Logo image
Logo image

Free bleeding eli vapaa vuotaminen

4 minuuttia
Vapaa vuotaminen on trendi, joka kerää seuraajia ympäri maailmaa. Se ajaa mentaliteetin muutosta kuukautisten kanssa elämisessä.
Free bleeding eli vapaa vuotaminen
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Vapaa vuotaminen on maailmanlaajuinen trendi, jota ovat edistäneet erityisesti feministiset liikkeet. Se liittyy luopumiseen hygieniatuotteiden käytöstä kuukautisten aikana. Sen sijaan keskitytään kuukautiskierron hallintaan.

Tätä liikettä kannattavat tahot ehdottavat, että aivan kuten meidän on mahdollista hallita virtsan tai ulosteen ulosvirtausta, on myös mahdollista oppia säätelemään kuukautisveren virtausta. Tämä tekisi tarpeettomaksi käyttää kuukautiskuppeja, -siteitä, tamponeja jne.

Miksi muuttaa perinteitä? Monet ihmiset ajattelevat, että naiset ovat tukahdutettuja ja pelkäävät kuukautisia ja sen mahdollisuutta näkyä muille. He kokevat myös, että hygieniatuotteiden käyttö on epämukavaa ja vaarallistakin. Vapaa vuotaminen olisi tapa rikkoa tämä ehdollisuus, johon monet naiset on alistettu sosiaalisen paineen myötä.

Hyvä tietää kuukautisvuodosta

Ennen kuin kerromme lisää tästä liikkeestä, on hyvä mainita muutama asia kuukautisista. Ensimmäinen huomioon otettava asia on, että kuukautisten aikana ei tapahdu jatkuvaa verenvuotoa. Kohtu on suljettuna ja avautuu vain tiettyinä aikoina kuukautisveren poistumiseksi.

Ulosvirtaus tapahtuu kohdun supistumisen jälkeen. Jotkut naiset – erityisesti länsimaiset naiset – on kuitenkin koulutettu käyttämään hygieniatuotteita kuukautisten aikana. Tämän tavan vuoksi verenvuotoa edeltäviin kohdun liikkeisiin ei kiinnitetä huomiota.

Kuitenkin, aivan kuten ihminen oppii havaitsemaan tunteen siitä kuinka virtsarakko on täynnä ja suorittamaan kontrolloituja toimia sen tyhjentämiseksi, on myös mahdollista oppia havaitsemaan hetki, jolloin kohtu vapauttaa verta, ja hallitsemaan tätä toimintaa. Tästä on kyse vapaasti vuotamisen liikkeessä.

Some figure
Kuukautisvuoto tapahtuu kohdun supistusten jälkeen. Tästä syystä on mahdollista olla tietoinen siitä, milloin veri on poistumassa kohdun kautta.

Lue myös: Miksi kuukautiset voivat alkaa aikaisemmin kuin pitäisi?

Mitä on vapaa vuotaminen?

Vapaa vuotaminen tarkoittaa käytäntöä, jossa kuukautisten aikana ei käytetä intiimihygieniatuotteita veren keräämiseksi. Sitä kannustavat feministiset liikkeet, ja sitä pidetään eräänä naisten voimaannuttamisen muotona.

Suuntaus syntyi 1970-luvulla, alun perin vastauksena “toksiseen sokkiin“, bakteerien aiheuttamaan infektioon, joka joissain tapauksissa liittyy erittäin imukykyisten tamponien ja jopa kuukautiskuppien käyttöön. Tällainen shokki on lääketieteellinen hätätilanne, joka voi olla hengenvaarallinen.

Toisaalta vapaata vuotamista pidetään poliittisena kannanottona. Monet uskovat, että 2000-luvulla naisten ei enää tarvitse salailla sitä, jos heillä on kuukautiset. Toiseksi intiimituotteiden ostamiseen tarvitaan rahaa, eikä kaikilla naisilla ole niihin varaa.

Kuukautiset ovat luonnollinen ja terveellinen osa naisen elämää. Sen ei tarvitse olla pelkojen ja tabujen ympäröimä. Tämän vuoksi tunnetut hahmot, kuten Kiran Gandhi, antoivat Lontoon maratonilla vuonna 2014 verenvuotonsa näkyä juostessaan. Hän käytti verta voimaantumisen symbolina.

Miten se tapahtuu?

Vapaa vuotaminen ei tarkoita vaatteiden jatkuvaa tahraantumista, vaan kykyä pidättää kuukautisvuotoa ja sitten vapauttaa se sopivalla hetkellä. Kuitenkin, jos jokin vaate on tahriintunut, sitä ei pidä ottaa tragediana.

Kuukautisten hallintaa ei saavuteta yhdessä yössä. Sinun on opittava kuuntelemaan kehosi signaaleja, eli kohdun supistuksia, jotka ilmoittavat verenvuodosta. On myös tarpeen kehittää kykyä pysäyttää virtaus, kunnes se on mahdollista tyhjentää. Kaikki tämä vaatii paljon harjoittelua.

