Hampaiden valkaiseminen luonnollisesti

On eräitä tuttuja tuotteita, joiden avulla hampaiden valkaiseminen luonnollisesti onnistuu kotonakin. Lisäksi on tärkeää tietää, että mikäli tavoitteena on hampaiden värin kohentaminen, on syytä välttää eräitä tavallisia hampaille haitallisia tapoja. Näitä ovat esimerkiksi kahvinjuonti ja tupakointi, jotka aiheuttavat hampaiden kellastumista.
Hampaiden valkaiseminen luonnollisesti

Kirjoittanut Thady Carabaño

Viimeisin päivitys: 20 syyskuuta, 2022

Nykyisin on olemassa monia eri tyyppisiä hampaiden valkaisemiseen tarkoitettuja kaupallisia tuotteita, ja monet niistä ovat hyvinkin suosittuja. On silti muistettava, että usein näitä valmistetaan kemikaaleista ja muista ei-luonnollisista aineksista, ja tällöin tuloksena voi olla hampaiden kiilteen vahingoittuminen. Tämä vahinko saattaa olla niin paha, että hampaiden kuntoa ei enää voida käytön jälkeen korjata. Hampaiden valkaiseminen kannattaa siis hoitaa mieluummin luonnollisesti.

Luonnolliset keinot eivät aiheuta haittoja hampaille, eikä suun ulkonäön kohentamiseksi myöskään tarvita suuria määriä rahaa. Jos siis haluat valkoisemmat hampaat ja olet kiinnostunut kokeilemaan teollisten tuotteiden sijaan luonnollisia aineksia, jatka lukemista! Olet kenties lukenut näistä “nikseistä” jo monesta paikasta ja mietit, tehoavatko ne oikeasti – vastaus on, että kyllä, monilla luonnontuotteilla on valkaisevia vaikutuksia hampaisiin.

Miksi hampaat kellastuvat tai tahriintuvat?

hampaiden valkaiseminen luonnollisesti

Hampaita peittää kiille, joka on hiukan huokoista ja se “täyttyy” sillä, mitä suuhusi laitat – siksi voitkin huomata, että jos juot punaviiniä tai syöt mustikoita, hampaasi muuttuvat hiukan violeteiksi. Tämä on kuitenkin onneksi vain hetkellinen ongelma, sillä kun harjaat hampaasi, tumma väri lähtee pois.

On silti eräitä ruokia ja juomia, jotka aiheuttavat hampaissa pysyvämpiä värin muutoksia. Ajan kuluessa hampaista tulee usein kellertävät tai ruskehtavat, ja tämä on yleisesti ottaen aivan normaali ilmiö.

Sellaiset värilliset juomat kuten kahvi, tee ja virvoitusjuomat voivat kaikki aiheuttaa pysyvää hampaiden värjäytymistä. Tupakka ja huonot hampaisiin liittyvät hygieniatavat lisäävät myöskin kiilteen huokoisuutta, ja ne aiheuttavat siten hampaiden kellastumista.

Eräiden ruokien sisältämä runsas happo on myöskin haitaksi hampaille. Lihan, maitotuotteiden, kananmunan, sitrushedelmien, jalostetun sokerin, oluen, teollisten makeutusaineiden, virvoitusjuomien, makeisten ja kasviöljyjen nauttiminen vaikuttaa usein negatiivisesti hampaiden väriin ja kiilteeseen.

Kuten voit huomata, mitä tulee hampaita kellastuttaviin tuotteisiin, lista on hyvin pitkä – ja monet näistä tuotteista ovat suurella osalla meistä ruokavaliossa ihan päivittäin.

Yksi tyypillinen virhe hampaiden huollossa on se, että ne harjataan heti ruokailun jälkeen. Vaikka tämä auttaakin estämään reikiä kehittymästä, se jättää kiilteelle vain hyvin vähän aikaa, jotta se voisi kovettua uudelleen syönnin jälkeen.

Lue aiheesta lisää: Hampaiden hoito kookosöljyllä

Mitkä ruoat auttavat valkaisemaan hampaita?

hampaiden valkaiseminen
Eräät ruoat, kuten esimerkiksi tietyt hedelmät ja kasvikset, ovat avuksi, kun tavoitteena on poistaa hampaiden kellastumista luonnollisin keinoin.

Vaikka jotkut ruoat aiheuttavat hampaiden kellastumista, toiset voivat siis toimia ihan päinvastaisella tavalla, ja hyvinkin moni hedelmä ja kasvis pystyy parantamaan hampaiden väriä – esimerkkejä tällaisista ovat päärynä, omena, porkkana, kurkku, kaali, salaatinlehti, parsakaali ja pinaatti.

Jotkut kyseisistä ruoista vaikuttavat kellastumista torjuvalla tavalla siksi, että niissä on runsaasti kuitua, kun taas eräissä on sellaisia ravinteita jotka luovat suojaavan kerroksen hampaan kiilteeseen. Tämä kerros auttaa sitten estämään hampaiden värjäytymistä.

Juusto sen sijaan valkaisee siksi, että siinä on proteiineja ja rasvoja, jotka neutralisoivat muiden ruokien sisältämiä happoja. Se myös stimuloi syljentuotantoa, ja tämä on hyväksi siksi, että syljessä on fosforia ja kalsiumia – näin hammas saa takaisin menettämiään mineraaleja.

Hampaiden valkaiseminen luonnollisesti kotihoidoilla

Seuraavassa esittelemme eräitä helppoja niksejä, joita kannattaa kokeilla mikäli haluat eroon hampaiden kellertävyydestä, mutta kaupalliset ratkaisut eivät houkuttele.

