Logo image
Logo image

Espanjankärpäsuute: afrodisiakki vai myrkky?

3 minuuttia
Espanjankärpäsuutetta käytetään ympäri maailmaa miesten ja naisten afrodisiakkina eli lemmenrohtona. Asiantuntijat ovat kuitenkin havainneet, että espanjankärpäsuute voi myös vahingoittaa ihmisen terveyttä - miten? Lue eteenpäin ja ota selvää!
Espanjankärpäsuute: afrodisiakki vai myrkky?
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Viimeisin päivitys: 02 huhtikuuta, 2023

Espanjankärpäsuute tunnetaan markkinoilla “luonnollisina Viagrana” sen oletettujen libidoa kohottavien vaikutusten vuoksi. Eri lähteiden mukaan vain muutama tippa tätä ”rakkausainetta” nostaa naisten seksuaalista halukkuutta ja parantaa miesten erektiota.

On kuitenkin olemassa todisteita, joiden mukaan tämä aine on vaaraksi terveydelle. Se sisältää myrkyllistä kemiallista yhdistettä nimeltä kantaridiini, jonka asiantuntijat yhdistävät virtsateiden ja ruoansulatuskanavan vaurioihin.

Mitä on espanjankärpäsuute?

Espanjankärpäsuute ja muut tuotteet, joissa mainitaan nimi “espanjankärpänen”, ovat lisäravinteita, jotka lupaavat herättää seksuaalista halua. Historialliset lähteet kertovat, että monet julkisestikin tunnetut henkilöt käyttivät tätä lääkettä seksuaalisena virkistävänä aineena.

Vaikka markkinoilla mainostetaan monenlaisia tuotteita, mikään niistä ei sisällä oikeaa espanjankärpäsuutetta. Yksi sen ainesosista, kantaridiini, nimittäin aiheuttaa kielteisiä terveysvaikutuksia. Alkuperäinen kaava on saatu hyönteisestä nimeltään Lytta vesicatoria, jota kutsutaan myös “rakkulakuoriaiseksi”, sillä sen erittämä aine aiheuttaa rakkuloita joutuessaan kosketuksiin ihon kanssa.

Nämä hyönteiset murskataan ja yhdistetään juomien tai makeisten kanssa kehon lämmön tunteen sekä sukupuolielinten aktiivisuuden edistämiseksi. Nämä reaktiot johtuvat kuitenkin tulehdusprosessista, joka voi johtaa jopa kuolemaan.

Some figure
Kantaridiini saadaan hyönteisestä ja sillä on kielteisiä terveysvaikutuksia. Sen myrkky aiheuttaa rakkuloita ihmisen iholle.

Espanjankärpäsuutteen vaarat

Äskettäin Acta Médica Portuguesassa raportoitu tapauskertomus varoittaa kantaridiinin vaaroista. Julkaisun mukaan ihmiset ovat raportoineet tämän aineen aiheuttamasta myrkytyksestä useaan otteeseen. Myrkytyksen yhteydessä ilmenee usein seuraavia oireita:

 • Ruoansulatuskanavan verenvuoto
 • Vatsakipu
 • Verinen oksennus
 • Kipu virtsatessa
 • Veri virtsassa
 • Nielemisvaikeudet
 • Munuaisten vajaatoiminta
 • Kouristukset
 • Kooma

Yllä mainitussa tapauksessa 51-vuotiaalle potilaalle kehittyi vakava myrkytystila, kun hän oli nauttinut espanjankärpäsuutetta sisältävää teetä. Potilas oli raportoinut seuraavia oireita: polttava tunne suussa, ripuli ja hematuria (verta virtsassa). Tutkimukset paljastivat myös akuutin munuaisvaurion ja epätyypillisen neurologisen oireyhtymän.

Espanjankärpäsuute

Kaikesta tästä huolimatta markkinoilla on tuotteita, jotka oletettavasti sisältävät “espanjankärpäsuutetta”. Nämä valmisteet eivät yleensä sisällä alkuperäistä kantaridiinia sen mahdollisten terveysriskien vuoksi. Sen sijaan ne sisältävät ainesosia, kuten maca, ginseng ja ginkgo biloba, joita myös markkinoidaan luonnollisina afrodisiakkeina.

Vaihtoehtoja seksuaalisen suorituskyvyn parantamiseksi

Urologian tai gynekologian ammattilaisten tulisi tutkia seksuaaliterveysongelmia. Vaikka on olemassa monia lemmenrohtoina mainostettuja tuotteita, jotka lupaavat lähes ihmeitä, totuus on, että useimmat niistä ovat tehottomia. Jotkut niistä ovat jopa vaarallisia.

On kuitenkin olemassa joitakin terveellisiä tapoja, jotka voivat parantaa seksuaalista suorituskykyä luonnollisella tavalla. Niiden käyttö auttaa estämään seksuaalisia toimintahäiriöitä ja ylläpitämään yleistä hyvinvointia.

Liikunta

Säännöllinen liikunta on hyväksi sekä miesten että naisten seksuaaliterveydelle. Sexual Medicine Reviews -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan liikunta lisää naisten seksuaalista kiihottumista ja tyytyväisyyttä. Lisäksi seksuaalilääketieteen tutkimuksessa todetaan, että tämä on luonnollinen tapa parantaa erektiota ja vähentää impotenssin riskiä.

Miksi se aiheuttaa näitä vaikutuksia? Liikunta parantaa erityisesti verenkiertoa sukupuolielimissä, vähentää stressiä ja lisää energiatasoa. Lisäksi se vahvistaa itsetuntoa ja itsetunnolla on iso merkitys tyydyttävän seksielämän saavuttamisessa.

