Divertikuloosin aiheuttama stenoosi, josta paavi Franciscus kärsi

Tämän päivän artikkelissa keskustelemme oireisesta divertikuloosin aiheuttamasta stenoosista, joka vei paavi Franciscuksen sairaalaan. Kerromme sairaudesta, sille altistavista riskitekijöistä ja sen hoidosta yleisesti.
Divertikuloosin aiheuttama stenoosi, josta paavi Franciscus kärsi

Viimeisin päivitys: 16 maaliskuuta, 2022

Divertikuloosin aiheuttama stenoosi, josta paavi Franciscus kärsi, nousi otsikoihin ympäri maailmaa, sillä hän joutui sen vuoksi sairaalaan. Kyseessä ei kuitenkaan ollut hätätilanne, vaan ennalta suunniteltu toimenpide paavin elämänlaadun parantamiseksi.

Divertikuloosi on yleinen sairaus vanhuksilla, ja sen esiintyvyys kasvaa mitä vanhemmaksi tullaan. Se on useimmiten oireeton, mutta joillakin esiintyy vatsakipua tai muutoksia ulostamistarpeessa.

Paavi Franciscuksen sairaus on ollut seurausta sen tavanomaista hankalammasta kehityskulusta, minkä vuoksi paavi tarvitsi leikkausta. Kyseessä ei kuitenkaan ole kovin iso toimenpide.

Tässä artikkelissa keskustelemme tästä sairaudesta tarkemmin.

Divertikuloosi ja divertikuloosin aiheuttama stenoosi

Divertikkelit ovat pieniä paksusuolen seinämään muodostuvia pullistumia, umpipusseja. Paksusuoli on ruoansulatuskanavan loppupää, jonka tehtävänä on imeä neste ulostemassasta.

Nämä suolen seinämään muodostuvat pussit pullistuvat ulospäin ja muodostavat tilan, johon voi kertyä jätettä ja joka voi tulehtua tai jopa puhjeta. Tällaiset komplikaatiot ovat harvinaisia, mutta niiden riskiä kasvattavat tietyt tekijät.

Henkilö, jolla on useita divertikkeleita, kärsii divertikuloosista. Se ei ole yleinen vaiva alle 40-vuotiailla, mutta sen esiintyvyys kasvaa voimakkaasti ikääntyessä – puolella kaikista yli 60-vuotiaista ihmisistä on divertikuloosi.

Sen muodostumista selittävä mekanismi perustuu ruoansulatuskanavan sisällä olevaan paineeseen. Kun paine kasvaa paksusuolen ontelossa, suolen seinämän limakalvo ja sen alla oleva tukikudos pullistuvat ulospäin. Näin muodostuu pieni pussi, tavallisesti niille alueille, joissa anatominen rakenne on luonnostaan heikompi.

Oireinen divertikuloosin aiheuttama stenoosi voi aiheuttaa vatsakipua.

Divertikuloosin riskitekijät

Ikä on riskitekijä paksusuolen divertikkelien muodostumiselle. On siis loogista ajatella, että ikääntyminen luo tietyt sille altistavat olosuhteet. Näillä viitataan oireettomaan divertikuloosiin sinänsä, ei välttämättä oireiseen divertikuloosin aiheuttamaan stenoosiin, josta paavi Franciscus kärsi.

Joitakin riskitekijöitä ovat:

 • Ravintokuitu stimuloi suoliston peristaltiikkaa (suolen liikkeitä). Vähänlaisesti kasviksia sisältävä ruokavalio johtaa ummetukseen, mikä nostaa painetta paksusuolen sisälläYleensä tällaista ruokavaliota noudattavat ihmiset syövät enemmän eläinperäisiä tuotteita, jotka sisältävät tyydyttynytta rasvaa. Tämä on yhdistetty suurempaan ummetuksen esiintymiseen.
 • Liikunnan puute vähentää peristaltiikkaa, joten sillä on samankaltainen vaikutus kuin vähäisellä kuidunsaannilla.
 • Ylipaino on läheisesti kytköksissä divertikuloosiin. Se voi johtua kahdesta yllä mainitusta tottumuksesta: vähäkuituisesta ruokavaliosta ja passiivisesta elämäntavasta.
 • Yksi tupakoinnin monista terveyshaitoista on kohonnut riski divertikkulien muodostumiselle ja niiden tulehtumiselle. Tätä sairautta kutsutaan divertikuliitiksi.

Käy lukemassa myös: Vuotavan suoliston syyt ja oireet

Divertikuloosin aiheuttama stenoosi komplikaationa

Paavi Franciscus leikattiin divertikuloosista johtuvan stenoosin vuoksi. Useimmilla potilailla divertikkelit eivät aiheuta mitään oireita, eivätkä kaikki saa koskaan tietää kärsivänsä niistä.

