Elämäntapamuutoksia mahalaukun poiston jälkeen

Potilaiden, jolle on tehty mahalaukun poisto, tulee optimoida ruokavalio hyvän ruoansulatuksen varmistamiseksi ja välttämättömien ravintoaineiden puutosten ehkäisemiseksi.
Elämäntapamuutoksia mahalaukun poiston jälkeen
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Potilaat, joilta mahalaukku on poistettu, on harkittava useita ruokavaliomuutoksia terveydentilan vakauttamiseksi ja oireiden sekä ruoansulatuselimistön toiminnan parantamiseksi. Tässä artikkelissa kerromme mitä elämäntapamuutoksia mahalaukun poiston jälkeen potilaan kannattaa tai hän voi tehdä.

Tässä artikkelissa käsittelemme henkilöä, jolta on poistettu osa ruuansulatusjärjestelmää, yleensä haavaumien tai mahasyövän vuoksi. Pahimmassa tapauksessa joudutaan poistamaan koko mahalaukku.

On huomattava, että kaikki invasiiviset interventiot, joissa elimen toiminnallisuus tai pinta-ala vähenee, vaativat mukautuksia elämäntavoissa. Vaikka tilanne normalisoituu ajan kuluessa, tulee potilaan kiinnittää enemmän huomiota ruuansulatuselimistön hyvinvointiin ja toimintaan.

Yleisiä elämäntapamuutoksia mahalaukun poiston jälkeen

Muutaman kuukauden kuluessa leikkauksesta voi esiintyä seuraavia muutoksia:

  • Mahalaukun kapasiteetin väheneminen (jos sitä ei poistettu kokonaan vaan vain osa siitä)
  • Mahanesteen tuotannon väheneminen
  • Lisääntynyt suolen liikkuvuus

Jos koko mahalaukku poistetaan, ruokavalioon on tehtävä merkittäviä muutoksia. Muuten voi syntyä vakavia puutostiloja. Emme saa unohtaa, että ravintoaineiden imeytymis- tai aktivointiprosessit tapahtuvat juuri ruuansulatuselimistössä.

Tästä syystä on välttämätöntä kompensoida muilla strategioilla hiilihydraattien ja proteiinien ruoansulatushäiriöiden välttämiseksi. Yleissääntönä on, että näissä tilanteissa etusijalle asetetaan helposti sulavat elintarvikkeet, mukaan lukien entsyymilisäravinteet.

Lääkäri suosittelee potilaalle elämäntapamuutoksia mahalaukun poiston jälkeen.
Potilas, jolta on poistettu mahalaukku, tarvitsee ruokavaliomuutoksia leikkauksen jälkeisten komplikaatioiden välttämiseksi.

Leikkauksen jälkeinen ravitsemus

Leikkauksen jälkeinen ravitsemus aloitetaan usein nesteillä, joiden määrät ja ajoitus voidaan hallita tarkasti. Aluksi annetaan vain vettä, kamomillateetä, rasvattomia liemiä ja riisivettä.

Sitten määriä lisätään ja pikkuhiljaa ruokintaletkun avulla otetaan mukaan monimutkaisemman ruoansulatuksen omaavia ruokia. Ihannetapauksessa jatketaan vähärasvaisista kekseistä, valkoisesta leivästä ja kasvissmoothiesta.

Myöhemmin potilaan ruoansulatuskyky kasvaa. Kun näin tapahtuu, ruokavalioon sisällytetään runsaasti proteiinia sisältäviä ruokia katabolian välttämiseksi ja fysiologisten toimintojen ylläpitämiseksi. On normaalia syödä kanaa, kalaa ja jopa riisiä. Potilaan tulisi syödä myös pehmeitä hedelmiä.

Tästä eteenpäin siirtyminen normaaliin ruokavalioon alkaa. Ruoka tulee tarjota aina lämpimänä, ei kuumana. Yksilölliseen sietokykyyn tulee kiinnittää suurta huomiota. Jos jokin tuote aiheuttaa epämukavuutta, se on poistettava pysyvästi ruokavaliosta.

