Foolihapon ja folaatin väliset erot
Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor
Foolihapon ja folaatin välillä on eroja, vaikka ne muistuttavat toisiaan ja niiden nimet ovat samankaltaiset. Suurin ero niiden välillä on se, että folaatti on B9-vitamiinin luonnollinen muoto, siinä missä taas foolihappo on folaatin keinotekoinen versio.
Folaattia löytyy useimmista vihreistä lehtivihanneksista. Foolihappoa käytetään puolestaan joissakin ravintolisissä sekä tiettyjen elintarvikkeiden maun ja laadun parantamiseen sen keinotekoisten ominaisuuksien vuoksi.
Millainen vitamiini on B9-vitamiini?
Foolihappoa ja folaattia voidaan kutsua myös B9-vitamiiniksi. Kyseessä on vesiliukoinen vitamiini, eli toisin sanoen se liukenee veteen. Nimi foolihappo on peräisin latinalaisesta termistä folium, joka tarkoittaa lehteä. Tärkeimmät foolihapon eli B9-vitamiinin ravintolähteet ovat:
- Vihreät lehtivihannekset, kuten pinaatti, ristikukkakasvit (kaalit, sinapit, lanttu ja rypsi) sekä salaatit.
- Jotkut hedelmät, kuten sitrushedelmät, meloni tai banaani.
- Palkokasvit, kuten soijapavut, herneet, kahviherneet, maapähkinät ja linssit.
- Liha ja erityisesti maksa ja munuaiset.
- Täysjyvästä valmistetut tuotteet.
- Maito ja kananmunat.
- Jotkut pähkinät, mantelit ja siemenet.
B9-vitamiini on välttämätön vitamiini erityisesti raskauden varhaisissa vaiheissa, ja monet tulevat äidit käyttävät sitä myös lisäravinteena. Tämä johtuu siitä, että B9-vitamiini auttaa ehkäisemään ja vähentämään vauvan synnynnäisten sairauksien mahdollisia riskejä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL painottaa folaatin ja foolihapon riittävää saantia raskaana oleville naisille, sillä niiden on todettu vähentävän sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä, joka puolestaan on vaikea epämuodostuma.
Runsaasti folaattia sisältäviä elintarvikkeita suositellaan nautittavaksi koko raskauden ajan ja tämän lisäksi foolihappolisän nauttimista suositellaan jo raskautta suunnittelevalle naiselle noin kaksi kuukautta ennen ehkäisyn hylkäämistä. Foolihappolisän nauttimista tulisi jatkaa aina 12. raskausviikon loppumiseen saakka. Yleisin suositeltava annos on noin 400 mikrogrammaa vuorokaudessa tai tätä suurempi annos hoitavan lääkärin arvion mukaan, joka tulisi aina tehdä tapauskohtaisesti.
B9-vitamiini on välttämätön vitamiini, jota tarvitaan nukleiinihappojen (DNA ja RNA) muodostumiseen. Ja kuten monet meistä jo tietävät, nämä nukleiinihapot puolestaan toimivat geneettisen tiedon kantajina solujen tasolla. Lisäksi B9-vitamiini osallistuu yhdessä B12-vitamiinin kanssa punasolujen muodostumiseen sekä vaikuttaa hermoston kehitykseen.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Vitamiinit ja melatoniini taistelussa koronavirusta vastaan
Foolihapon ja folaatin väliset erot
Kehomme osaa assimiloida folaatin ja se tekee tämän luonnollisesti ohutsuolen limakalvon kautta. Ruoansulatusjärjestelmä kykenee muuttamaan kaikki folaattien eri muodot 5-MTHF -nimiseksi molekyyliksi, joka kulkee veressämme.
Sen sijaan foolihappo on synteettinen molekyyli, ja toisin kuin folaatti, elimistömme ruoansulatusjärjestelmä ei muunna sitä toiseksi molekyyliksi. Foolihapon on metaboloiduttava maksassa, mikä puolestaan johtaa moniin ylimääräisiin entsymaattisiin ja metabolisiin reaktioihin.
