. Älä anna sen yksinkertaisuuden hämätä, sillä maku on ihastuttava. Jos et ole koskaan uskaltanut valmistaa paahtovanukasta kotona, nyt on aika ryhtyä töihin. Huomaat pian, että tämä resepti on helpompi kuin luulitkaan.

Kevyt ja makea paahtovanukas saksanpähkinöistä

Some figure
Paahtovanukas on perinteinen jälkiruoka, josta voi valmistaa monenlaisia variaatioita.

Paahtovanukas on perinteinen jälkiruoka, josta on nykyään monia vaihtoehtoisia versioita. Kaikkein klassisin resepti koostuu maidosta, sokerista ja munista, jotka kypsennetään vesihauteessa karamellisoidussa muotissa.

Joskus seos voidaan maustaa ja siihen voidaan lisätä muitakin aineksia, kuten hedelmäpaloja, keksejä tai vaikkapa sokerikakkua. Näin voit loihtia vähän toisenlaisia mutta yhtä herkullisia jälkiruokia, kuten suklaa-, ananas- ja appelsiinipaahtovanukkaan.

Tässä artikkelissa esitelty versio sisältää saksanpähkinöitä. Saksanpähkinät tunnetaan niiden lukemattomista ravintoaineista ja terveysvaikutteista. Lisäksi ne antavat paahtovanukkaalle yllättävää makujen kontrastia ja erittäin kermaisen koostumuksen.

Tämä on hyvin helppo resepti! Sinun ei tarvitse kuin sekoittaa ainekset yhteen ja antaa niiden kypsyä uunissa ihanteelliseen pisteeseen – tämä on täydellinen jälkiruoka erityistilaisuuksiin ja aterioiden päätteeksi.

Täältä löydät lisää jälkiruokia: Terveelliset jälkiruoat: kolme jälkiruokaa, joita et tule katumaan

Herkullinen paahtovanukas saksanpähkinöistä: tarvittavat ainekset

Seuraavista aineksista saa yhteensä 8 annosta:

 • 750 ml maitoa
 • 5 kananmunaa
 • 200 g sokeria
 • 100 g kuorittuja saksanpähkinöitä
 • 150 g keksejä
 • 1 tl vaniljaesanssia

Karamellin valmistamiseksi pohjaan tarvitset:

 • 100 g sokeria
 • 3 rkl vettä

Näin valmistuu paahtovanukas saksanpähkinöistä

 • Laita ensiksi uuni päälle 180 celsiusasteeseen ja aseta sinne pelti, jossa on vettä. Sen on oltava riittävän suuri, jotta paahtovanukasmuotti mahtuu sisään.
 • Seuraava vaihe on valmistaa karamelli pohjaa varten. Laita tätä varten kattila liedelle ja lisää 100 g sokeria sekä vesi. Kun reunat alkavat tummua, sekoita sisältöä hieman saadaksesi yhtenäisen seoksen. Kaada se sitten muotin pohjalle varoen polttamasta itseäsi.
 • Paahtovanukaspohjan valmistamiseksi riko munat kulhoon tai muuhun astiaan. Sekoita hyvin varovaisesti sokerin kanssa, kunnes saat jossain määrin tasaisen taikinan. Lisää sitten hieman maitoa ja vaniljaesanssi. Seosta ei tarvitse vatkata, koska siitä ei pitäisi tulla kuplivaa tai kuohkeaa.
 • Jauha keksit ja pähkinät sähkövatkaimella tai monitoimikoneessa ja sekoita nestemäisten ainesten kanssa.
 • Kaada valmis seos karamellisoituun muottiin ja kypsennä vesihauteessa uunissa noin 45 minuuttia. Paahtovanukkaan kypsyyden voi tarkistaa pistämällä sitä hammastikulla tai terävällä veitsellä. Jos se tulee ulos puhtaana, jälkiruoka on valmis.
 • Anna paahtovanukkaan jäähtyä hieman ja laita jääkaappiin. Täydellisen jälkiruoan saa, kun sen antaa olla jääkaapissa 24 tuntia ennen tarjoilua.

Laktoosi-intoleranssista kärsivien jälkiruoassa voi käyttää laktoositonta lehmänmaitoa tai mantelimaitoa. Lisäksi jälkiruoka voidaan valmistaa gluteenittomista kekseistä, jolloin resepti sopii myös keliaakikoille.

Lue lisää: Miksi jälkiruokien sisällyttäminen ruokavalioon kannattaa?

Näin paahtovanukas viimeistellään

Some figure
Ota paahtovanukas varovasti pois muotista, jotta se näyttää täydelliseltä.

Paahtovanukas saksanpähkinöistä on jälkiruoka, jonka hienostunut maku ja koostumus yllättää ja miellyttää taatusti vieraitasi. Tämän voi kuitenkin pilata se, jos rikot paahtovanukkaan ottaessasi sitä pois muotista. Vaikka maku säilyykin samana, esillepano ei ole enää läheskään yhtä näyttävä.

Jotta näin ei pääse käymään, on tärkeää odottaa kunnes paahtovanukas on hyvin asettunut ja kylmä ennen kuin se otetaan pois muotista. Ihanteellinen aika jääkaapissa on vähintään kuusi tuntia, jotta se ei hajoa muotista poistettaessa.

Kun alat tarjoilla jälkiruokaa, vedä ohutta veistä sen reunojen ympäri. Veitsen ei tarvitse ulottua ihan pohjaan saakka, koska päällimmäinen osa tarttuu yleensä eniten kiinni. Laita sitten litteä lautanen muotin päälle ja käännä se ympäri nopeasti ja vakaasti.

Laita tasaiselle alustalle ja irrota muotti varovasti. Jos se ei vieläkään suostu irtoamaan, ongelma voi johtua karamellista. Ongelman voi ratkaista laittamalla muotti kymmeneksi sekunniksi tarjottimelle, jossa on hieman kuumaa vettä, jotta jälkiruoka pehmittyy. Kuivaa sitten muotti ja käännä se uudelleen ympäri kuten aiemmin.

Viimeistely

Kun olet saanut paahtovanukkaan pois muotista, on aika laittaa se esille pöytään. Siitä saa upean näköisen monilla mahdollisilla koristella.

Yksi mahdollinen vaihtoehto on laittaa kermavaahtoa tai vähän suklaakastiketta paahtovanukkaan päälle. Voit myös pilkkoa hieman mansikoita tai kanelilla maustettua uuniomenaa, sillä nämä maut sopivat hyvin yhteen.

Jos aikaa on enemmän, laita sivuun muutama puoliksi halkaistu saksanpähkinä. Karamellisoi ne pienessä määrässä vettä ja sokeria, ja kun ne ovat kuivuneet, laita paahtovanukkaan päälle. Ne antavat lisämakeutta ja rapean koostumuksen.

Paahtovanukas saksanpähkinöistä on joka tapauksessa jo itsessään erinomainen jälkiruoka, joka näyttää upealta aterian päätteeksi ja yllättää taatusti kaikki vieraasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Wikipedia. Flan. https://es.wikipedia.org/wiki/Flan
 • Wikipedia. Baño María. https://es.wikipedia.org/wiki/Baño_Mar%C3%ADa

 • Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.