Logo image
Logo image

Ehkäise ja hoida halkeilevia huulia

2 minuuttia
Kärsitkö kuivista, halkeilevista huulista? Laiminlyötkö tavallisesti tätä herkkää ihoa? Pyri kiinnittämään tästä lähtien enemmän huomiota tähän kehonosaan ja käytä joitakin tässä artikkelissa mainituista hoidoista hoitaaksesi kuivia, halkeilevia huulia.
Ehkäise ja hoida halkeilevia huulia
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Huuliasi peittää paljon ohuempi iho, joka voi kuivua ja halkeilla altistuessaan ympäristötekijöille. Hoida halkeilevia huulia tehokkaasti näillä ohjeilla!

Huulet ovat yksi ihmisten viehättävimmistä piirteistä, mutta monet laiminlyövät niitä ja unohtavat, että nekin tarvitsevat erityistä huolenpitoa. Huulten halkeamat voivat olla kivuliaita ja niiden täydellinen paraneminen voi kestää jopa useita viikkoja.

Kauneudenhoitorutiiniin kannattaa siis sisällyttää joitakin tapoja, jotka ravitsevat ja suojaavat huulia ehkäisten niiden vaurioita.

Koska suurin osa ihmisistä ei tiedä tätä, tänään haluamme jakaa useita vinkkejä, joiden avulla ehkäiset ja hoidat halkeilevia huulia.

Näin hoidat halkeilevia huulia

Sinun on oltava huolellinen huultesi hoidon suhteen sekä terveys- että ulkonäkösyistä, sillä tämä alue on hyvin herkkä. Vaikka huulesi eivät kuivuisikaan, sinun kannattaa silti omaksua joitakin tapoja, jotka auttavat ehkäisemään sitä.

Käytä huulirasvaa

Some figure

Huulirasva on tehty kosteuttavista ja uudistavista ainesosista, joten se on oleellinen väline huulten pitämiseksi pehmeinä ja kosteutettuina. Sen öljy-yhdisteet kosteuttavat kuivaa ihoa ja auttavat poistamaan kuolleita ihosoluja sekä epäpuhtauksia.

Juo enemmän vettä

Kun elimistö kärsii nestevajeesta, se näkyy myös huulissa. Heikko vedenjuonti vaikuttaa syljen pH-arvoon ja voi aiheuttaa liiallista kuivumista.

 • On tärkeää juoda päivässä noin kaksi litraa vettä tai muita terveellisiä nesteitä.

Kuori huulet säännöllisesti

Some figure

Joskus se ei saata näkyä paljaalla silmällä, mutta kuolleet ihosolut kerääntyvät huulten pinnalle ja vaikuttavat niiden terveyteen.

 • Sokerin ja jogurtin tai hunajan seos riittää huulten hellävaraiseen kuorintaan.
 • Voit myös ostaa kaupoissa myytäviä kuorinta-aineita.

Kotikonstit halkeileviin huuliin

Ei ole aina mahdollista estää huulia halkeilemasta. Tästä syystä kannattaa tietää joitakin hoitoja, jotka nopeuttavat paranemisprosessia.

Eteerinen olibaanihartsiöljy

Kosteuttavista, tulehdusta lievittävistä ja ikääntymistä ehkäisevistä ominaisuuksistaan tunnettu eteerinen olibaanihartsiöljy on loistava keino hoitaa halkeilevia huulia.

Kuinka sitä käytetään?

 • Hankaa muutama tippa öljyä huuliin hellävaraisesti.
 • Anna vaikuttaa huuhtelematta ja toista tämä vähintään kolme kertaa viikossa.

Hunaja

Some figure

Hunajan luontaiset entsyymit ja antibioottiyhdisteet tekevät siitä ihanteellisen aineen halkeilevien huulten uudistamiseen ja parantamiseen.

Kuinka sitä käytetään?

 • Levitä runsas määrä hunajaa huuliin ja anna vaikuttaa 20-30 minuuttia.
 • Huuhtele ja toista joka päivä, kunnes huomaat parannusta.

Teepuuöljy

Tämä luonnollinen antiseptinen aine auttaa parantamaan haavoja sekä ehkäisemään ärsytystä, punoitusta ja bakteeritulehduksia.

Kuinka sitä käytetään?

 • Levitä useita tippoja teepuuöljyä huuliin ja hiero, kunnes se on kokonaan imeytynyt.
 • Käytä tätä joka päivä, kunnes halkeamat ovat parantuneet.

Oliiviöljy

Some figure

Koska oliiviöljy sisältää runsaasti välttämättömiä rasvahappoja, E-vitamiinia ja aminohappoja, se on loistava keino kosteuttaa huulten ihoa ja parantaa kaikki haavat. Se ei ole aggressiivinen ainesosa, se ei muuta luontaista pH-arvoasi ja se sisältää antioksidantteja, jotka hyödyttävät ihon terveyttä.

Kuinka sitä käytetään?

 • Lämmitä ruokalusikallinen ekstra-neitsytoliiviöljyä ja hankaa sitä lämpimänä huuliin, kunnes se on hyvin imeytynyt.
 • Käytä kaksi kertaa päivässä, huuhtelematta.

Kaakaovoi

E-vitamiinistaan, hyvistä rasvoistaan ja välttämättömistä kivennäisaineistaan tunnettu kaakaovoi on edelleen yksi parhaista tavoista hoitaa mitä tahansa kuivaan ihoon ja huuliin liittyvää ongelmaa. Itse asiassa monet suosivat kaakaovoita perinteisten huulirasvojen sijaan, sillä se ei sisällä mitään kovia kemikaaleja tai allergeeneja.

Kuinka sitä käytetään?

 • Levitä ohut kerros kaakaovoita huuliin hellävaraisesti hieroen.
 • Anna vaikuttaa huuhtelematta ja toista kaksi kertaa päivässä.

Laiminlyötkö tätä herkkää ihoa? Pyri kiinnittämään tästä lähtien enemmän huomiota tähän kehonosaan ja hoida halkeilevia huulia tämän artikkelin helpoilla mutta tehokkailla ohjeilla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Danby, S. G., Alenezi, T., Sultan, A., Lavender, T., Chittock, J., Brown, K., & Cork, M. J. (2013). Effect of olive and sunflower seed oil on the adult skin barrier: Implications for neonatal skin care. Pediatric Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.2012.01865.x
 • Lee, H. Y., Yun, M. Y., & Kang, S. M. (2008). Anti-inflammatory effect of Boswellia sacra (Franckincense) essential oil in a mouse model of allergic asthma. Korean Journal of Microbiology and Biotechnology.
 • Carson, C. F., Hammer, K. A., & Riley, T. V. (2006). Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: A review of antimicrobial and other medicinal properties. Clinical Microbiology Reviews. https://doi.org/10.1128/CMR.19.1.50-62.2006

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.