Epinefriini: missä tilanteissa ja kuinka sitä annetaan
Epinefriini, joka tunnetaan paremmin adrenaliinina, on hormoni ja välittäjäaine, jota käytetään hätätilanteissa kun potilaalla on esimerkiksi sydämenpysähdys. Tätä lääkettä on joskus käytetty keuhkoputkikouristuksiin ja hypoglykemiaan, mutta näiden vaivojen hoitoon on nykyään olemassa spesifisempiä lääkkeitä.
Adrenaliini on aine, joka nostaa sydämensykettä, supistaa verisuonia, laajentaa hengitysteitä ja osallistuu hermoston pakene tai taistele -reaktioon vaaratilanteissa. Tarkemmin ottaen adrenaliini on katekoliamiini. Se on adrenaliinirauhasissa syntetisoituva monoamiini, jonka esiasteita ovat fenylalaniini ja tyrosiini.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: Eri tyyppiset allergiatestit
Kuinka epinefriiniä annetaan?
Epinefriinistä valmistetaan injektioliuos. Tätä lääkettä voidaan antaa eri teitse tarpeen mukaan:
- Lihakseen
- Ihon alle
- Suonensisäisesti
- Sydämeen: vain äärimmäisen vakavissa tapauksissa, ja jos sitä ei ole mahdollista antaa suonensisäisesti
Kaksi viimeisintä menetelmää on tehtävä sairaalassa sydämen toimintaa valvoen. Lisäksi epinefriiniliuos on laimennettava yhteen seuraavista aineista ennen injektiota:
- 0,9 % natriumkloridiliuos
- 5 % glukoosi
- 5 % glukoosi 0,9 %:sessa natriumkloridiliuoksessa
Jotta lääke ei menisi pilalle valon tai hapettumisen seurauksena, se kannattaa käyttää heti laimentamisen jälkeen.
Annostus ja antomenetelmä riippuvat diagnoosista ja potilaan tilasta. Hätätilanteessa tarvitaan nopeinta menetelmää (esimerkiksi suonensisäistä kautta).
Epinefriinin käyttö
Kuten tästä voi nähdä, epinefriini on liuos jota on saatavilla eri pitoisuuksina. Seuraavat hätätilanteet ovat yleisimpiä syitä epinefriinin käyttöön:
Epinefriini ja sydänkohtaus
Sydämenpysähdyksen lisäksi adrenaliinia käytetään myös muiden sydänongelmien hoidossa, kuten sydämen rytmihäiriöiden, jossa veren pumppautuminen on vähentynyt tai estynyt.
Epinefriinin antamisen tarkoitus on aiheuttaa verisuonten supistumista ja lisätä sydämen pumppausta. Toisin sanoen se supistaa sydäntä ja lisää sydämensykettä sen “elvyttämiseksi”.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: Tunnista sydämenpysähdyksen oireet
Epinefriini ja anafylaksia
Epinefriini on ensisijainen hoito anafylaksiaan. Anafylaksia voi syntyä vakavan allergisen reaktion seurauksena ja johtaa jopa kuolemaan äärimmäisimpien keuhkoputken supistusten seurauksena. Näissä tapauksissa lääkettä annetaan siksi, että se kykenee laajentamaan hengitysteitä ja parantamaan potilaan hengitystä.
Käyttö paikallispuudutuksen kanssa
Epinefriiniä lisätään moniin eri paikallispuudutteisiin, joita annetaan injektioina. Syy tähän lääkeyhdistelmään on se, että adrenaliinin suonia supistavat vaikutukset mahdollistavat sen imeytymisen viivästymisen ja näin anestesialääkkeen vaikutusten pitkittämisen.
Epinefriinin ja paikallispuudutteen yhteiskäyttöön voi liittyä joitakin sivuvaikutuksia johtuen epinefriinin vaikutuksista:
- Pelokkuus/ahdistuneisuus
- Takykardia
- Tärinä
Mahdolliset epinefriinin sivuvaikutukset
Tämän aineen käyttöön voi liittyä sivuvaikutuksia ja komplikaatioita, erityisesti annettuna suonensisäisesti ja sydämeen. Mahdollisia epinefriinin haittavaikutuksia ovat:
- Palpitaatio ja tärinä.
- Takykardia.
- Sydämen rytmihäiriöt.
- Ahdistus ja korkea verenpaine.
- Päänsärky.
- Akuutti keuhkoödeema.
Epinefriinin käyttöön liittyy myös useita käytön esteitä. Esimerkiksi epäselektiivisillä beetasalpaajilla hoidetuilla potilailla epinefriini ei ole sopiva lääke, koska se voi johtaa haitalliseen lääkkeiden yhteisvaikutukseen, mikä voi aiheuttaa vaarallisen korkeaa verenpainetta ja jopa aivoverenvuodon.
Vaikka moni uskoo, että epinefriini voi aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa johtuen voimakkaasta verisuonia supistavasta vaikutuksestaan, tämä ei pidä paikkaansa. Sepelvaltimoissa on vain yhden tyyppisiä reseptoreita, jotka joutuessaan kosketuksiin adrenaliinin kanssa laukaisevat vasodilaation, ei vasokonstriktion.
Yhteenveto
Epinefriini eli adrenaliini on lääke, jota voidaan antaa eri kanavien kautta riippuen potilaan tilasta ja muista olosuhteista. Se on arvokas lääke sydämenpysähdyksissä ja anafylaktisissa reaktioissa.
Tietyn tyyppistä epinefriiniä voidaan pistää myös itse, jos potilaalla on riski kärsiä anafylaktisesta sokista.
Kuten kaikkiin lääkkeisiin, epinefriiniinkin liittyy sivuvaikutuksia, jotka tulisi ottaa huomioon lääkettä annettaessa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Luis Navarro J. C. (2000). Adrenalina (Epinefrina). Revista de Emergencias y Catástrofes.
- Cardona Dahl, V. (2010). Guía de actuación en anafilaxia. Medicina Clínica. https://doi.org/10.1016/j.medcli.2010.10.003
- Ateneo, E. El. (2006). Drogas vasoactivas en el paciente critico. Medicina Intensiva.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.