Dumping-oireyhtymä

On syytä muistaa, että vatsalaukun poiston jälkeen, ruoka saavuttaa suoliston nopeammin kuin normaalisti. Lisäksi ruokaa saapuu suurempina määrinä. Ei ole yllättävää, että 20–40 % tämän toimenpiteen saaneista kärsii dumping-oireyhtymästä. Sen oireita ovat seuraavat:

Yleensä nämä oireet ilmenevät aterioiden aikana tai noin 30 minuuttia sen jälkeen. Oireyhtymän kehittymisen estämiseksi jokaisen aterian annoskokoa tulee valvoa tarkasti.

Samoin tulisi välttää ärsyttäviä ruokia, jotka voivat stimuloida peristaltiikkaa, kuten mausteisia ruokia. Ei myöskään ole suositeltavaa syödä suuria määriä kulinaarisia mausteita.

Ravitsemussuosituksia potilaalle

Yleissääntönä on, että yksinkertaisia ​​hiilihydraatteja tulisi syödä pari annosta päivässä. Ole kuitenkin varovainen, sillä liioitteleminen voi johtaa aineenvaihduntasairauksien lisääntymiseen. Tämän vahvistaa Current Diabetes Reports -lehdessä julkaistu tutkimus. Pari lusikallista hunajaa tai sokeria riittää.

Samalla on tärkeää lisätä proteiinin saantia painon putoamisen välttämiseksi. Puhumme ravintoaineista, joiden on osoitettu olevan ratkaisevia katabolian pysäyttämisessä. Proteiinia tarvitaan vähintään 0,8 grammaa painokiloa kohden päivässä, jotta fysiologiset toiminnot saadaan suoritettua tehokkaasti.

Muun muassa Omega-3 -sarjan rasvahappojen kulutusta kannattaa tarkkailla. Näillä lipideillä on viimeaikaisten todisteiden mukaan tulehdusta estävä vaikutus. Siksi ne voivat vähentää monia ruoansulatuskanavan oireita ja parantaa potilaan elämänlaatua.

Mitä tulee aterioiden määrään, on parempi syödä pieniä aterioita 2-3 tunnin välein. Äärimmäisiä ruokalämpötiloja tulee aina välttää ja on suositeltavaa syödä hitaasti sekä pureskella ruoka hyvin. Laktoositoleranssi tulee arvioida yksilöllisesti.

Proteiinia ja Omega-3 -rasvahappoja sisältävillä elintarvikkeilla on tärkeä rooli mahalaukun poiston läpikäyneiden potilaiden terveydessä.

Potilaan ruokavalion parantaminen

Potilaan ruokavalion parantaminen on välttämätöntä, jotta potilas voi toipua leikkauksesta ja nauttia hyvästä elämänlaadusta. Ruokavalion suunnittelulla vältetään terveydentilan muutokset ja tulevat ruoansulatuskanavan oireet. On tärkeää noudattaa yllä mainittuja suosituksia ja kääntyä aina asiantuntijan puoleen, jos olet epävarma.

Lopuksi on huomattava, että joskus saattaa olla tarpeen sisällyttää ruokavalioon tiettyjä lisäravinteita mahdollisten puutostilojen korjaamiseksi tai välttämiseksi. Tässä tapauksessa on tarpeen ensin kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 merkkiä Omega-3 ja -6 rasvahappojen puutoksesta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 merkkiä Omega-3 ja -6 rasvahappojen puutoksesta

Omega-3 ja -6 -rasvahapot ovat elintärkeitä missä tahansa terveellisessä ruokavaliossa. Näiden rasvahappojen puutos näkyy elimistössä eri tavoin.  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Prokopidis, K., Cervo, M. M., Gandham, A., & Scott, D. (2020). Impact of Protein Intake in Older Adults with Sarcopenia and Obesity: A Gut Microbiota Perspective. Nutrients12(8), 2285. https://doi.org/10.3390/nu12082285
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.