Koska elimistömme ei osaa assimiloida sitä folaatin tapaan, tämä prosessi voi johtaa ylimääräiseen foolihapon kertymiseen, ja tämä puolestaan voi johtaa tiettyihin terveydelle haitallisiin vaikutuksiin. Veren korkea foolihappoisuus onkin liitetty moniin eriterveysongelmiin.
Siinä missä folaatti on organismille välittömästi metabolinen yhdiste, joka sulatetaan elimistössä jo muutamien minuuttien kuluessa sen nauttimisesta, foolihapon metaboloituminen voi kestää useita tunteja tai jopa päiviä. Veren korkea foolihappoisuus ei ole terveydelle vaarallista jos se on vain väliaikaista. Ei-toivottuja seurauksia kylläkin ilmenee jos korkea pitoisuus jatkuu pitkään.
Tieteiden alalla on kuvattu kaksi eri seurausta, joiden tiedetään voivan johtua korkean foolihappopitoisuuden ylläpitämisestä veressä:
- Peittää alleen B12-vitamiinin puutteen: Korkea foolihappopitoisuus veressä voi peittää toisen tärkeän vitamiinin, eli B12-vitamiinin puutteen.
- Nostaa syövän riskiä: Eri puolilla maailmaa toteutetuissa tutkimuksissa on onnistuttu kuvaamaan tilastollinen korrelaatio veren korkean foolihappopitoisuuden sekä lisääntyneen paksusuolen syövän riskin välillä.
Mihin B9-vitamiinia tarvitaan?
Jotta elimistösi pysyisi terveenä, tarvitsee se tietyn määrän folaattia. Tämä määrä riippuu taas siitä, oletko raskaana, kuinka vanha olet, kuinka paljon painat ja oletko mies vai nainen. Oikean määrän arvioimiseksi on suositeltavaa, että otat yhteyttä lääkäriisi, jotta hän voi määritellä tilanteesi tapauskohtaisesti sekä tarjota sinulle terveydentilaasi vastaavia suosituksia.
Foolihappo ja folaatti ovat välttämättömiä yhdisteitä esimerkiksi seuraavien mekanismien asianmukaisen toiminnan takaamiseksi:
- Ne hajottavat proteiineja ja imevät ravintoaineita.
- Ne muodostavat verisoluja, eli valkosoluja ja punasoluja.
- Ne osallistuvat DNA:n muodostamiseen, jotta se voi siirtää geneettistä tietoa.
- Ne ehkäisevät synnynnäisten sairauksien riskiä sikiöllä.
- Ne edistävät sydämen ja verisuonten moitteetonta toimintaa.
- Ne osallistuvat immuunijärjestelmän asianmukaiseen toimintaan.
- Ne auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Tarpeelliset vitamiinit 20-, 30- ja 40-vuotiaalle
Lopuksi
Vaikka kaikki B9-vitamiinin lähteet ovat hyviä vaihtoehtoja ylläpitämään tämän tärkeän ravinteen riittäviä pitoisuuksia, paras tapa varmistaa B9-vitamiinin saanti on pyrkiä lisäämään vihreiden lehtivihannesten kulutusta päivittäisessä ruokavaliossa.
Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että joissakin tilanteissa tämän vitamiinin riittävän saannin takaamiseksi foolihappolisän nauttiminen voi olla tarpeen. Näissä tapauksissa käänny aina terveydenhuoltoalan ammattilaisten puoleen, sillä he osaavat kertoa sinulle tarkemmin, jos sinä tarvitset B9-vitamiinilisää.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Iskandar BJ., Nelson A., Resnick D., Skene JH., et al., Folic acid supplementation enhances repair of the adult central nervous system. Ann Neurol, 2004. 56 (2): 221-7.
- Koren G., Moser SS., Does high dose gestational folic acid increase the risk for autism? The birth order hypothesis. Med Hypotheses, 2019.
- Franco A., Solis Herruzo JA., Colorectal cancer: influence of diet and lifestlye. Revista Española de Enfermedades Digestivas, 2015.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.