Appelsiininkuori

Appelsiininkuori, ja etenkin sen valkoinen osa, joka löytyy sisäpinnalta aivan hedelmälihan päältä, on loistava luonnollinen apu hampaiden kellastumien vähentämiseksi. Tämä osa appelsiinia on nimeltään mesokarppi, ja se sisältää ainetta, joka vaikuttaa hampaissa valkaisevasti.

 1. Ota kyseinen osa appelsiininkuoresta esiin ja hiero pintaa hampaitasi vasten 45 sekunnin ajan.
 2. Kun on kulunut puoli tuntia, harjaa hampaasi.

Mansikka ja ruokasooda

Kyseinen hedelmä toimii tehokkaana luonnollisena valkaisevana tuotteena, ja voit valmistaa mansikoista ja ruokasoodasta tahnan, jota laitat hampaisiisi.

 1. Murskaa vain mansikat ja sekoita ne sitten ruokasoodan kanssa.
 2. Laita tahnaa hampaisiisi ja jätä se vaikuttamaan 20 minuutin ajaksi. Sitten odota puolen tunnin verran ja lopuksi harjaa hampaasi.
 3. Älä laita tätä seosta hampaisiin kovin usein – sitä suositellaan käytettäväksi maksimissa vain kerran viikossa tai kahdessa.

Aktiivihiilijauhe

 1. Laita aktiivihiiltä hammasharjallesi ja harjaa jokainen hammas.
 2. Vaikka tämä aines voi näyttää ja myöskin tuntua hiukan kummalliselta, jos et aiemmin ole kokeilut aktiivihiiltä, se on kenties kaikkein paras luonnollinen tapa valkaista hampaita.

Muita hyviä tapoja hampaiden valkaisemiseksi luonnollisesti

 • Syö viipale papaijaa tai omenaa joka päivä, sillä nämä kaksi hedelmää vahvistavat ikeniä sekä auttavat myös valkaisemaan hampaita.
 • Laita kaksi ruokalusikallista salvian lehtiä kupilliseen kiehuvaa vettä. Anna veden viiilentyä ja kurlaa sillä sitten suutasi. Voit myös suoraan pureskella salvian lehtiä sen valkaisevasta vaikutuksesta hyötyäksesi.
 • Sekoita kaksi ruokalusikallista vetyperoksidia yhteen ruokalusikalliseen vettä, ja hiero nesteellä hellästi kellastuneita hampaita. Huuhtele sitten pois runsaalla vedellä, ja varmista että et niele yhtään tätä seosta.
 • Valmista tahna yhdestä ruokalusikallisesta oluthiivaa, kahdesta ruokalusikallisesta suolaa sekä vedestä. Harjaa sitten hampaitasi seoksella aivan kuin tekisit normaalin hammastahnankin kanssa, ja ole tarkkana että et nielaise sitä yhtään.
 • Sekoita desin verran oluthiivaa kahteen teelusikalliseen suolaa, jotta saat aikaan tahnan. Harjaa hampaasi seosta käyttäen, ja ole tarkkana että et nielaise sitä.

Hampaiden valkaiseminen luonnollisesti ruokasoodalla

hampaiden valkaiseminen
Voit vaihtoehtoisesti käyttää niinkin yksinkertaista reseptiä kuin ruokasoodaa ja vettä hampaiden kellastumien vähentämiseksi, mikäli yllä olevat keinot kuulostavat liian erikoisilta tai työläiltä.

Kaikki edellä mainitut niksit ovat erittäin tehokkaita apuja, mikäli olet päättänyt palauttaa hampaillesi niiden entisen kauniin vaaleuden, mutta mitä tulee tehokkuuteen, ruokasooda on varmasti kaikkein paras valinta, jos haluat mahdollisimman selkeitä tuloksia luonnollisesti.

Se on tuote, joka toimii hyvänä vaihtoehtona kaupan kalliille valmistuotteille ja erilaisille käsittelyille. Ruokasooda on myös erittäin halpa tuote, ja sen on lisäksi hampaillesi terveellisempi kuin monet muut valkaisevat ratkaisut.

 1. Kaada vain 1 tl ruokasoodaa kuppiin ja kostuta hammasharjasi veteen.
 2. Kastele sitten harja ruokasoodassa, jotta sitä jää harjaan ja voit käyttää sitä hammastahnan tapaan.

Voi olla, että huomaat suolaista tai hapanta makua suussasi, mutta älä huolestu! Tämä maku katoaa kyllä heti, kun kurlaat suusi vedellä. Muista, että tätä hoitoa ei saa toistaa usein, enintään kerran kuukaudessa, sillä muuten se voi aiheuttaa vahinkoa hampaan kiilteelle.

Vielä muutama vinkki hampaiden värin pitämiseksi kirkkaampana

 • Pidä suusi puhtaana parhaasi mukaan.
 • Älä käytä suurta voimaa kun harjaat hampaitasi, vaan ole aina hellävarainen.
 • Käytä aina hammaslankaa.
 • Älä tupakoi.
 • Vähennä kahvin, teen ja virvoitusjuomien nauttimista, sillä kuten mainitsimmekin, nämä aiheuttavat kaikki hampaiden kellastumista.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Miten estää hampaiden kellastuminen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Miten estää hampaiden kellastuminen

Miten ehkäistä hampaiden kellastuminen? Tutustumme tässä artikkelissa lähemmin hampaiden värjäytymiseen. Lue, miten purukaluston saa pidettyä valko...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.