Logo image
Logo image

Downin syndrooma: lapsen kasvattaminen

5 minuuttia
Jos lapsella on Downin syndrooma, hän tarvitsee tavallista enemmän tukea, rakkaudenosoituksia ja huomiota vanhemmiltaan. Lisäksi on lapsen hyvän kehityksen takaamiseksi syytä varmistaa, että hän saa osallistua sellaisiin aktiviteetteihin, jotka edistävät ja kehittävät hänen taitojaan.
Downin syndrooma: lapsen kasvattaminen
Kirjoittanut Daniela Colmenares
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Lapsella, jolla on Downin syndrooma, on perustasolla aivan samat tarpeet kuin muillakin lapsilla, ja kuten terveidenkin lasten kohdalla, myös Down-lapsen tulee saada nämä perustarpeet täytettyä.

Kuten lapsille yleisestikin ottaen, Down-lapselle hyvä viestintä on yksi avainasioista. Lisäksi vanhempien tulee pitää tarkasti silmällä sitä, kuinka lapsi syö ja miten hänen terveytensä kehittyy, ja lapsi tarvitsee paljon muutakin tukea.

Jos lapsellasi on Downin syndrooma, sinun on tärkeää varmistaa, että hän saa kokea sellaisia asioita, jotka kehittävät hänen taitojaan sekä lahjakkuuksiaan.

Mikä on Downin syndrooma?

Downin syndrooma on geneettinen muutos, jonka aiheuttaa se, että henkilöllä on kaikki tai osa kolmannesta 21 kromosomin kopiosta. Poikkeamaa ilmenee yhdellä 1 000:sta syntyneestä lapsesta, ja sen tiedetään olevan yksi tavallisimmista geneettisistä poikkeamista maailmassa.

Syyt Downin syndroomaan eivät kuitenkaan ole täysin selkeät. Joillakin lapsilla tämä tila on perinnöllinen, kun taas joskus sen ilmeneminen liittyy äidin ikään. Joissakin tilanteissa ei ole mitään selkeästi määriteltävää syytä tähän oireyhtymään.

Some figure

Fyysisesti lapsi, jolla on Downin syndrooma, erottuu selkeästi tiettyjen ominaisuuksiensa vuoksi – näitä ovat mantelinmuotoiset silmät, suuret huulet ja suu sekä pienet korvat. Lapsilla voi kuitenkin olla todella erilaiset persoonallisuudet, joten kaikki Down-lapset eivät ole samanlaisia – siten vaikkapa heidän huumorintajunsa ja tapansa oppia voivat vaihdella selkeästi.

Voidaan kuitenkin sanoa, että näiden lasten persoonallisuudessa on aina yksi yhdistävä tekijä: heillä on hyvin korkea tunneäly, ja he pitävät rakkauden ilmaisemisesta hellyydellä.

Lue aiheesta lisää: Ovatko hyvät arvosanat tärkeintä lapsen koulunkäynnissä?

Miten tulisi kasvattaa lapsi, jolla on Downin syndrooma?

Jos lapsellasi on Downin syndrooma, elämäsi voi olla melkoista seikkailua. Voi myös olla stressaavaa, että tästä aiheesta ei ole kovin runsaasti tietoa saatavilla.

Mutta ei syytä paniikkiin! Lapsi voidaan kasvattaa aivan normaalilla tavalla, kunhan hänelle muistetaan antaa runsaasti hellyyttä ja tukea.

On monia vinkkejä koskien sitä, miten Down-lapsia kannattaisi kasvattaa. Ensinnäkin on tärkeää ymmärtää, että tällainen lapsi on aivan “normaali”, ja siten häntä tulisi kohdellakin aivan normaalina lapsena. Vanhemmilta vaaditaan hyvää asennetta ja ymmärrystä lasta kohtaan.

Pidä viestintä aina hyvänä

Hyvä vanhemmuus tarkoittaa muun muassa sitä, että viestintä toimii – tämä on äärimmäisen tärkeä asia. Kun lapsella on Downin syndrooma, tulee kiinnittää vielä tavallista enemmän huomiota siihen, miten itseä ilmaistaan.

Kun lapsella on tämä oireyhtymä, yleensä hänellä kestää pidempään sanoa asioita. Hänellä voi olla muitakin kieli- ja viestintäongelmia, mutta älä kuitenkaan vaivu epätoivoon. Pysy kärsivällisenä ja pyri etsimään tapoja viestiä hyvin lapsesi kanssa.

Rohkaise Down-lasta oleman vuorovaikutuksessa sisarusten ja muiden lasten kanssa

Some figure

Down-lapsen kehitysvaiheet etenevät erilaisella tavalla verrattuna lapseen, jolla ei ole Downin syndroomaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lapsi ei voisi olla vuorovaikutuksessa muiden lasten kanssa. Sisarusten tai muiden lasten kanssa olemalla hän voi kokea täyden ja hyvin etenevän kehityksen.

Vanhempien tulisi myös varmistaa, että lapsi oppii suhtautumaan hyvin aikuisiin – etenkin lähiympäristössään oleviin. Down-lasta tulisi rohkaista olemaan vuorovaikutuksessa muiden kanssa, jakamaan omia ideoitaan ja viestimään muille, jotta hän voisi tuntea olonsa hyväksi. Samalla lapsen lähipiiri saa ymmärtää, mistä tässä tilassa on kyse.

Miten päätetään, tulisiko Down-lapsen mennä erityiseen vai tavalliseen kouluun?

