Vitamiinit ja melatoniini taistelussa koronavirusta vastaan
Tutkijat arvioivat tällä hetkellä eri hoitokeinoja koronavirusta vastaan, ja useimmat niistä ovat lääkinnällisiä. Monista kuolemista vastuussa olevan keuhkokuumeen parantaminen on näiden tutkimusten pääosassa. Asiantuntijat alkavat kuitenkin tutkia muita tapoja sairauden hallitsemiseksi. Monet niistä perustuvat hivenaineiden ottamiseen. Näihin kuuluvat vitamiinit ja melatoniini, erityisesti C- ja D-vitamiini.
Vitamiinit ja melatoniini koronavirusta vastaan
Kiinassa asiantuntijat ovat aloittaneet hoitokäytännön tätä sairautta vastaan. Siihen kuuluu suonensisäisen C-vitamiinin annostelu yhdessä muiden virusten vastaisten lääkkeiden kanssa. He ovat aloittaneet 140 osallistujan kliinisen kokeilujakson, jossa arvioidaan tämän hoidon tuloksia.
Tämä tutkimus on aloitettu Journal of Medical Virology –lehden julkaisemaan systemaattiseen arvioon perustuen. Se osoittaa tiettyjen vitamiinien potentiaalisen avun useiden koronavirustyyppien hoidossa. Tästä syystä asiantuntijat ovat olettaneet C-vitamiinin ja sinkin olevan hyödyllisiä tämäntyyppistä virustartuntaa vastaan taistelemisessa.
Jotkin tieteelliset artikkelit puolestaan yhdistävät C-vitamiinin puutteen immuunijärjestelmän toimimattomuuteen. Tämän aineen normaali annostus voi stimuloida kehon puolustuskykyä. Suuri määrä C-vitamiinia pystyy vähentämään virustartunnan esiintyvyyttä ja kestoa.
Tällä hetkellä saatavilla olevassa tiedekirjallisuudessa väitetään myös, että C-vitamiini aiheuttaa lymfosyyttien aktivoitumisen ja sitä on turvallista ottaa suurina annoksina. Muut systemaattiset arviot osoittavat, että hydrokortisonin, tiamiinin ja askorbiinihapon (C-vitamiini) käyttö on tehokasta sepsiksen hoidossa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sepsis ja monien elinten vaurioituminen ovat koronavirustartunnan kaksi johtavaa kuoleman aiheuttavaa syytä. Toisena tämän lääkeyhdistelmän tehtävänä on Chest –lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan keuhkojen endoteeliesteen toimimattomuuden korjaaminen.
D-vitamiini ja immuunijärjestelmä
Medicine & Pharmalogy -lehdessä vastikään julkaistussa artikkelissa ehdotetaan, että veren D-vitamiinipitoisuuden pitäminen yli 50 ng/ml tasolla vähentää influenssan kaltaisen viruksen tartunnan todennäköisyyttä 27 %:lla.
D-vitamiinin saanti pysäyttää myös reniinin tuotannon, joka on angiotensiini II -reseptorin tuottamiseen tarvittava välttämätön entsyymi. Sillä on vasokonstriktiivinen vaikutus, joka aiheuttaa tulehdusta ja lisää verenpainetta. Koronavirustartunnalla on läheinen yhteys tämän entsyymin lisääntyneeseen tuotantoon.
Tieteellisissä artikkeleissa suositellaan myös runsaan D-vitamiinin käyttöä keuhkokuumeen hoidossa yhdessä oleellisten farmakologisten ohjeistusten kanssa. Hivenaineiden korkeat arvot on BMC Infectious Diseases -lehden mukaan yhdistetty myös hengitystieinfektioiden alhaisempaan todennäköisyyteen.
D-vitamiinin runsas kulutus vaikuttaa myös turvalliselta asiantuntijoiden mukaan. Lisää kokeiluja tarvitaan kuitenkin vielä munuaiskivien riskin arvioimiseksi, jos tätä ravintoainetta annetaan kalsiumlisäravinteen kanssa.
Melatoniini ja koronavirus
Ennaltaehkäisyn kannalta on tärkeää korostaa tämän unirytmiä ja valveillaoloaikaa säätelevän hormonin mahdollista roolia. Asiantuntijat ovat tutkineet tämän aineen roolia influenssan ehkäisyssä ja saaneet positiivisia tuloksia. Tieteellisten tutkimusten mukaan melatoniini saa aikaan sytokiinien tuotannon alenemisen. Nämä proteiinit voivat aiheuttaa tulehdusprosesseja ihmiskehossa.
Tähän liittyvät kokeilut on kuitenkin tehty vasta hiirillä, joten asiantuntijat eivät pysty täysin päättelemään sen tuloksia ihmisillä. Jotkut tutkijat puolustavat kuitenkin tämän aineen käyttöä viruksen aiheuttaman keuhkokuumeen hoidossa tai ehkäisyssä. Tiede on dokumentoinut laajalti melatoniinin antioksidanttisia ja tulehduksen vastaisia vaikutuksia.
Lue lisää: Todellinen vaara: koronaviruksen tarttuvuus
Tutkinta jatkuu
Koska tiedeyhteisöt eivät tiedä vielä paljon koronaviruksesta, testataan monia uusia hoitokeinoja kuolleisuuden vähentämiseksi. Käytettävissä olevien farmakologisten hoitojen lisäksi tutkijat tutkivat hivenaineiden sisällyttämistä hoitoihin suurina annoksina keuhkokuumeen ja sepsiksen vaikutusten lievittämiseksi.
Viime kuukausien aikana on aloitettu monia kliinisiä kokeiluja. Tulokset eivät kuitenkaan ole antaneet asiantuntijoiden vetää mitään selviä johtopäätöksiä saamiinsa todisteisiin pohjautuen. Suuressa osassa tutkimuksista kuitenkin ehdotetaan, että tiettyjen vitamiinien ja melatoniinin käyttö voi olla hyödyllistä sekä sairauden ehkäisyssä että hoidossa, ottaen huomioon sen, että niiden käyttö yhdistetään muihin virusten vastaisiin yhdisteisiin.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...