Hieronta

Hieronta ei ratkaise seksuaaliterveysongelmia. Siitä voi kuitenkin olla apua pariskunnan intiimielämän parantamisessa. Hieronta ei ainoastaan ​​vähennä stressiä ja jännitystä, vaan myös stimuloi erogeenisiä alueita.

Auringon ottaminen

Niin oudolta kuin se saattaa tuntua, auringonotto on tapa parantaa seksuaalista suorituskykyä. European College of Neuropsychopharmacology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että 30 minuutin päivittäinen auringonvalo stimuloi testosteronin tuotantoa miehillä, joilla on alhainen seksuaalinen halu. Se puolestaan ​​auttaa lisäämään jopa kolme kertaa heidän seksuaalista tyytyväisyyttään.

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio

Yksi näkökohta, jota ei pidä laiminlyödä seksuaaliterveyden ja suorituskyvyn parantamisessa, on ravitsemus. Sexual Medicine Reviews raportoi, että Välimeren ruokavalio sekä muut samankaltaiset ruokavaliot auttavat vähentämään erektiohäiriöitä miehillä.

Samaan aikaan toinen artikkeli samassa lehdessä teki samanlaisia ​​havaintoja naisista. Tutkijat uskovat, että metabolinen oireyhtymä ja lihavuus, johon liittyy huono ruokavalio, selittävät joitakin tapauksia seksuaalisesta toimintahäiriöstä sekä miehillä että naisilla.

Some figure
Välimeren ruokavalion uskotaan olevan ruokavalio, joka ehkäisee seksuaalisten toimintahäiriöiden syntymistä.

Mitä sinun tulisi muistaa espanjankärpäsuutteesta?

Huolimatta seksuaalista halukkuutta edistävistä ominaisuuksistaan, asiantuntijat pitävät espanjankärpäsuutetta terveydelle vaarallisena. Asiantuntijat eivät hyväksy tämän aineen käyttöä ja varoittavat sen vakavista sivuvaikutuksista. Vaikka tuotteita edelleen mainostetaan tällä nimellä, ne eivät todennäköisesti sisällä Lytta vesicatoria -lajista saatua ainetta.

Jos seksuaaliterveysongelmia ilmenee, on tärkeää mennä puhumaan asiasta terveydenhuollon ammattilaiselle, olipa kyseessä urologi, gynekologi tai seksologi. On monia turvallisia ja tehokkaita tapoja hoitaa sekä miesten että naisten seksuaalisia toimintahäiriöitä. Ammattilaisen on kuitenkin tarkasteltava jokaista tapausta yksilöllisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Lytta vesicatoria. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 07 de mayo de 2021 de https://es.wikipedia.org/wiki/Lytta_vesicatoria
 • Karras, D. J., Farrell, S. E., Harrigan, R. A., Henretig, F. M., & Gealt, L. (1996). Poisoning from “Spanish fly” (cantharidin). The American Journal of Emergency Medicine, 14(5), 478–483. https://doi.org/10.1016/s0735-6757(96)90158-8
 • Cervera, C. (21 de agosto de 2015). La mosca española, el venenoso afrodisíaco que pudo matar a Fernando «El Católico». ABC. https://www.abc.es/espana/20150821/abci-mosca-espanola-afrodisaaco-veneno-201508192228.html
 • Diaz P, Carneiro A, Montes V, Alves S. Um Afrodisíaco Potencialmente Fatal: Intoxicação por Cantaridina [A Potentially Fatal Aphrodisiac: Cantharidin Poisoning]. Acta Med Port. 2020 Apr 1;33(4):284-287. Portuguese. doi: 10.20344/amp.11567. Epub 2020 Apr 1. PMID: 32238244.
 • Food and Drug Administration. (2019). Bulk Drug Substances Nominated for Use in Compounding Under Section 503A of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act. https://www.fda.gov/media/120691/download
 • Kotta S, Ansari SH, Ali J. Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs. Pharmacogn Rev. 2013;7(13):1-10. doi:10.4103/0973-7847.112832
 • Stanton AM, Handy AB, Meston CM. The Effects of Exercise on Sexual Function in Women. Sex Med Rev. 2018 Oct;6(4):548-557. doi: 10.1016/j.sxmr.2018.02.004. Epub 2018 Mar 30. PMID: 29606554.
 • Gerbild H, Larsen CM, Graugaard C, Areskoug Josefsson K. Physical Activity to Improve Erectile Function: A Systematic Review of Intervention Studies. Sex Med. 2018;6(2):75-89. doi:10.1016/j.esxm.2018.02.001
 • Kontula O, Miettinen A. Determinants of female sexual orgasms. Socioaffect Neurosci Psychol. 2016;6:31624. Published 2016 Oct 25. doi:10.3402/snp.v6.31624
 • European College of Neuropsychopharmacology (ECNP). “Lack of interest in sex successfully treated by exposure to bright light.” ScienceDaily. ScienceDaily, 18 September 2016. <www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160918214443.htm>.
 • La J, Roberts NH, Yafi FA. Diet and Men’s Sexual Health. Sex Med Rev. 2018 Jan;6(1):54-68. doi: 10.1016/j.sxmr.2017.07.004. Epub 2017 Aug 1. PMID: 28778698.
 • Towe M, La J, El-Khatib F, Roberts N, Yafi FA, Rubin R. Diet and Female Sexual Health. Sex Med Rev. 2020 Apr;8(2):256-264. doi: 10.1016/j.sxmr.2019.08.004. Epub 2019 Oct 25. PMID: 31669123.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.