Tunnista sydämenpysähdyksen oireet

Lue lisää sydämenpysähdyksen oireista, jotta tiedät kuinka vältyt siltä paremmin. Muista, että terveytesi tulee aina ensin.
Tunnista sydämenpysähdyksen oireet
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On erittäin tärkeää tuntea sydämenpysähdyksen oireet, jotta tiedät kuinka toimia, jos sinulle koskaan tapahtuu niin. Lisäksi, jos opit havaitsemaan sen, pystyt auttamaan lääkäriäsi keräämään arvokasta tietoa siitä mitä tapahtuu ja mihin sinun pitäisi kiinnittää huomiota.

Mikä sydämenpysähdys on?

Ennen kuin tutkimme sydämenpysähdyksen oireita, kerrataanpa mistä siinä on kyse. Sydämenpysähdys, tai sydänhalvaus, on tukkeuma valtimoissa, joka puolestaan estää verta pääsemästä sydämeen. Tämän tukkeuman takia sydän ei saa tarvittavaa määrää happea ja sydänsolut kuolevat.

Sydämenpysähdyksen oireet

1. Hengitysvaikeudet

sydämenpysähdyksen oireet: väsymys ja saamattomuus

Jos tunnet olosi väsyneeksi ja sinun on vaikea hengittää, muista että se voi olla sydämenpysähdyksen oire.

Tätä oiretta esiintyy tavallisemmin naisilla. Se ei ole välttämättä mitään välitöntä. Se saattaa ilmestyä jopa kuukausia ennen kuin oikeasti saat sydänhalvauksen.

Oire on yksiselitteinen yleensä silloin kun siihen liittyy suurta väsymystä. Joten jos tunnet olosi uupuneeksi aivan syyttä, käy lääkärissä niin pian kuin mahdollista.

2. Liiallinen hikoilu

Liiallinen hikoilu on toinen mahdollisen sydämenpysähdyksen oire. Jos hikoilet paljon harrastamatta mitään liikuntaa, voi se olla merkki siitä, että sinulla on sydänongelma.

Jos valtimosi ovat estyneet, tulee sinun sydämesi nähdä enemmän vaivaa pumpatakseen verta kehoosi. Tämä johtaa suurempaan hikoiluun, sillä kehosi yrittää säilyttää normaalin lämpötilansa.

sydämenpysähdyksen oireet: kova hikoilu

3. Ruoansulatushäiriöt ja oksentelu

Vaikka sydämenpysähdyksen ja ruoansulatusongelmien välillä ei vaikuttaisikaan olevan minkäänlaista suhdetta, on sellainen varmasti olemassa. Sydämenpysähdystä edeltää yleensä ruoansulatusongelmia, kuten pahoinvointi ja oksentelu.

On hyvin vaikea sanoa varmasti, että oksentelu tai pahoinvointi ovat ehdottomasti sepelvaltimo-ongelman oireita, mutta jos vatsasi on normaalisti rautainen etkä ole syönyt mitään epätavallista, ole varovainen, sillä tämä voi olla vakava ongelma.

4. Rintakivut

naisella sydämenpysähdyksen oireita

Tämä on yksi yleisimmistä ja helpoiten tunnistettavista sydämenpysähdyksen oireista.

Sinun tulee kuitenkin pitää mielessä, että sydämenpysähdys ei aina tule yhdessä rintakipujen kanssa. Jos rintakivut liittyvät tulevaan sydämenpysähdykseen, on niiden taipumus kestää noin 15 minuuttia. Huomaat voimakasta painetta rinnassasi ja se voi levitä myös hartioihisi ja käsivarsiisi.

Kaiken kaikkiaan nämä kivut ilmaantuvat kehon vasemmalla puolella ja niitä voi esiintyä päiviä etukäteen.

5. Kipu selässä ja leuassa

Jos olet saamassa sydänkohtauksen, huomaat myös kipua selässä ja leuassa. Näitä oireita vaikuttaa ilmaantuvan useammin naisilla kuin miehillä. Mikäli alat yhtäkkiä tuntea tällaisia oireita, mene heti lääkäriin tai sairaalaan.

sydämenpysähdyksen oireet: selkäsärky

6. Huimaus

Huimaus voi myös olla sydämenpysähdyksen oire. Normaalisti se voi pahentua progressiivisesti. Ihminen menettää tasapainonsa ja tuntee olonsa sekavaksi.

On siis tärkeää pysyä rauhallisena, eikä tehdä mitään äkkinäisiä liikkeitä.

Suositukset

Jos huomaat joitakin näistä oireista, eivätkä ne liity mihinkään muuhun tietämääsi, kuten vatsaongelmiin, stressiin ja niin edelleen, käy lääkärissä selvittämässä oireiden aiheuttaja.

Ehkäisy on avainasemassa mahdollisen sydänongelman havaitsemisessa.

Sinun pitäisi aina parantaa elintapojasi jos huomaat, että kaikki ei ole kohdallaan. Joitakin tapoja, jotka auttavat ehkäisemään sydänongelmia ovat muun muassa terveellinen ruokavalio, tupakoimattomuus ja liikunta.

Jos tunnistat oireet ja havaitset ne, voit mahdollisesti estää sydämenpysähdyksen, joka aiheuttaa paljon kuolemia. Pidä mielessä nämä varoitusmerkit.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Grupo de Trabajo SEMES-Insalud. Dolor torácico agudo no traumático. Emergencias 2000;13:66-71
  • Mª Lourdes Vicent Alamino. Sobrevivir a un paro cardiaco: una cuestión de años. Sociedad Española de Cardiología. 18 mayo 2015 | Cardiología Hoy.
  • Mayo Clinic Staff. (2017). Heart attack.
    mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/basics/complications/con-20019520
  • MedlinePlus. Paro Cardíaco. NIH: Instituto Nacional del Corazón, los Pulmones y la Sangre.
  • Organizacion Mundial de la Salud. (2005). Evite los infartos de miocardio y los accidentes cerebrovasculares No sea una víctima. OMS.
  • Ornato, J. P., & Hand, M. M. (2001). Warning signs of a heart attack. Circulation104(11), 1212–1213.
    heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartAttack/TreatmentofaHeartAttack/Treatment-of-a-Heart-Attack_UCM_002042_Article.jsp#.V9yEh5grKUk

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.