Essentiaalinen vapina: oireet, aiheuttajat ja hoidot
Essentiaalinen vapina on yleinen vaiva väestössä. Se on itse asiassa tavallisin liikehäiriö, paljon yleisempi kuin Parkinsonin tauti. Tilastollisesti katsoen se on Parkinsonin tautia kaksikymmentä kertaa yleisempi aikuisilla.
Siitä kärsivät eniten yli 65-vuotiaat, mutta asiantuntijoiden mukaan ensimmäiset oireet puhkeavat tavallisesti ikävuosien 40 ja 60 välillä. Essentiaalista vapinaa on esiintynyt kuitenkin myös sylivauvoilla.
Essentiaaliselle vapinalle on ominaista tahdosta riippumattomat liikkeet, jotka ilmenevät jatkuvana tärinänä. Vapinaa esiintyy pääosin yläraajoissa: käsivarsissa ja kämmenissä. Kohtaukset ilmenevät tavallisesti symmetrisesti ja tauoin. Kyseessä on krooninen, pitkään jatkuva vaiva. Sitä ei kuitenkaan esiinny koko päivää eikä aina välttämättä edes joka päivä.
Essentiaalinen vapina ei ole hengenvaarallinen vaiva eikä se liity kognitiivisiin häiriöihin tai hermoston rappeutumiseen. Mutta vaikka se onkin hyvänlaatuinen tila, se on hyvin häiritsevä vaiva siitä kärsivälle: se vaikeuttaa monien arjen askareiden suorittamista, kuten kirjoittamista, kahvi- tai teekupillisen nauttimista ja kengännauhojen sitomista.
Essentiaalinen vapina: syyt
Essentiaalisesta vapinasta ei ole tehty riittävästi tieteellisiä tutkimuksia, jotta sairauden aiheuttaja voitaisiin määritellä. Syy tähän on se, että se on hyvänlaatuinen tila, joka etenee hitaasti.
Se mikä kuitenkin tiedetään, on että essentiaalinen vapina merkitsee muutosta hermoston liikekeskusten hermokytköksissä. Kehon liikkeiden säätelystä vastaavat hermoston osat ovat talamus eli näkökukkula, nigrostriataalinen hermorata ja pikkuaivot. Tieteellinen hypoteesi on se, että essentiaalinen vapina johtuu jonkin näiden alueiden epänormaalista muutoksesta, joka lopulta tuottaa tahdosta riippumattomat liikkeet.
Essentiaalisen vapinan esiintyvyys perheissä, joissa siitä siis kärsivät sekä vanhemmat että lapset, antaa vahvistusta sille, että sairauteen liittyy geneettinen osatekijä.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: Parkinsonin taudin hoito korvien stimuloinnilla
Essentiaalinen vapina: oireet
Ensin on tärkeää erottaa tämä vaiva Parkinsonin taudista. Vaivan ydinpiirre on se, että tahdosta riippumattomat liikkeet tapahtuvat silloin, kun henkilö suorittaa jonkin tietyn liikkeen tai yrittää ylläpitää jotain tiettyä asentoa. Parkinsonin taudissa tahdosta riippumattomia liikkeitä puolestaan ilmenee levossa.
Tämän ydinpiirteen lisäksi, joka on siis yläraajojen vapina, vaivaan liittyy myös muita oireita:
- Äänen muutokset. Essentiaalinen vapina voi vaikuttaa kurkunpäähän, mikä muuttaa äänentuotantoa äänihuulissa.
- Pään liikkeet. Henkilö näyttää ikään kuin nyökkäävän tai pudistavan päätään myöntymisen tai kieltäytymisen merkiksi. Kyseessä on kuitenkin tahdosta riippumaton ilmiö.
- Vaikeudet suorittaa arjen askareita. Joskus, vaikka vapina ei olisikaan kovin ilmeistä, potilaalla on vaikeuksia tarttua esineisiin, käyttää työkaluja tai edes kirjoittaa.
Jos essentiaalista vapinaa ei hoideta, oireet yleensä pahenevat iän myötä. On itse asiassa osoitettu, että oireet pahenevat ja muuttuvat toistuvimmiksi silloin, kun henkilö nauttii paljon kofeiinia. Sama tapahtuu myös stressaavissa tilanteissa tai huonojen yöunien jälkeen.
Hoitovaihtoehdot
Ensin on selvennettävä, että essentiaaliseen vapinaan ei ole parantavaa hoitoa. Tavallisesti lääkärit suosittelevat lopettamaan kofeiinin nauttimisen ja hoitamaan alta stressin esimerkiksi psykoterapian tai unilääkkeiden avulla.
Jotkut potilaat voivat hyötyä myös fysioterapiasta ja kinesioterapiasta, joiden tarkoituksena on parantaa lihasten hallintaa, koordinaatiota ja tasapainoa.
Mitä lääkehoitoon tulee, seuraavat lääkkeet ovat yleisimmin käytettyjä ja niiden tehosta on eniten tieteellistä näyttöä:
- Propranololi. Tämä on beetasalpaaja. Se on ehkäpä kaikkein tehokkain lääke vapinaoireiden vähentämisessä. Sydänsairauksista kärsivien potilaiden tulisi kuitenkin ottaa lääkettä varauksella, erityisesti jos henkilöllä on esiintynyt tukoksia. Lääkettä tulisi ottaa aina lääkärin ohjeiden mukaan.
- Primidoni. Tämä on kouristuksia ehkäisevä lääke.
- Masennuslääkkeet. Joskus lääkärit suosittelevat näitä lääkkeitä stressiin, joka voi olla sairauden syynä.
- Ahdistuslääkkeet. Tämä voi auttaa stressinhallinnassa ja unen säätelyssä.
- Botuliini. Joskus lääkärit suosittelevat botuliinipistoksia tietyille kehonalueille, tyypillisesti päähän ja kämmeniin.
Käy lukemassa myös: Vähennä ahdistusta 5 rauhoittavan hoitokeinon avulla
Lisäneuvoja
Jos yllä mainitut hoidot eivät tehoa, voidaan kokeilla monimutkaisempia hoitomuotoja. Nämä hoidot on kuitenkin varattu vain niille potilaille, joiden vaste lääkkeisiin on hyvin vähäinen tai joilla vaiva on hyvin invalidisoiva.
Tässä siis joitakin viimeisiä hoitovaihtoehtoja essentiaaliseen vapinaan:
- Stereotaktinen radiokirurgia. Tässä hyödynnetään suuritehoisia radioaaltoja, joita kohdennetaan tietylle hermoston alueelle.
- HIFU. Tämä on samankaltainen kuin yllä mainittu menetelmä, mutta siinä käytetään ultraääniaaltoja.
- Stimulaattori-implantti. Tässä potilaalle asetetaan laite, joka lähettää sähköimpulsseja talamukseen.
- Talamotomia. Tässä talamuksesta tuhotaan pieni alue leikkauksella. Nykyään lääkärit eivät turvaudu tällaisiin perinteisiin menetelmiin, vaan sen sijaan valitaan yleensä radiokirurgia tai HIFU-menetelmä, joiden ansiosta voidaan välttää invasiiviset leikkaukset.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Louis ED. Essential tremor. Lancet Neurol 2005; 4: 100-10.
- Labiano-Fontcuberta, A y Benito-León J. (2012) Temblor esencial: una actualización. Medicina Clinica, 140 (3). 128-133.
- Dietrich Haubenberger, Mark Hallett N Engl J Med 2018;378:1802-10
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.