Jos lapsella on Downin syndrooma, hän voi käydä ihan tavallista koulua. Itse asiassa tätä suositellaankin, sillä näin hän pystyy kokemaan sosiaalista integraatiota kaikenlaisten lasten kanssa. Näin lapsen itsetunto voi kehittyä paremmin, ja hän pystyy myös paremmin rakentamaan ihmissuhteita.

Mitä tulee opetukseen, on todennäköistä, että Down-lapsi oppii asioita erilaisella tahdilla kuin muut oppilaat. Tämä tilanne on kuitenkin asia, joka voidaan ratkaista opettajan tuella sekä äidin ja isän tarjoamalla avulla kotona.

Oppimista koskien tulisi aina muistaa se, että jos lapsella on Downin syndrooma, hän kokee kehityksen vaiheet eri tavalla kuin lapsi, jolla ei ole tätä häiriötä.

Anna lapsen kokeilla monia erilaisia aktiviteetteja

Some figure

Meillä on kaikilla omat lahjakkuutemme ja taitomme – ja lapsi, jolla on Downin syndrooma, omaa myös omat lahjakkuutensa. Lisäksi hänelle voi myös kehittyä erityisen hyvät kyvyt tietyillä alueilla.

Nämä lapset voivat tehdä monen tyyppisiä asioita tehokkaasti – heitä tulee rohkaista tekemään sellaisia asioita, joissa he voivat tutkia omia kykyjään.

Katsotaan sitten muutamaa erityisen hyvin Down-lapselle sopivaa ajanvietettä ja harrastusta.

1. Taide

Maalaaminen, musiikki, tanssi ja muut taiteen tyypit ovat avuksi Down-lapselle, jotta hän voisi kehittää tunneälyään.

On suositeltavaa rohkaista häntä osallistumaan esimerkiksi tanssi-, laulu- tai näytelmäkerhoon – näin hän saa mahdollisuuden ajatella luovasti ja samaan aikaan oppia uusia asioita.

2. Urheilu

Urheilukin on hyödyksi lapselle, jolla on Downin syndrooma. Näin hän saa kokea parannuksen fyysisessä kunnossaan, tiimityötaidoissaan ja tavoitteiden saavuttamisessa.

Urheilu, ja etenkin sellaiset lajit joissa ollaan aktiivisia vain lyhyen aikaa ja pidetään usein taukoja, ovat erittäin hyväksi. Suositeltuihin liikuntamuotoihin kuuluvat seuraavat:

  • uinti
  • jalkapallo
  • rytminen voimistelu
  • koripallo
  • pöytätennis
  • kamppailulajit

3. Leikit ja pelit

Jokainen lapsi tarvitsee huvia ja hauskuutta, jotta hänen kehityksensä voisi olla optimaalista. Tämä mielessä pitäen on tärkeää, että lapsi jolla on Downin syndroma, saa leikkiä.

Leikkien kautta pystyt opettamaan lapsellesi asiat, jotka haluat hänen oppivan, ja leikit ovat myös hyviä apuvälineitä lapsen motivaation lisäämiseksi.

Lue aiheesta lisää: Kuinka opettaa lapselle ajanhallintataitoja

Tulisiko ruokavalion kanssa olla erityisen tarkkana?

Some figure

Ruokavalion suunnittelu on tärkeää Down-lapsen vanhemmille. Jos lapsella on tämä tila, häneltä kestää yleensä vauvana normaalia kauemmin oppia imemään rintamaitoa tai tuttipullosta. Tarvitaan siis kärsivällisyyttä, ja lisäksi Down-lapsen vanhempien tulee tarjota lapselleen normaalia enemmän kannustimia, jotta tämä voisi helpommin sopeutua uusiin ruokiin.

Lapsuudessa on aivan ensiarvoisen tärkeää, että ihminen saa tasapainoista ravintoa, jossa on tuotteita sopivasti kaikista ruokaryhmistä. Down-lapsilla on kuitenkin taipumusta saada ylipainoa siksi, että he ovat usein lyhyitä ja harrastavat yleisesti ottaen vähemmän urheilulajeja kuin muut lapset.

Lapsen terveys yleisesti ottaen

Suuri osa Down-lapsista voi joskus kärsiä sydänongelmista. Arvioidaan, että 45 % näistä lapsista saa jonkin sydänhäiriön, ja samoin heillä on usein keuhkoihin liittyviä ongelmia, minkä vuoksi he ovat normaalia alttiimpia vilustumiselle.

Muita usein havaittuja terveyshaittoja Downin syndroomaan liittyen ovat kuulo-ongelmat, kuten myös näköongelmat (näitä voivat olla esimerkiksi kaihi, myopia ja strabismus). Lapsi kärsii joskus myös tiheään toistuvista vatsaongelmista siksi, että Downin syndrooman kanssa syntyvillä lapsilla on joskus suolistossaan epämuodostumia.

Vaikka lapsella saattaa olla monenlaisia sairauksia, vanhempien ei tarvitse hätääntyä, sillä kaikki nämä kyseiseen tilaan liittyvät ongelmat voidaan hoitaa. Jos siis olet itse Down-lapsen äiti tai isä, pidä hyvin tarkasti silmällä lapsesi terveyttä ja ole myös säännöllisen usein yhteydessä lääkäriin.

Lopuksi – Downin syndrooman tuottamat haasteet perheessä

Arki voi olla monella tavalla hyvin haasteellista, mutta samalla on muistettava, että Down-lapsen kasvattaminen on äärimmäisen palkitseva kokemus. Rakkaus voi auttaa vanhempia pääsemään ylitse haasteista, joita Down-lapsen terveyteen liityvät ongelmat tuovat.

Muista myös hakea vertaistukea muilta perheiltä, joilla on Down-lapsi; et ole yksin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.