Erilaiset idut: hyödyt, riskit ja kasvatus

Iduissa on suuri ravintotiheys, mutta niissä on vähemmän antiravintoaineita, mikä helpottaa niistä saatavien yhdisteiden imeytymistä. Näytämme, miten ituja voi kasvattaa itse kotona.
Erilaiset idut: hyödyt, riskit ja kasvatus
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Idut ovat kasvien siemenien ensimmäinen kehitysvaihe. Niitä voidaan kasvattaa kotona, ja niistä saa terveydelle välttämättömiä ravintoaineita. Tänään kerromme kaiken oleellisen iduista.

Ensin on korostettava, miten tärkeää on sisällyttää kasviksia säännölliseen ruokavalioonNiiden tulisi olla ruokavalion perusta, sillä niiden saanti on yhdistetty monenlaisiin hyötyihin. Kasviksia suositellaankin syömään vähintään viisi annosta päivässä.

Miten voin kasvattaa ituja kotona?

Syötäväksi kelpaavien itujen kasvattamiseksi on meneteltävä seuraavalla tavalla.

Tarvittavat välineet

  • Idätyspussi
  • siemeniä
Idättämiseen tarvitaan siemeniä.
Idätettävät siemenet on kostutettava ja niiden on saatava auringonvaloa klorofyllin aktivoimiseksi.

Ohjeet vaihe vaiheelta

Koko prosessin ajan on noudatettava erittäin hyvää hygieniaa, jotta haitalliset bakteerit eivät pääse lisääntymään. Tästä syystä idätyspussit suositellaan desinfioimaan ennen käyttöä.

Ensimmäinen vaihe on liottaa siemenet tai jyvät. Huuhtele ne ensin hyvin ulkopinnalla olevien likajäämien poistamiseksi ja laita ne sitten astiaan, jossa on mineraalivettä. Niiden on annettava liota vähintään 12 tuntia.

Kun tämä aika on kulunut, valuta niistä vesi pois ja laita liinalla tai sideharsolla peitettyyn lasiasiaan. Älä sulje astiaa kokonaan kaasujenvaihdon varmistamiseksi. Sitä kannattaa mieluiten vain kallistaa kevyesti.

Tämän vaiheen jälkeen sinun on odotettava itämistä 3–5 päivää ja pidettävä astia lämpimässä, noin 35-asteisessa paikassa. Kun itäminen käynnistyy, astia tulisi laittaa auringonvaloon klorofyllin aktivoimiseksi iduissa, mikä voimistaa niiden vihreää väriä.

Idut kannattaa säilöä suljettuun ja ilmatiiviiseen astiaan viileään paikkaan. Ennen syöntiä ne tulisi huuhdella vedellä.

Mitä kasveja voin idättää?

Mitä tahansa ihmisen kulutukseen sopivia siemeniä voidaan idättää. Yleensä idätys tehdään palkokasveilla, kuten linsseillä, pavuilla ja herneillä. Ne ovat parhaimman makuisia.

Hyvin yleisesti idätetään soijapapuja, punakaalia, linssejä, parsakaalia ja vesikrassia. Hanki vain näiden vihannesten siemeniä ja noudata vaihe vaiheelta yllämainittua prosessia.

Erilaisten itujen hyödyt

Idättämisellä on monia hyötyjä. Ensinnäkin se on helppoa ja se edistää omavaraisuutta pienentäen ekologista jalanjälkeä. Toisaalta se on paljon halvempaa kuin samojen tuotteiden ostaminen kaupasta.

Ravitsemuksellisesta näkökulmasta itujen syöminen on yhdistetty parempaan terveyteen niiden antioksidanttipitoisuuden vuoksi.  Trends in Pharmacological Sciences -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan antioksidanttien säännöllinen syönti vähentää vapaiden radikaalien muodostumista ehkäisten terveysongelmia.

Monet idut sisältävät myös C-vitamiinia. Tämän ravintoaineen on osoitettu kykenevän parantamaan vastustuskykyä, minkä vuoksi sitä suositellaan syömään päivittäin tartuntatautien ehkäisemiseksi.

Iduissa on lisäksi vähemmän antiravintoaineita, jolloin niiden sisältämien yhdisteiden imeytyminen on tehokkaampaa. Tämä pienentää riskiä esimerkiksi raudan heikkoon imeytymiseen. The Medical Clinics of North America -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan voi ilmetä anemiaa, jos ravintoaineen tarpeita ei täytetä.

Mahdolliset riskit

Merkittävimmät riskit itujen kulutuksessa liittyvät itse idättämiseen. Jos idätyksessä ei noudateta hyvää hygieniaa ja desinfiointia, voivat terveydelle vaaralliset bakteerit, kuten salmonella, päästä lisääntymään.

Itse kasvatettujen itujen kulutukseen liittyvät terveysongelmat koskettavatkin juuri ruoansulatuskanavaa. Tämän vuoksi kannattaa tehdä kaikki mahdolliset varotoimet.

Idut voivat aiheuttaa suolisto-oireita, jos niitä ei kasvateta oikein.
Idätyksessä on erittäin tärkeää noudattaa hyvää hygieniaa, jotta itujen syöminen ei aiheuttaisi oksentelua, ripulia tai muita suolisto-oireita.

Miten erilaisia ituja käytetään ruoanlaitossa?

Ituja voi syödä raakoina tai kypsennettyinä. Ensimmäisessä tapauksessa niitä voi lisätä salaatteihin tai kylmiin ruokalajeihin. Jos ne halutaan kypsentää, niitä voidaan käyttää wokeissa, kasvisaterioissa tai vaikkapa kasvis(sose)keitoissa. Ne ovat myös erinomainen lisähöyste riisiin tai kvinoaan.

Idut ovat terveellinen valinta

Idut ovat erinomainen keino lisätä kasvisten määrää ruokavaliossa. Ne eivät tietenkään ole riskittömiä, joten kotitekoisten itujen kasvatuksessa kannattaa muistaa äärimmäiset varotoimet.

Ituja voi myös ostaa kaupasta, joskaan tämä ei ole hyväksi ekologisen jalanjäljen kannalta ja ne ovat myös kalliimpia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Poprac P, Jomova K, Simunkova M, Kollar V, Rhodes CJ, Valko M. Targeting Free Radicals in Oxidative Stress-Related Human Diseases. Trends Pharmacol Sci. 2017 Jul;38(7):592-607. doi: 10.1016/j.tips.2017.04.005. Epub 2017 May 24. PMID: 28551354.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
  • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.