Yleisin komplikaatio on divertikuliitti. Se on suolen umpipussien tulehdus paikallisen ärsytyksen, ulosteen vaikutuksen tai infektion vuoksi. Noin neljäsosa divertikuliitista kärsivistä potilaista saa jonkin seuraavista komplikaatioista:

 • Jos divertikkeli tulehtuu ja puhkeaa, osa märkäeritteestä ympäröi paksusuolta ja sitä voi kertyä enemmänkin.
 • Fisteli on yhteys kahden onton elimen tai kehon sisäisen ja ulkoisen osan välillä. Tulehtunut ja puhjennut divertikkeli voi aiheuttaa epänormaalin tiehyen, joka yhdistää paksusuolen ohutsuoleen tai paksusuolen virtsarakkoon.
 • Vatsakalvon tulehtuminen on vakava sairaus. Tulehtuneen divertikkelin märkäerite voi päästä vatsaonteloon ja aiheuttaa kiireellistä hoitoa vaativan kliinisen tilan, jos märkäpaise ei kapseloidu tai fisteli ei mene umpeen.
 • Stenoosi eli ahtauma, josta paavi Franciscus kärsi, on paksusuolen tukkeutumista suolen seinämän tulehduksesta tai arpeutumisesta johtuen. Tämä ilmenee yleensä kipuna, ulostustarpeen muutoksena ja jopa kuumeena, jos kehittyy komplikaatio aktiivisen infektion aikana.
Divertikuloosin aiheuttama stenoosi hoidetaan leikkauksella.

Divertikuloosin aiheuttaman stenoosin hoito

Lääkärit päättivät tehdä leikkauksen ongelman hoitamiseksi, kun paavi Franciscuksella havaittiin divertikuloosin aiheuttama stenoosi. Tämä on tarpeen silloin, kun potilaalla on huomattavia oireita ja tukoksen ei uskota paranevan itsestään.

Potilaalle määrätään todennäköisesti myös antibiootteja mahdolliseen infektioon. Näin hoitoa annetaan joka saralla, ja potilaan normaali suoliston toiminta palautuu.

Nykyään leikkaukset tehdään tähystyksellä, joten toimenpide on hyvin vähän kajoava eikä toipuminen kestä kauaa. Leikkauksen jälkeisinä päivinä tarvitaan kuitenkin hygieniaan ja ruokavalioon liittyviä tukitoimenpiteitä sekä muutoksia elämäntapoihin.

Ennuste on hyvä, kun potilaalla ei ole muita sairauksia ja hänen immuunijärjestelmänsä toimii normaalisti. Uusiutumisen mahdollisuus on kuitenkin olemassa, ja loput divertikkeleistä ovat edelleen suolessa. Kuitenkin vain pieni osa sairastuneista saa toistuvasti uusia tukoksia.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Suoliston toiminnan parantaminen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Suoliston toiminnan parantaminen

Suoliston toiminnan parantaminen on mahdollista, kunhan noudatat joitain terveellisiä elämäntapoja. Lue lisää tästä artikkelista!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bae HJ, Kim ST, Hong SG, Lee H, Choi HS, Cho YK, Kim TH, Chung SH. Risk Factors for Asymptomatic Colon Diverticulosis. Korean J Gastroenterol. 2019 Sep 25;74(3):142-148. doi: 10.4166/kjg.2019.74.3.142. PMID: 31554029.
 • Bakopoulos A, Tsilimigras DI, Syriga M, Koliakos N, Ntomi V, Moris D, Bistarakis D, Schizas D. Diverticulitis of the transverse colon manifesting as colocutaneous fistula. Ann R Coll Surg Engl. 2018 Aug 16;100(8):e1-e3. doi: 10.1308/rcsann.2018.0130. Epub ahead of print. PMID: 30112933; PMCID: PMC6204519.
 • Camilleri M, Sandler RS, Peery AF. Etiopathogenetic Mechanisms in Diverticular Disease of the Colon. Cell Mol Gastroenterol Hepatol. 2020;9(1):15-32. doi: 10.1016/j.jcmgh.2019.07.007. Epub 2019 Jul 25. PMID: 31351939; PMCID: PMC6881605.
 • Tănase I, Păun S, Stoica B, Negoi I, Gaspar B, Beuran M. Epidemiology of diverticular disease — systematic review of the literature. Chirurgia (Bucur). 2015 Jan-Feb;110(1):9-14. PMID: 25800310.
 • Tursi A, Scarpignato C, Strate LL, Lanas A, Kruis W, Lahat A, Danese S. Colonic diverticular disease. Nat Rev Dis Primers. 2020 Mar 26;6(1):20. doi: 10.1038/s41572-020-0153-5. Erratum in: Nat Rev Dis Primers. 2020 Apr 29;6(1):35. Erratum in: Nat Rev Dis Primers. 2020 Jun 17;6(1):50. PMID: 32218442; PMCID: PMC7486966.
 • Lanas A, Abad-Baroja D, Lanas-Gimeno A. Progress and challenges in the management of diverticular disease: which treatment? Therap Adv Gastroenterol. 2018 Jul 23;11:1756284818789055. doi: 10.1177/1756284818789055. PMID: 30046356; PMCID: PMC6056793.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.