Erilaisia tuntemuksia koetaan kohdussa, kohdunkaulassa, emättimessä ja häpyssä. Parasta on luoda henkinen ja emotionaalinen yhteys näihin elimiin, eli tulla herkäksi niiden lähettämille signaaleille. Loppu on kuin virtsaamisen oppimista. Seuraavat ovat käytännöt, jotka auttavat tämän tavoitteen saavuttamisessa.

Meditaatio ja itsehillintä

Meditaatiotekniikoista on suuri apu oman kehon herkistymisessä. Ne auttavat kehittämään itsetutkiskelua, jolloin voit havaita kehon erilaisia tuntemuksia.

Tällainen itsetietoisuus helpottaa myös itsehillintää, jota ei pidä sekoittaa “pidättämiseen”, vaan kehon ohjaamiseen mielen avulla.

Kegel-harjoitukset

Kegel-harjoitukset vahvistavat ja hallitsevat lantion alueen lihaksia. Vahva lantionpohja on erittäin tärkeä kuukautiskierron hallinnassa.

Nämä harjoitukset eivät ole vain erittäin arvokkaita verenvuodon hallinnassa, vaan myös parantavat seksielämää ja helpottavat synnytystä.

Mentaalisuuden muutos

Vapaan vuotamisen harjoittamisessa ei ole järkeä, jos et muuta mentaliteettiasi kuukautisten suhteen. Ajatus siitä, että kuukautisveri on likaista, inhottavaa tai pitäisi piilottaa, on jätettävä taakse. On tärkeää oppia näkemään ajanjakso terveenä ja luonnollisena tapahtumana, jonka ei tarvitse vahingoittaa naista vakavasti.

Vapaan vuotamisen edut

Vapaan vuotamisen tärkein etu on palauttaa kuukautisille sen luonne terveenä prosessina, johon ei liity tabuja. Tämän kautta myös feminiininen maailma vahvistuu ja kuukautiset nähdään vähemmän rajoittavana tekijänä.

Muita etuja ovat seuraavat:

  • Edistää gynekologista terveyttä. Vapaalle vuodolle välttämätön lantionpohjan vahvistaminen parantaa naisen lisääntymisjärjestelmän toimintaa ja ehkäisee muita ongelmia, kuten virtsankarkailua.
  • Hikoilu intiimialueella. Hygieniatuotteiden puuttuminen helpottaa sitä.
  • Vähentynyt allergisten reaktioiden riski. Jotkut hygieniatuotteet aiheuttavat allergioita joillekin naisille.
  • Parempi hallinnan tunne omasta kehosta.
Some figure
Meditaatio ja Kegel-harjoitukset ovat ihanteellisia tämän harjoituksen aloittamiseen kuukautisten aikana.

Lue myös: Kuinka steriloida ja puhdistaa kuukautiskuppi?

Muutamia vinkkejä vapaan vuotamisen harjoittelemiseen

On tärkeää valita oikea aika aloittaa vapaan vuotamisen harjoittaminen. On parasta hyödyntää lomat tai ajat, jolloin voit jäädä kotiin. Kylpyhuone on parasta olla lähellä, sillä kun aloitat harjoituksen, kuukautisverta ei ole mahdollista pidättää pitkään.

Myös kuukautisalushousut ovat hyvä apu alussa. Ne ovat lisävaruste, jonka avulla voit päästä eroon tamponeista, kupeista tai siteistä ja samalla harjoitella vapaata vuotamista ilman mitään seurauksia.

Ensimmäinen asia on oppia tunnistamaan kehon erilaiset tuntemukset. Kun tämä on saavutettu, yritä hillitä kuukautisvuotoa. Kegel-harjoitukset ovat ihanteellisia tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Sen jälkeen riittää, että mennään vessaan ja annetaan veren virrata.

Suositukset

Vapaata vuotamista voi harjoittaa kuka tahansa nainen, eikä siinä ole minkäänlaista riskiä. Se on enemmänkin mentaliteettikysymys. Jokainen pystyy kehittämään itsehillintää, joka on tarpeen kuukautisvuodon pidättämisessä, ellei kyseessä ole diagnosoitu anatominen ongelma.

Jokainen nainen voi vapaasti valita, miten hän haluaa kokea kuukautisensa. Ihannetapauksessa tämän valinnan pitäisi saada hänet tuntemaan olonsa mukavaksi ja luottavaiseksi. Vapaa vuotaminen on terve ja vapauttava vaihtoehto.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Thiyagarajan DK, Basit H, Jeanmonod R. Physiology, Menstrual Cycle. [Updated 2021 Oct 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500020/
  • Ginsburg, R., & Tavella, M. E. “Ni lo menciones, querida”: cultura material de tampones y toallitas: Traducción de: Ginsburg, R. (1996). “Don’t tell, dear”: The material culture of tampons and napkins. Journal of Material Culture, Vol. 1 (3), pp. 365-375. Estados Unidos: Sage Publications. Etcétera. Revista del Área de Ciencias Sociales del CIFFyH, (7).
  • Felitti, K. (2016). El ciclo menstrual en el siglo XXI. Entre el mercado, la ecología y el poder femenino. Sexualidad, Salud y Sociedad (Rio de Janeiro), 175-208.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.